Problema kilogramelor în plus deranjează mii de oameni de pe glob, aceasta poate fi cauzată de un regim alimentar incorect, de dezinformarea combinării produselor alimentare și a altor factori decisivi ce generează boli grave a sănătății, începând cu diabetul, probleme cardiovasculare, dureri de oase, și terminând cu infertilitatea, probleme precum ar fi apariția depresiei, lipsa de încredere-n sine.
De aceea în acest articol se va vorbi nu doar despre metoda de evitare a acestor probleme grave, dar și despre impactul major al cărților de nutriție și dietică, care la sigur îți vor aduce o rază de lumină-n viață și chiar ancora de salvare, de aia, nu ezita și analizează lista a celor 10 top cărți de nutriție și dietetică.
Iar acum, fii cu ochii pe lista ce urmează, ele-ți vor oferi o imagine clară și corectă asupra alimentelor și efectele produselor asupra sănătății și organismului nostru:
TOP 5 Cărți despre nutriție și alimentație
10 Cărți despre nutriție și alimentație
1. Studiul China – Colin Campbell, Thomas M. Campbell
Mai mult decât sigur sunteți la curent cu situația aprigă și problematică ce ține de alimentația ”sănătoasă” a americanilor, despre faptul că două treimi din americani sunt supraponderali, iar peste 15 milioane sunt diabetici. Pentru ca lucrurile să fie și mai rele, copiii și tinerii americani tind să se îmbolnăvească începând de la vârste din ce în ce mai fragede.
O treime din copiii americani sunt supraponderali sau prezintă riscul de a deveni supraponderali. Un număr din ce în ce mai mare dintre ei cad pradă unei forme de diabet care până nu demult putea fi găsită numai la adulți, după care sunt îndopați cu medicamente. În a evita aceste mari proleme ce țin de nutriția și modul de alimentație Colin Campbell împreună cu fiul său Tom comentează aici diferite studii referitoare la relația dintre dietă și boala. Concluziile sale cu privire la consecințele dăunătoare ale consumului de proteine de origine animală sunt incredibile. La fel de surprinzătoare a fost și dificultatea de a prezenta rezultatele pe care le-a obținut publicului larg.
Este o istorie care merita citită, fiind una dintre cele mai bune cărți de nutriție, îndeosebi pentru oamenii începători în lumea nutriției și a alimentației sănătoase. Aici veți găsi numeroase informați despre fructe, legume, semințe și efectele miraculoase a acestora. Volumul vine cu recomandări despre produsele de origine animală, dar și explicații a unor simptome comune (căderea părului, pielea uscată, cearcănele, mătreața), strâns legate de alimentație.
2. Germenii – mâncarea miraculoasă de Steve Meyerowitz
Germenii – consideraţi hrana secolului XXI – sunt uşor de produs în orice anotimp şi în orice condiţii, reprezentând importante surse de nutrienţi pentru orice persoană care vrea să aibă o viaţă lungă şi sănătoasă. Germenii reprezintă o componentă enorm de importantă pentru sănătate, căci au o cantitate vastă de vitamine, enzime, elemente nutritive, minerale esențiale, cu atât mai mult aduc o plăcere și mai mare căci semințele sunt o hrană ușor asimilabilă, și nu necesită un consum mare de energie pentru organismul nostru.
În această carte vei găsi diferite rețete de combinare a diferitor produse cu germeni, diete sănătoase pentru tine și grija organismului tău, care la sigur îți vor diversifica rutina alimentară.
3. Dietă fără gluten de William Davis
În cartea sa William Davis prezintă adevărul dureros legat de grâul modern și de rolul istoric al acestuia în dieta oamenilor. Departe de a mai semănă cu grâul folosit de strămoșii noștri în dieta lor, grâul modern a fost modificat genetic pentru a permite obținerea unor producții foarte mari la hectar cu costuri reduse.
În consecință, această cereală cândva benefică a fost transformata într-un ingredient alimentar omniprezent, dar nociv, care determina o creștere mai accentuată a glicemiei din sânge decât zahărul de bucătărie consumat gol și care generează o dependență ce declanșează un cerc vicios al foamei, alimentației excesive și oboselii.
Dr. Davis explica conexiunea acestui grâu modern cu creșterea în greutate și cu acumularea de grăsime în cele mai nepotrivite locuri din corp, provocând efecte dintre cele mai nocive asupra stării de sănătate, cum ar fi diabetul, boala cardiacă, boala celiacă, artrita reumatoidă și dementa. În sfârșit, Dr. Davis prezintă argumente extrem de convingătoare în favoarea eliminării complete a grâului din alimentație, inclusiv strategii care pot facilita aceasta tranziție, făcând-o sa devină permanentă.
Dieta fără gluten explică de ce eliminarea grâului din alimentație – inclusiv a grâului integral, considerat extrem de sănătos de către foarte multi oameni – este cheia unei pierderi permanente în greutate, dar și a vindecării parțiale sau totale de o întreagă gama de boli și afecțiuni ale sistemului digestiv și nu numai.
După decenii de studii clinice în timpul cărora a observat obținerea unor rezultate extraordinare de către miile de pacienți cărora le-a recomandat sa elimine grâul din alimentația lor, Dr. William Davis a scris una dintre cele mai convingătoare cărți despre nutriție și alimentație, argumentând în favoarea renunțării definitive la acest aliment practic omniprezent în zilele noastre. Dieta fără grâu și fără gluten este asociata cu beneficii semnificative pentru starea de sănătate, printre care se numără:
Scăderea în greutate cu 10, 15 și chiar 25 de kilograme încă din primele luni;
- Alinarea multor simptome metabolice și vindecarea parțială sau totala a diabetului de tip 2;
- Vindecarea leziunilor intestinale, cum ar fi colita ulceroasă și boala celiacă;
- Îmbunătățirea indicatorilor referitori la colesterol și la particulele LDL;
- Îmbunătățirea densității osoase ți inversarea osteopeniei;
- Vindecarea multor afecțiuni ale pielii, de la psoriazis la ulcerațiile orale și căderea părului.
Ușor de citit, provocătoare din punct de vedere intelectual și extrem de argumentată științific, cartea „Dieta fără gluten” oferă o perspectivă inedită și extrem de importantă referitoare la cele mai critice probleme de sănătate ale zilelor noastre.
4. Cartea mistică de bucate. Alchimia secreta a mâncării de Meadow Linn, Denise Linn
Dacă până acum nu ai știut că între hrană și starea ta spirituală există o strânsă legătură, atunci ce-a de-a patra carte despre alimentație sănătoasă din lista noastră te va convinge că aceasta are un mare impact asupra stării tale spirituale, emoționale și sufletești. Fiind plină de învăţături străvechi, sfaturi practice, anecdote personale, ceremonii impresionante şi feluri de mâncare prezentate în fotografii extraordinare, „Cartea mistică de bucate“ aduce la viaţă o mulţime de reţete şi numeroase experienţe din locuri îndepărtate (Mexic, Italia, Vietnam, Franţa, Africa de Nord şi India), precum şi de pe tărâmuri mistice, legendare şi mitice.
Deasemenea, ai șansa de a descoperi cum să-ți îmbunătățești energia hranei consumate ajungând la nivelul cel mai înalt al conștiinței, cum e să-ți deschizi chakrele print-o simplă alimentație sănătoasă, cum să păstrezi amintirile din viețile anterioare conducându-te de arome, să inviţi zâne şi îngeri la cină, să călătoreşti prin timp şi spaţiu din tihna casei tale, să-ţi pregăteşti festinuri pentru a stârni belşugul, succesul şi dragostea… şi multe altele!
Din cartea lui Denise şi Meadow Linn vei învăţa lucruri puţin cunoscute despre ceea ce mănânci şi vei afla cum ţi se poate transforma viaţa.
5. Zahărul, mai periculos decât cocaina de Danièle Gerkens
Danièle Gerkens, jurnalistă franceză la revista Elle, a renunţat la zahăr timp de un an. Consecinţa a fost că a scăpat de alergii, sinuzită, riduri, balonare, celulită şi şase kilograme. Fără niciun tratament! Totul a început atunci când autoarea a publicat un articol în ediţia franceză a revistei Elle despre pericolele consumului de zahăr, articol bazat pe descoperirile cercetătorilor de la Universitatea din Bordeaux, care demonstraseră că zahărul creează o dependenţă de două ori mai puternică decât cocaina.
Reacţiile virulente ale reprezentanţilor industriei agroalimentare au determinat-o să studieze îndeaproape problema consumului de zahăr, a consecinţelor absorbţiei sale de către organismul uman şi a dependenţei pe care o creează, a folosirii lui în toate produsele alimentare industriale, a dezinformării masive a publicului şi a manipulării studiilor de către lobby-urile din branşă.
Nu sunt lăsaţi deoparte nici înlocuitorii chimici, cu precădere aspartamul. Lună de lună, cartea descrie reacţiile sale la regimul fără zahăr, de la dificultăţile începutului până la beneficiile care se resimt rapid:
- după 3 săptămâni: diminuarea oboselii şi creşterea energiei;
- după 5-6 săptămâni: un ten mai luminos, o piele mai sănătoasă, riduri estompate şi o digestie mult mai bună;
- după 3-4 luni: pierdere în greutate fără niciun efort, cu precădere în zona abdominală, unde depozitele de grăsime sunt cele mai periculoase pentru sistemul cardiovascular;
- după 6 luni: dispariţia aproape totală a afecţiunilor inflamatorii acutizate – sinuzită sau alergie la polen.
O carte bogat documentată: studii ştiinţifice, interviuri cu psihologi şi cu cei mai buni medici specialişti din Franţa, cursuri de nutriţie, decriptarea marketingului industriei agroalimentare, informaţii şoc despre vasalitatea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, totul presărat cu trăirile autoarei şi cu sfaturi practice care ne arată că şi noi ne putem vindeca la fel de uşor.
6. Mănâncă „murdar“ ca să fii sănătos de Dr. Josh Axe
Scopul de bază al acestui articol este influența asupra voastră, a cititorilor de a concepe un mod de viață și alimentație sănătos, de a evita grăsimile nesănătoase și fast-food-urile care duc la consecințe nocive pentru organismul nostru, prețul acestor cărți este- sănătatea noastră.
De aceea,cartea lui Dr.Josh Axe promovatorul conceptului de bază #1.Lipsa nutrienţilor, alimentaţia bogată în cantităţi toxice de alimente procesate şi pline de substanţe chimice, stresul şi utilizarea în exces a produselor antimicrobiene au creat fisuri microscopice în pereţii intestinali, care au cauzat o inflamaţie generalizată şi au scăzut imunitatea, simptome asociate cu o boală denumită „sindromul intestinului permeabil“.
În Mănâncă „murdar“, Dr. Josh Axe explică efectele generalizate şi cauzele ascunse ale acestui sindrom, o boală considerată a fi punctul de plecare pentru numeroase afecţiuni, printre care: alergii, astm, sensibilităţi alimentare, diabet, tulburări digestive, artrită, disfuncţii tiroidiene şi chiar boli greu de tratat, precum oboseala cronică şi autismul.
Dr. Axe arată că soluţia pentru aceste probleme de sănătate este foarte simplă: nu trebuie decât să folosim mai mult „pământ“.
7. Bazele naturale ale alimentaţiei de Rudolf Steiner
Conferinţele despre alimentaţie ale lui Rudolf Steiner destinate publicului larg se află în relaţie nemijlocită cu concepţia ştiinţei spirituale despre istoria culturii şi educarea spirituală a omului.
Volumul cuprinde instrucţiuni dietetice privind cerinţele alimentaţiei şi reprezintă un veritabil ghid pentru un mod de viaţă sănătos.
Ni se deschid perspective spre o viitoare nouă dietă, spre metode de îmbunătăţire a fertilităţii solului şi a calităţii vieţii.Dacă ai nevoie de rețete care te vor ajuta să-ți restabilești nu doar regimul alimentar ci și modul de viață corect,atunci cartea lui Rudolf Steiner e exact aceea ce-ți trebuie!
8. Revoluţia smoothie-urilor verzi de Victoria Boutenko
Pionier al alimentaţiei bazate pe crudităţi, Victoria Boutenko te scuteşte de povara de a-ţi mânca verdeţurile cu ajutorul acestei soluţii simple şi eficiente în tabloul luptei permanente pentru o nutriţie adecvată.
Din cauza consumului de alimente procesate şi de tipul fast-food, al excesului de muncă, a meselor luate sub stresul grabei, foarte puţini oameni, în condiţiile acestei curse permanente care este viaţa noastră, reuşesc să aibă o alimentaţie cât de cât echilibrată. Chiar dacă nu suntem în mod evident bolnavi, putem să suferim din cauza lipsei de concentrare, a insomniei, a asteniei sau a unei game de simptome provocate de deficienţa nutriţională.
Cartea „Revoluţia smoothie-urilor“ vizează tocmai această epidemie insidioasă, refăcând echilibrul alimentaţiei scăpate de sub control.
Răspunsul lui Boutenko este smoothie-ul, care te face să salivezi şi este plin de factori nutritivi. Necesitând un timp redus de preparare, smoothie-ul reprezintă modul simplu de introducere a îndelung neglijatelor fructe, legume şi verdeţuri în alimentaţia noastră. Conţinând 200 de reţete, „Revoluţia smoothie-urilor verzi“ îţi oferă simplitate, o varietate suficient de mare ca să-ţi faci fericite papilele gustative şi ingredientele alimentelor crude care ne asigură nutriţia de care organismul nostru are nevoie şi după care tânjeşte.
9. Mănânc sănătos și rămân tânăr de Michel Montignac
Mănânc sănătos și rămân tânăr, una din cele mai populare cărți de nutriție și dietetică scrisă de nutriționistul francez Michel Montignac, Editura Litera, cel care a dat numele faimoasei diete Montignac – este o carte adresată mai degrabă celor familiarizați cu noțiunile de bază în ce privește alimentația corectă, însă își doresc mai mult decât atât, își doresc aportul optim de vitamine și minerale din alimentele pe care le consumă, un sistem imunitar imbatabil obținut prin alimentație corectă și un stil de viață sănătos.
Este o carte gândită în special pentru persoanele trecute de 50 de ani, care, făcând abstracție de vârstă, vor să se simte în formă.
10. Eşti ceea ce mănânci de Dr. Gillian McKeith
După cum indică și titlul, un ghid complet cu valorile exacte ale conținutului de calorii, carbohidrați, fibre, proteine, grăsimi și colesterol conținute în cele mai comune alimente, cu beneficiile sau dezavantajele pe care ni le oferă consumul lor, dar și moduri de gătire care permit oricui să se bucure de toate vitaminele și grăsimile bune din alimente – asta pentru că există și alimente care nu mai sunt sănătoase dacă sunt consumate greșit.
Drag cititor, suntem siguri că după lectura atentă a beneficiilor și impactului major pe care-l au aceste cărți, acestea te vor motiva și vor genera noi începuturi pentru tine, pentru alimentația ta sănătoasă, pentru modul tău de viață și pentru liniștea ta spirituală.