Top 10: Cele mai Bune Cărți de Psihologie

Autor: Bogdan

Se spune că există trei modalități principale de a învăța despre psihologia umană:

 

 • Citiți mitologia greacă

 • Citiți Carl Jung

 • Observați oamenii

Dintre aceste trei, observarea celorlalți este cea mai puternică. Multe dintre aceste observații au fost deja făcute și redate în cărti psihologice. În acest Top 10 cele mai bune cărți de psihologie am inclus ceea ce trebuie să citiți în primul rând dacă sunteți pasionat de subiect.

De ce să învățați despre psihologie?

Există cel puțin trei motive semnificative pentru a învăța despre psihologie:

 • Înțelege-te pe tine și motivațiile tale

 • Află despre și înțelege alte persoane

 • Modificăi un comportament sau un sentiment

În studiile mele, am citit multe cărți despre psihologie. Poate sute.

Aceste cărți au vizat subiecte precum:

 • Psihologie avansată

 • Psihologia umanistă

 • Psihologia dezvoltării sau ego-ului

 • Psihologie sociala

 • Psihologie comportamentală

 • Psihologie cognitivă

 • Psihologie pozitivă

 • Ego psihologie

 • Psihologia transpersonală

 • Teoria integrată

Deci, am decis să împărtășesc puțin din experiențf acumulată și din cărțile mele psihologice preferate.

De ce facem ceea ce facem?

Călătorind mai adânc în psihic

Psihologia cognitivă și psihologia socială sunt ceea ce este popular acum. Chiar dacă psihologia este considerată o „știință moale”- prin psihologia cognitivă, psihologia socială și neuropsihologia, cercetătorii clinici, sociali și neurologii încearcă să codifice mintea umană.

 

În opinia mea, acest lucru este problematic, deoarece experții și cercetătorii înșiși sunt în mare parte inconștienți de comportamentul și impulsurile pe care încearcă să le respecte în grupurile lor de eșantion. În plus, influențele inconștiente ne influențează în moduri profunde.

Deși această lucrare este importantă și interesantă, în opinia mea, aceasta nu reușește să ajungă la nucleul de ce facem ceea ce facem. Deci, dacă suntem interesați să aflăm despre ce se petrece în noi, trebuie să săpăm mai adânc.

Cum să alegi cele mai bune cărți de psihologie

Deși lectura pionierilor psihanalizei, cum ar fi Freud, Jung și Adler, poate fi iluminată, este, de asemenea, incredibil de consumatoare de timp și adesea confuză. Deci, înacest top al celor mai bune cărți psihologice, am selectat titluri care nu presupun cunoștințe anterioare despre teoria psihologică. Am ales, de asemenea, cărți de psihologie pe care cred că sunt cele mai accesibile.

Și dacă nu doriți să investiți mii de ore de citire a multor texte inutil de complicate, am pregătit o listă cu cele mai bune cărți de psihologie pentru începători și profesioniști.

10 Cele mai Bune Cărți de Psihologie

1. Femei care aleargă cu lupii – Clarissa Pinkola Estes

Femeia care alearga cu lupii - carte de psihologieÎn această carte, Estés analizează miturile, basmele, poveștile populare și povestirile din diferite culturi pentru a descoperi arhetipul femeii sălbatice și secretele psihicului feminin. Cartea provine din interpretările vechilor povești și creează această paralelă a lupilor, încorporând propriile studii anterioare care sugerează că „lupii și femeile sunt relaționale prin natura lor”.

Noțiunea de arhetip este asociată cu opera lui Carl Jung. Estés produce această nouă îmbinare de cuvinte pentru a descrie psihicul feminin din “Femeile care aleargă cu lupii”, deoarece este o psihologie a femeilor în sensul cel mai adevărat, o cunoaștere a sufletului.

Cumpara cartea la Libris

2. Totul Despre Psihologia Persuasiunii – Influențare – Robert B. Cialdini

Cele mai bune carti de psihologie - psihologia persoasiunii

Dacă sunteți tipul de persoană care se află în mod constant respinsă de ceilalți, care nu a fost luată în serios. În ciuda eforturilor de a fi autoritar, aveți în permanență sentimentul că sunteți neglijat – Robert B. Cialdini vă învață cum să treceți peste asta.

În acest best-seller, Cialdini ne învață cele 6 principii de persuasiune care vă vor asigura că nu vă veți mai simți respins sau neglijat niciodată. Aplicând aceste 6 principii, veți fi în centrul atenției, comandând oamenilor cu fiecare cuvânt. Control ascuns al minții? Poate. Merită citită? Categoric!

Pentru cine este această carte de psihologie: Cei cu idei grozave, dar care luptă ca să fie recunoscute.

Cumpara cartea de la Libris

3. Strigătul neauzit pentru sensul vietii – Viktor E. Frankl

Cartea Strigatul neauzit despre sensul vietii

Viktor E. Frankl a fost profesor de neurologie și psihiatrie la Școala Medicală din Viena. Timp de douăzeci și cinci de ani a fost șeful Policlinicii Neurologice din Viena. Analiza lui Logoterapie / Existentiala a devenit cunoscuta sub numele de „A treia Scoala de psihoterapie vieneza”. A detinut profesiuni la Harvard, Stanford, Dallas si Pittsburgh si a fost distins profesor de logoterapie la Universitatea Internationala din San Diego, California.

În această carte, Dr. Frankl ilustrează importanța vitală a dimensiunii umane în psihoterapie. Folosind o gamă largă de subiecte – inclusiv sexul, moralitatea, literatura modernă, atletismul competitiv și filosofia – el ridică o voce singură împotriva pseudo-umanismului care a invadat psihologia și psihanaliza populară. Explorând calitățile remarcabile ale omenirii, el celebrează în mod strălucit potențialul unic al fiecărui individ, păstrând în același timp tradițiile neprețuite ale analizei freudiane și ale comportamentului.

Cumpara cartea de la Libris

4. Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul – Robin S. Sharma

Calugarul care si-a vandut ferrari-ul

Călugărul care și-a vândut Ferrari este una dintre cele mai bune cărți de psihologie scrisă de către Robin Sharma, un scriitor și vorbitor motivațional. Cartea este o fabulă de afaceri derivată din experiențele personale ale lui Sharma după ce și-a părăsit cariera ca avocat în litigii la vârsta de 25 de ani.

Cartea a fost publicată în anul 1997, de atunci s-au vândut peste 3 milioane de exemplare, fiind un best-seller motivațional și psihologic.

Cartea se dezvoltă în jurul a două personaje, Julian Mantle și cel mai bun prieten al lui John, sub formă de conversație. Julian își dezvăluie experiențele spirituale în timpul unei călătorii în Himalaya, pe care a întreprins-o după ce și-a vândut casa de vacanță și Ferrari-ul roșu.

Cumpara cartea de la Libris

5. Spy the Lie. Fosti ofiteri CIA te invata cum sa detectezi inselatoriile

Spy the Lie

Trei ofițeri CIA – una dintre cele mai importante autorități mondiale în recunoașterea comportamentului înșelător – împărtășesc tehnicile folosite pentru a descoperi o minciună.

Imaginați-vă cât de diferită ar fi viața voastră dacă ați putea diferenția cu ușurință minciuna de adevăr. Fie că angajezi un nou muncitor, investești într-un business, vorbești cu copilul tău despre droguri, abilitatea de a demasca o minciună îți oferă un avantaj enorm.

Fiind foști ofițeri CIA, Philip Houston, Michael Floyd și Susan Carnicero sunt printre cei mai buni din lume în recunoașterea comportamentului înșelător. Spy the Lie relatează povestea captivantă a modului în care au folosit o metodologie pe care Houston a creat-o pentru a detecta înșelăciunea în domeniul combaterii terorismului și criminalității și arată cum aceste tehnici pot fi aplicate în viața de zi cu zi.

Prin anecdotele fascinante din cariera lor de agenți, autorii îi învață pe cititori cum să recunoască comportamentele înșelătoare, atât verbale, cât și nonverbale, pe care cu toții le manifestăm atunci când răspundem la întrebări neadevărate. Pentru prima dată, ei împărtășesc cu publicul larg metodologia și secretele lor față de arta de a pune întrebări care dau adevărul.

Spy the Lie este una dintre cele mai bune cărți psihologice pe care le-am citit vreodată. A avut un impact masiv asupra interacțiunii cu persoanele ce mă înconjoară în viața personală și profesională.

Cumpara cartea de la eMag

6. Cuvintele iti modeleaza creierul – Dr. Andrew Newberg, Mark Robert Waldman

Carte psihologica

Uneori se simte ca și când cu cât vorbim mai mult, cu atât mai puțin suntem auziți. Dar, în cercetarea inovatoare, Andrew Newberg, M.D., și Mark Robert Waldman au descoperit o strategie puternică numită comunicare compasională care permite ca două creiere să lucreze împreună ca unul.

În doisprezece pași simpli, Compassionate Communication schimbă de fapt structura creierului nostru – precum și creierul persoanei cu care vorbim – într-un mod care ajută la stabilirea unei legături între oameni. În această stare unică, fără conflicte și neîncredere, putem să comunicăm mai eficient, să ascultăm mai profund, să colaborăm fără efort și să reușim mai repede la orice sarcină. Folosind datele colectate de la studenții MBA, cuplurile în terapie, îngrijitorii și scanarea creierului, Newberg și Waldman au văzut din nou și din nou că comunicarea compasională poate transforma o conversație dificilă într-o conversație profund satisfăcătoare, într-o chestiune de câteva minute.

Indiferent dacă negociați cu șeful sau cu angajații dvs., discutați cu soțul / soția sau cu copiii dvs., compasiunea comunicării este o modalitate simplă și imbatabilă de a realiza un dialog cu adevărat constructiv  pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele. Prin intermediul tehnicii sale clare și a rezultatelor dovedite, cartea psihologică “Cuvintele iti modeleaza creierul” va schimba modul în care gândiți și vorbiți.

Cumpara cartea de la eMag

7. Emotii date pe fata – Paul Ekman

Emotii date pe fata

„Un tur de forță. Dacă citiți această carte, nu veți mai privi oamenii la fel niciodată” – Malcolm Gladwell

Psihologul renumit Paul Ekman explică rădăcinile emotiilor noastre – furie, frică, dezgust, tristețe și fericire – și arată modul în care acestea se strecoară peste chipurile noastre, oferind semnale clare celor care pot identifica indicii. Sistemul de codare a mișcărilor faciale a lui Ekman oferă o formare intensă în recunoașterea sentimentelor la soți, copii, colegi, chiar străini pe stradă.

În ”Emoții date pe față”, Ekman transpune decenii de cercetare într-un ghid practic, de deschidere a minții și de schimbare a vieții pentru a citi emoțiile celor din jurul nostru. El răspunde la astfel de întrebări, cum ar fi: Dă oare corpul nostru semnale celorlalți dacă suntem puțin triști, deranjați sau înfuriați? Putem învăța să facem distincția dintre un zâmbet politicos și unul venit din suflet? Ne putem controla vreodată cu adevărat emoțiile?

Împachetate cu exerciții și fotografii unice și un nou capitol despre emoții și minciuni care cuprinde securitatea și terorismul, precum și deciziile intuitive, “Emoții date pe față” este o resursă indispensabilă pentru navigarea în lumea noastră emoțională și una dintre cele mai bune cărți de psihologie.

Cumpara cartea de la eMag

8. Psihanaliza basmelor – Bruno Bettelheim

Carte de psihologie - Psihanaliza basmelor

Bruno Bettelheim a fost unul dintre cei mai mari psihologi pentru copii din secolul al XX-lea și probabil că nici una dintre cărțile sale nu a fost mai influentă decât acest studiu revelator al basmelor și importanța lor universală în înțelegerea dezvoltării copilăriei.

Analizând o gamă largă de povestiri tradiționale, de la povestile din Sindbad până la „Cei trei porci”, „Hansel și Gretel” și „Frumoasa adormită”, Bettelheim arată modul în care fasciculele narative fantastice, uneori crude, dar întotdeauna semnificative poveștile clasice pot ajuta la cea mai mare sarcină umană, aceea de a găsi sens în viața cuiva.

Cumpara cartea de la eMag

9. Personalitati periculoase – Joe Navarro

Personalitati periculoase carte

Uneori ni se pare că ne trezim cu o nouă tragedie la știri în fiecare zi. De multe ori reporterii spun că „au existat unele semne, dar nimeni nu a acționat”. Partea înfricoșătoare despre aceste tragedii este că mai puțin de 1% dintre criminali sunt încarcerați pentru crimele lor, ceea ce înseamnă că pentru fiecare titlu există milioane de situații periculoase în care nimeresc oamenii obișnuiți. Mai mult decât atât, cum pot oamenii obișnuiți să identifice amenințările celor care nu le pot face rău fizic, dar își pot devasta viața zilnic – colegii nebuni, membrii familiei care nu sunt controlați sau vecinii care fac reparație doar noaptea?

În “Personalități periculoase”, fostul prof. FBI, Joe Navarro, le arată cititorilor cum să identifice cele mai comune patru „personalități periculoase” și să analizeze cât de serioasă poate fi o amenințare: narcizistul, predatorul, paranoicul și personalitatea instabilă. De-a lungul drumului, ascultătorii învață cum să se protejeze atât pe termen scurt, cât și pe termen lung – precum și cum să se recupereze de trauma de a fi aproape de o forță distructivă.

După părerea mea, această carte ar trebui să fie obligatorie spre citire în cadrul școlilor și liceelor. Cu ritmul vieții devenind tot mai rapid, nu mai reușim să atragem atenția la unele lucruri, persoane și situații care reprezintă pericol. Această carte de psihologie nu e menită să ne facă paranoici, ci să ne învețe să percepem și simțim tipurile de personalități periculoase.

Cumpara cartea de la Libris

10. ABC-ul psihopatului de succes – Andy Mcnab,Kevin Dutton

ABC-ul psihopatului de succes

Profesorul Kevin Dutton a petrecut întreaga viață studiind comportamentul psihopatilor. El a întâlnit protagonistul Andy McNab în timpul unui proiect de cercetare. Ceea ce a descoperit el l-a surprins. McNab este un psihopat diagnosticat, dar este un psihopat bun. Spre deosebire de un “psihopat rău”, el este capabil să formeze calități rele și bune, cum ar fi nemilos, neînfricat, conștiință și empatie, pentru a obține cele mai bune rezultate din el însuși – și alții – într-o gamă largă de situații.

Bazându-se pe combinația experiențelor sălbatice și variate ale lui Andy McNab și pe expertiza profesorului Kevin Dutton în analizarea acestora, împreună au explorat modurile în care un psihopat bun gândește diferit și ce ar putea însemna pentru tine. Ce vrei cu adevărat de la viață și cum poți să dezvolți și să folosești calități cum ar fi farmecul, rezistența la stres și încrederea în sine? Manifestul psihopatului bun îți oferă o hartă unică și distractivă pentru auto-împlinire atât în viața personală, cât și în cariera ta.

Cumpara cartea de la Libris

Acesta e TOP-ul cărților de psihologie bazat pe experiența mea proprie după citire și opiniile criticilor. Popularitatea și vânzările, de asemenea, au fost luate în calcul pentru a crea o listă obiectivă și deplină.

Spread the word


Facebook


Twitter


Google-plus


Linkedin


Snapchat