În trenul de înaltă viteză al omenirii, suntem inundați la propriu în informații. Ne simțim stresați, rătăciți, bulversați și anxioși. Deseori, recurgem la acțiuni eronate fără să ne gândim la eventualele repercursiuni. Toate acestea se datorează minții umane care nu a evoluat destul ca să poată face față avalanșei de informații și a schimbărilor care se deplasează cu viteza luminii. Acum este mai important ca oricând să facem față provocărilor la care ne-a supus pactul modernității.
În secolul XXI, claritatea înseamnă putere. Practicile care ne trezesc conștiinciozitatea le putem învăța de la consacratul Dalai Lama, considerat lider spiritual al poporului tibetan și personalitate emblematică a omenirii, care și-a împărtășit înțelepciunea în numeroase cărți. Astfel, în următoarele rânduri vom aduce o scurtă prezentare a celor mai remarcabile cărți ale lui Dalai Lama, precum și câteva idei preluate din cărțile lui Dalai Lama, care urmează a descifra concepte precum religia, fericirea, meditarea, filozofia și spiritualitatea și conștiinciozitatea.
Întâi de toate, faceți cunoștință cu autorul cărților ce le vom enumera în continuare. Sanctitatea Sa Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama, este conducătorul spiritual al Tibetului. S-a născut în Tibet, ca fiu al unei familii de agricultori. La doi ani, a fost recunoscut drept reîncarnarea celui de-al XIII-lea Dalai Lama. Şi-a început educaţia monastică la şase ani şi şi-a absolvit studiile la douăzeci şi trei de ani, cu cel mai înalt calificativ. Dalai Lama este un om al păcii. În 1989, a primit, pentru lupta sa nonviolentă de eliberare a Tibetului, Premiul Nobel pentru Pace. A fost, de asemenea, cel dintâi laureat al aceluiaşi premiu pentru grija manifestată faţă de problemele mondiale ale mediului.
A făcut călătorii în peste 60 de ţări de pe cele şase continente, s-a întâlnit cu preşedinţii, prim-miniştrii şi capetele încoronate ale marilor naţiuni ale lumii şi a purtat dialoguri cu conducătorii diferitelor religii şi cu mari oameni de ştiinţă. Începând cu 1959, a primit peste optzeci de importante distincţii, premii şi doctorate onorifice, drept recunoaştere a mesajului său. Sfinția Sa a afirmat că viața îi este călăuzită de trei angajamente majore: promovarea valorilor umane fundamentale sau a eticii seculare în interesul fericirii umane, încurajarea armoniei interreligioase și conservarea culturii budiste a Tibetului, o cultură a păcii și a nonviolenței.
Este autorul a peste şaptezeci de cărţi, printre care: „Dincolo de religie – Etică pentru o lume mai bună”, „Arta Fericirii – Manual de viață”, „Despre fericire, viață și multe altele”, „Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată”, „Calea spre iluminare” și altele.
În continuare, vom prezenta top cele 5 cărți menționate mai sus, care ne inspiră și ne motivează. Atât introspecția tezei acestora, cât și punerea în practică a modelelor învățate v-ar face mai fericiți, mai sănătoși mental și mai liberi din punct de vedere spiritual.
Până la urmă, cu toții urmărim valori ca fericirea, sănătatea și libertatea, nu-i așa?
1. “Dincolo de religie – Etică pentru o lume mai bună” – Dalai Lama în colaborare cu Howard C. Cutler | ||
2. “Arta fericii – Manual de viață” – Dalai Lama | ||
3. “Despre fericire, viață și multe altele.” – Dalai Lama, Rajiv Mehrotra | ||
4. “Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată” – Dalai Lama, Howard C. Cutler | ||
5. “Calea spre iluminare” – Dalai Lama, Jeffrey Hopkins |
TOP 5 Cărți Scrise de Dalai Lama
1. “Dincolo de religie – Etică pentru o lume mai bună” – Dalai Lama în colaborare cu Howard C. Cutler
O carte care îndeamnă cititorul la reflecție. Dalai Lama ne relatează despre distincția dintre spiritualitate și religie. El se bazează pe principiul conform căruia nu este numaidecât să fii teist ca să duci o viață spirituală. Cel mai bine este să ne focusăm pe toleranța și înțelegerea dintre religii, ca și pe toleranța și înțelegerea dintre teiști și ateiști. Pentru a pune în practică acest concept, Dalai Lama sugerează un sistem de etică seculară, bazat pe o apreciere minuțioasă și profundă a umanității noastre comune. Adresată celui mai simplu cititor, “Dincolo de religie” accentuează aspectele eticii pe care Dalai Lama le consideră a fi esențiale.
Deși în biblioteca personală am adunat de-a lungul anilor destul de multe cărți, consider că am puține cărți despre religie, filozofie, umanitate și meditație. Am observat cartea la librărie și imediat am fost tentat să o cumpăr. Este un volum pe care am început să îl citesc cu mai mult de o lună în urmă. Aproape zilnic, răsfoiesc câteva pagini. Cartea merită lecturată nu dintr-o dată, ci câte puțin în fiecare zi, astfel încât informația să se așeze bine și să se „conserveze” sănătos, deoarece sunt oferite lecții valoroase care necesită analiză obiectivă și introspecție. Cartea este pentru oamenii care doresc să-și îmbunătățească echilibrul emoțional al creierului, pentru cei interesați de religie și spiritualitate, pentru indivizii care sunt de acord să-și sacrifice câteva minute din zi pentru a medita și a-și furniza calmitate și conștiinciozitate în toate domeniile vieții.
Nu o savurați prea repede, devoratorilor de cărți. Mestecați-o cu atenție și grijă, pentru că „vitaminele” și „mineralele” probabil că vă vor schimba perspectiva asupra a ceea ce înseamnă a urma o viață spirituală.“Arta fericii – Manual de viață” – Dalai Lama.
2. “Arta fericii – Manual de viață” – Dalai Lama
Cartea de față se bazează pe conceptual potrivit căruia toate acțiunile pe care le facem sunt îndreptate spre vectorul “fericire”. Însăși prin ceea ce facem pentru a dobândi fericirea, ne supunem unei suferințe continue. Pentru majoritatea oamenilor, scopul vieții este fericirea. De asemenea, multora acest obiectiv le-ar părea de neatins. Zilnic ne simțim aproape la fel. Dar cum se face că momentele de fericire durează doar perioade scurte de timp?
Însăși evoluția nu urmărește ca individual să fie fericit. Evoluției darwiniste îi este de ajuns ca individual să fie destul de bine echilibrat emotional încât să fie capabil să se procreeze mai departe. Totuși, în urma numeroaselor studii psihologice și științifice, dar și a analizei practicilor buddhiste, Dalai Lama, împreună cu Howard C. Cutler au propus modele prin care putem aliena suferința, care de altfel este inevitabilă, au dezvoltat răspunsuri cu privire la de ce trebuie să ne prețuim dușmanii și cât sunt de însemnate pentru noi conceptele precum bunătatea, compasiunea și iertarea.
Howard C. Cutler declară că viziunea lui Dalai Lama își are rădăcinile într-o tradiție veche de peste 2500 ani, care este potrivită pentru înțelegerea complex a problemelor moderne. Perspectiva lui Dalai Lama s-a configurat ca urmare a coliziunii acestuia cu greutățile la care este supusă contemporaneitatea. Dalai Lama a călătorit în nenumărate rânduri pe glob, s-a expus diferitelor culture și oamenilor din diverse statuturi sociale. Astfel, lui Dalai Lama i s-a profilat viziunea unui înțelept optimist pe baza unui fundal realist. Dalai Lama, în această carte, descrie modalitatea în care putem face față problemelor noastre.
„Sa reflectam deci la ce e cu adevarat valoros in viata, la ce da sens vietii si sa ne stabilim prioritatile pe baza raspunsului. Scopul vietii noastre trebuie sa fie pozitiv. Nu ne-am nascut cu scopul de a aduce necazuri, de a face rau altora. Ca viata noastra sa aiba insemnatate, cred ca trebuie sa ne dezvoltam calitatile pozitive, esentiale pentru oameni – caldura, bunatatea, compasiunea. Atunci viata noastra va capata mai mult sens si va fi mai impacata – mai fericita.“ – Sanctitatea Sa Dalai Lama.
3. “Despre fericire, viață și multe altele.” – Dalai Lama, Rajiv Mehrotra
„Oricine vrea să obțină fericirea și să evite suferința. Atunci când ne amintim că ceilalți sunt în număr infinit, iar tu ești doar unul singur, indiferent cât de superior ești, ceilalți devin mai valoroși. Și dacă ai o oarecare putere de judecată, vei descoperi că merită să te sacrifici pentru binele celorlalți.
O singură persoană nu trebuie să sacrifice un număr infinit de alte persoane pentru binele său personal.“ Dalai Lama
Viața și fericirea, aspecte care ne interesează pe toți, nu-i așa? Cartea a fost scrisă după realizarea unor interviuri pe parcursul a douăzeci de ani. Conversațiile cu Rajiv Mehrotra profileză caracterul identic al lui Dalai Lama și pun în lumină ideile de bază ale buddhismului privite prin prisma problemei existențiale.
Dalai Lama argumentează rolul religiei, cum s-a născut religia, cum se simte starea de iluminare perfectă, cum se atinge nirvana, câți oameni au reușit să atingă nirvana. Se dezbate pe larg suferința, spiritualitatea, karma, reîncarnarea, conștiința, puterea pe care meditația și vizualizarea o are asupra individului, arta tibetană a exersării minții. Dalai Lama relatează ce este mintea, unde este, de ce există, ce ar fi dacă nu ar exista, diferă spectrul nostru mental atât de mult de cel al animalelor și altele.
Este o carte foarte profundă și totodată simplu scrisă, se adresează tuturor celor interesați de practicile și termenii budiști, care vor să pornească în aventura descoperirii propriului eu și a alienării suferinței.
4. “Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată” – Dalai Lama, Howard C. Cutler
Scopul vieții este fericirea. Atât de simplu ca asta. Totuși, cum putem să ne simțim fericiți când suntem înconjurați de oameni nefericiți, când suntem presați de o societate schimbătoare și când suntem martori rasismului, violenței, suferinței, prejudecăților, singurătății și altor elemente negative care ne influențeză pesimist starea de spirit. „Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată” vine să ne propună soluții la dilemele cu care ne confruntăm, împletind conceptele filozofiei buddhiste cu psihologia și psihiatria modernă.
Între întâlnirile dintre Dalai Lama și Howard C. Cutler se simte o atmosferă calmă, odihnitoare și plină de speranță și optimism. Perspectiva individului este cea care definește realitatea individului. Realitatea este un concept relativ pentru fiecare, deoarece fiecare percepem lumea diferit, întrucât suntem cu toții mai mult sau mai puțin diferiți sau chiar unici.
Dalai Lama evidențiază importanța empatiei, solidarității și interacționării cu familia și rudele. Dalai Lama discută despre cum ar putea fi învinsă prejudecata, apropiindu-ne de individ și încercând să-i înțelegem realitatea acestuia. Sfinția Sa consideră că violența este înnăscută în emoțiile umane și modul de a gândi. De asemenea, socotește că frica este una dintre forțele cele mai distrugătoare ale fericirii umane. Dalai Lama impune un set de rezolvări a acestor probleme, precum încercarea de a ne depăși temerile prin împărtășirea fricilor noastre cu ceilalți, câteva tehnici cognitive și importanța credinței.
Cartea reprezintă o adevărată comoară ascunsă în mințile a zeci de generații de tibetani, atingerea fericirii și eliberarea de suferință fiind o chestiune de înaltă primordialitate în practica buddhistă.
Cred că lumea zbuciumată în care trăim chiar suferă de deficiență de fericire. Chiar dacă pe fondul evolutiv al eredității ne-am născut unii mai optimiști decât alții, fericirea se practică și se învață prin asimilarea valorilor potrivite. Nu uitați… În primul rând, fericirea vine din interior și se naște dintr-o perspectivă sănătoasă asupra vieții.
5. “Calea spre iluminare” – Dalai Lama, Jeffrey Hopkins
Fericirea nu depinde de exterior, ea trebuie să vină din interior. Dalai Lama demonstrează că ceea ce era valabil pentru fericire în trecut este valabil până în zilele noastre, iar practicile buddhiste sunt poate cele mai bune modalități de a face față provocărilor unei lumi moderne. Cartea de față ne va transforma perspectiva spiritului, oferind metode de evoluție spirituală care ne vor elibera de suferință și de emoțiile distructive care sunt în mare parte rezultate din dorințele nechibzuite, de ură și de nonșalanță. Majoritatea religiilor au un scop comun, și anume acela de a urmări valori precum compasiunea, bunătatea, altruismul, generozitatea și altele. Religiile încearcă să planteze în noi semințele acestor valori încă de când ne naștem. Totuși, trebuie menționat că este necesar să distingem virtuțile de rele, fiindcă nu toate religiile propovăduiesc doar valori pozitive.
Spiritualitatea este independentă de religie, ea este calea pe care individul o urmează în singurătate și este unică în felul ei. Nu degeaba în buddhism se afirmă că dacă îl întâlnești în calea ta spre iluminare, ucide-l. Ideea este că fiecare individ are încorporat un sistem de valori unice, cărora le acordă mai multă sau mai puțină importanță. De asemenea, fiecare individ dispune de un bagaj de experiențe și capacități cognitive, factori ereditari și altele care au modelat personalitatea respectivă. De aceea, noi singuri trebuie să ne alegem calea spre iluminare.
Este important să observăm realitatea așa cum este, să lăsăm fluxul emoțiilor să treacă prin noi fără să ne inunde ființa cu negativism, să construim un baraj care să filtreze pe cele pozitive de cele negative. Citind cartea, vei înțelege ce înseamnă nirvana, cum se simte și dacă este posibil cu adevărat să o atingi.
Acestea au fost top cele 5 cărți de Dalai Lama, care este incontestabil un geniu al filozofiei moderne, un învățător înțelept și un om strălucit. Dragă cititorule, educă-ți sufletul prin exersarea minții, conștientizează în fiecare zi și cultivă valorile interioare importante. Poți da start aventurii în ceea ce privește meditația ca pregătire mentală, citind aceste cărți care, cu siguranță, îți vor schimba perspectiva și îți vor dezvălui unde începe calea spiritualității.