Skip to main content

Osho nu a scris niciodată o carte din imaginație sau creativitate, el a vorbit despre întreaga lui viață, iar discursurile lui sunt așezate pe foaie în formă de cărți. E greu să găsești cea mai bună sau cea mai nereușită carte scrisă de Osho, acesta atingând o mulțime de teme, pentru mai multe genuri de persoane, dar care are un singur scop: descoperirea de sine.

Am pregătit o serie de Top 10 cele mai bune cărți scrise de Osho, potrivit cititorilor acestuia

TOP 5 cărți scrise de Osho

1. Meditații pentru oamenii ocupați

5/5

2. Bucuria. Fericirea care vine din interior.

5/5

3. Faimă, bogăție și ambiție

5/5

4. Frica: Să înțelegem și să acceptam nesiguranța vieții

5/5

5. Curajul: Bucuria de a trăi periculos

5/5

10 Cele mai bune cărți scrise de Osho

1. Meditații pentru oamenii ocupați

Cărți Osho - Meditatii pentru oameni ocupati

“Meditația pentru oamenii ocupați “ oferă strategii simple de reducere a tensiunii, de reducere a stresului cronic și de relaxare rapidă.

Nimeni nu are nevoie de meditație mai mult decât oamenii care nu au timp să mediteze. Acești oameni aglomerați au încercat meditația, dar au renunțat, deoarece pare atât de dificil să se integreze într-un stil de viață agitat.

“Meditația pentru oamenii ocupați” este plină de metode care pot fi de fapt integrate în viața de zi cu zi. Monotonia de dimineață devine un exercițiu de concentrare, iar zgomotele străzii din fața unei ferestre de apartament din oraș devin mai degrabă un ajutor decât o distragere a atenției pentru a găsi spațiul tăcut înăuntru. Cartea dezvăluie secrete atât despre tehnicile de meditație activă, cât și pasivă, iar scopul tuturor tehnicilor este de a învăța pe practicant cum să-și găsească liniștea în furtuna vieții cotidiene. Multe metode sunt concepute special pentru a fi integrate în rutina zilnică a cititorului, astfel încât acestea să poată aborda în curând chiar și ziua cea mai agitată, cu o atitudine relaxantă, pozitivă și calmă.

2. Bucuria. Fericirea care vine din interior.

Cârți de Osho - Bucuria. Fericirea care vine din interior

În cartea “Bucuria” , Osho susține că a fi bucuros este natura fundamentală a vieții. Bucuria este dimensiunea spirituală a fericirii, prin care începi să înțelegi valoarea ei și locul în univers. Acceptarea bucuriei este o decizie de a “merge cu fluxul”, de a fi recunoscător pentru că ești în viață și pentru toate provocările și oportunitățile din viață, în loc de a stabili condiții pentru a fi fericit.

Această carte își propune să aducă lumină asupra convingerilor și atitudinilor care împiedică oamenii să fie adevăratul lor sine. Cartea este un amestec artistic de compasiune și umor, iar cititorii sunt încurajați să se confrunte cu ceea ce ei ar dori cel mai mult să evite, ceea ce, la rândul său, oferă cheia înțelegerii adevărate și a puterii.

“Bucuria” este o anchetă minunată asupra sursei și importanței bucuriei în viața noastră.

3. Faimă, bogăție și ambiție

Osho - Faimă, bogăție și ambiție

“Faimă, bogăție și ambiție” examinează simptomele și psihologia lăcomiei, percepția banilor și puterii în viziunea oamenilor.

În această carte veți găsi toate răspunsurile care vi le puneți înainte de a adormi.

De unde provine lăcomia? Valorile precum competitivitatea și ambiția au un rol în crearea inovării și a schimbării pozitive? De ce celebritățile și oamenii bogați par să aibă o influență atât de mare în lume? Este adevărat că banii nu pot cumpăra fericirea?

Aceste întrebări sunt abordate printr-o perspectivă provocatoare, surprinzătoare – și în mod special relevantă.

4. Frica: Să înțelegem și să acceptam nesiguranța vieții

Cele mai bune cărți de Osho - Frica

Prezentarea profundă a lui Osho în cartea “Frica “ este uimitoare. Principiul de bază a tuturor fricilor apare din teama și din lipsa de înțelegere a morții. Moartea și viața sunt două fețe ale aceleiași monede, opuse polare.

Tot în această carte, Osho discută una dintre cele mai notorii întrebări filosofice despre umanitate : “A fi sau a nu fi?” dintr-un punct de vedere meditativ.

Te învață să înfrângi fricile tale, începând cu “monstrul de sub pat” până la moarte. Cartea te provoacă să meditezi asupra fricilor și să înțelegi că ele ne pot îngheța în mijlocul vieții.

5. Curajul: Bucuria de a trăi periculos

Curajul. Bucuria de a trăi periculos - Osho

Curajul nu este lipsa fricii, spune Osho. Este mai degrabă prezența totală a fricii și curajul de a se confrunta cu ea. Această carte oferă o vedere a păsărilor asupra întregului teren – de unde apar temerile, cum să le înțelegi și cum să găsești curajul de a le înfrunta.

În acest proces, Osho spune că ori de câte ori ne confruntăm cu incertitudini și schimbări în viața noastră, este de fapt un motiv de sărbătoare. În loc să ne plângem altcuiva, putem învăța să ne bucurăm de aceste situații ca oportunități pentru aventură și pentru aprofundarea înțelegerii noastre despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru.

Cartea începe cu o explorare aprofundată a sensului curajului și a modului în care acesta este exprimat în viața de zi cu zi a individului. Spre deosebire de cărțile care se bazează pe acte eroice de curaj în circumstanțe excepționale, în aceasta carte accentul se pune pe dezvoltarea curajului interior care ne permite să conducem vieți autentice și împlinite zilnic.

Acesta este curajul de a se schimba atunci când este nevoie de schimbare, curajul de a lupta pentru adevărul nostru, chiar împotriva opiniilor altora și curajul de a îmbrățișa necunoscutul în ciuda temerilor noastre – în relațiile noastre, în carierele noastre sau în călătoria în curs de desfășurare a înțelegerii cine suntem și de ce suntem aici.

Cartea “Curajul” conține, de asemenea, o serie de tehnici de meditație proiectate special de Osho pentru a ajuta oamenii să lupte cu temerile lor.

6. Barca Goală

Osho - Barca Goală

Cartea reprezintă o introducere extrem de accesibilă la Zen și la originile sale spirituale, Osho vorbește despre povestirile misticului chinez Chuang Tzu, revitalizând mesajul Taoist de autorealizare care are mai bine de 300 de ani.

El vorbește despre starea de egoism, sau despre “barca goală”, despre spontaneitate, despre vise și despre integritate, despre “viața fără viață” și despre întâlnirea morții.

Cartea demonstrează cum egoismul schimbă modul de trai, gândurile și împăcarea de sine.

Această carte de Osho revine cu înțelepciunea celui care a realizat el însuși starea de egoism.

7. Moral, Imoral, Amoral

Moral, Imoral, Amoral de Osho

Intoleranța este una dintre cele mai mari probleme ale umanității și sursa numeroaselor conflicte. Contactul dintre națiuni care au concepte morale diferite și viziuni asupra a ceea ce este bine și rău generează ură și prejudecăți.

De aceea avem nevoie de tot mai multe valori universale care pot fi aplicate tuturor. Numai prin ei este posibil să se creeze pacea și să se unească omenirea, lăsând deoparte diviziunile religiilor, națiunilor și rasei.

În “Moral, Imoral, Amoral”, Osho prezintă câteva posibilități pentru a rezolva această problemă. Caută să găsească valori care depășesc cu mult codurile morale de comportament. Potrivit lui Osho, aceste valori pot fi găsite în interiorul fiecăruia. Rezultatul acestei căutări este o unitate între ceea ce se face și ce se spune pentru o existență mai completă.

8. Trăiește în felul tău : Ce înseamnă cu adevărat să fii rebel?

Traieste in felul tau - Osho

În “Trăiește în felul tău” unul dintre cei mai mari profesori spirituali ai secolului al XX-lea dezvăluie modul în care puteți rezista regulilor și reglementărilor care se opun valorilor personale, păstrând în același timp propria ta individualitate.

La zeci de ani după revoltele din anii 1960, noile generații sunt din nou provocatoare și se răzvrătesc împotriva structurilor și valorilor depășite, concentrându-se asupra sistemelor politice și economice și a eșecurilor lor. Dar această generație are ocazia și responsabilitatea de a aduce evoluția libertății umane la nivelul următor.

Filosofiile lui Osho vor sprijini aceste generații viitoare în extinderea înțelegerii lor asupra libertății și a impulsionării spre noi sisteme pentru umanitate.

9. Încrederea: O direcție, nu o destinație

Osho - Încrederea. O Direcție, nu destinație

Prin intermediul acestei cărți, Osho ajută cititorii să reevalueze ideea de încredere. Trăim în momente în care încrederea în instituțiile vechi și relevanța lor pentru viața noastră s-au evaporat.

Religii, ideologii, sisteme politice, morale, familie, căsătorii – niciuna dintre aceste instituții tradiționale nu mai funcționează.

Viziunea lui Osho este că instituțiile din trecut au folosit înlocuitorii falși ai “credinței” și “încrederii” ca mecanisme de control ale societății. În timp ce încrederea autentică vine din interior, sistemele de credință sunt impuse din exterior de către instituțiile religioase și sociale.

Osho îi încurajează pe cititori să redescopere și să revendice încrederea înnăscută care se naște cu fiecare individ. Nu mai cereți să aveți încredere într-un “altul”. Aceasta carte îți va trezi dorința de a onora întrebările și îndoielile atât de pe deplin, încât va conduce la unicul, autenticul și adevăratul individual.

10. Intuiția: Cunoașterea de dincolo de logică.

Osho - Intuitia

Intuiția se ocupă de diferența dintre mintea intelectuală, logică și tărâmul spiritual mai cuprinzător. Logica este modul în care mintea cunoaște realitatea, intuiția este modul în care spiritul trăiește realitatea. Discuția lui Osho despre aceste lucruri este lucidă, ocazional amuzantă și cu totul îngrijorătoare.

Toți oamenii au o capacitate naturală de intuiție, dar adesea condiționarea socială și educația formală lucrează împotriva ei. Oamenii sunt învățați să ignore instinctele lor, mai degrabă decât să le înțeleagă și să le folosească ca temelie pentru dezvoltarea și dezvoltarea individului – și în acest proces subminează chiar rădăcinile înțelepciunii înnăscute, care are rolul de a inflori în intuiție.

În această carte, Osho identifică cu exactitate ce este intuiția și oferă îndrumări pentru a identifica funcționarea acesteia în alte persoane și în noi înșine.

Veți învăța să distingeți între perspectiva autentică intuitivă și “gândirea doritoare”, care poate duce adesea la alegeri greșite și la consecințe nedorite. Include numeroase exerciții și meditații specifice menite să hrănească și să susțină darurile intuitive naturale ale fiecărui individ.


Astea au fost Top 10 cele mai bune cărți de Osho, care schimbă viața miilor de oameni pe zi ce trece, la fel ca și toate cărțile lui.

Osho este unul dintre cei mai provocatori și inspirați maeștri spirituali ai secolului al XX-lea. Influența învățăturilor sale continuă să crească, ajungând la oameni de toate vârstele din întreaga lume.

De fiecare dată când vei citi o carte a lui Osho, vei înțelege cât de ușoară și frumoasă este această viață. Cărțile lui sunt capabile să te transforme într-o ființă umană nouă. Citește cărțile lui. Te vei simți mult mai bine.

Leave a Reply