Cărțile de aventură sunt tot mai populare în rândul copiilor, adolescenților, dar chiar și adulților. Ele te fac să părăsești pentru o perioadă de timp toate problemele și grijile și să descoperi o nouă lume, plină de acțiune și aventură, care te ține cu sufletul la gură până la sfârșitul cărții.
Cărțile de aventură și mister sunt cea mai bună alegere atunci când vrei să-ți petreci timpul liber dezvoltându-ți imaginația. De aceea, noi am adunat cele mai bune cărți de aventură în acest articol, care la sigur te va ajuta să găsești cartea potrivită pentru tine:
TOP 5 Cele mai frumoase cărți de aventură
10 Cele mai frumoase cărți de aventură
1. Copilul din cărți – Sam Winston,Oliver Jeffers
Cartea “Copilul din cărți” este una dintre cele mai bune cărți de aventură pentru copii, însă are un mare succes și în rândul adolescenților și adulților, care vor să-și pună imaginația în mișcare și să pătrundă în lumea aventurieră a acestei cărți.
În carte se povestește despre o fetiță din cărți care pornește într-o aventură pe marea de cuvinte, ajunge la un băiețel din cărți și îi propune și acestuia să călătorească în lumea poveștilor, alături de ea.
Valuri din cuvinte, munți din cuvinte, copaci cu ramuri din cuvinte, monștri din cuvinte – pe scurt, o aventură care înalță cuvântul la rang de artă. Copilul(fetița) din cărți este un creator de povești, un inventator, un călător spre ținuturi magice și un cuceritor al teritoriului în care locuiește inspirația.
Această poveste nu face decât să ne lase fără cuvinte și asta pentru că personajul principal ne-a vrăjit și le-a folosit pe toate în povestea lui. Nu mai avem nimic de adăugat unei povești ideale, rămâne doar să ne bucurăm de ea și să o recomandăm mai departe.
2. Cartea Vieții – Deborah Harkness
„O poveste irezistibilă despre vrăjitorie, știință și o iubire imposibilă.“ – spun sute de oameni despre această carte de aventură și dragoste.
Personajele principale ale acestei cărți sunt Diana Bishop și Matthew Claremont, care au revenit dintr-o călătorie în timp din trecut, unde Diana află că este însărcinată cu gemeni, aceasta fiind o veste bună, dar una și foarte îngrijorătoare.
Matthew și Diana s-au întors în prezent și găsesc mai multe probleme ca atunci când au plecat. Pe lângă asta nu au reușit să găsească manuscrisul Ashmole, cu ajutorul căruia ar putea deveni în siguranță, iar sarcina Dianei aduce cu ea alte probleme.
“Cartea Vieţii” este o carte extraordinara. Acoperă multe probleme cu care trebuie să lucreze extinsa familie Claremont-Bishop: manuscrisul magic, boala pe care o are Matthew în sânge, psihopatul Benjamin și gemenii care vor schimba cu totul cursul istoriei pentru creaturi. În afară de perspectiva Dianei, cu care te obișnuiești pe parcursul cărții, Deborah Harkness, autoare de cărți de aventură, a adăugat și câteva bucăţi din partea celorlalte personaje, deoarece, având în vedere că Diana nu este omnișcientă și multe din planurile importante se întâmplau în afara influenţei ei.
Detaliile cu care vine autoarea în această carte, sunt cât se poate de prezente și interesante. La sigur că, de multe ori va trebui să lăsați cartea și să căutați ceva despre un manuscris, o frescă sau un personaj istoric, deoarece această carte pare a fi un curs de istorie deghizat într-o poveste de dragoste cu vampiri și vrăjitoare. Au rămas într-adevăr multe întrebări ne-răspunse, dar asta lasă loc de mai multe cărţi în acest univers.
3. Micul Prinț – Antoine Saint-Exupery
E cea mai bună carte de aventuri pentru copii, adolescenți și adulți și cu siguranță absolut toți vor fi de-acord cu acest lucru. Micul Prinț a cucerit sufletele tuturor celor care au citit această carte și foarte mulți au revenit la ea după mulți-mulți ani.
Cartea “Micul Prinț” conține un amalgam de sentimente, emoții, stări și lecții de viață cu care trebuie să facem cunoștință când suntem copil și să ne amintim de ele în viața matură.
Chiar dacă, drept adult, o să vezi această carte cu alți ochi, simțind cum ai pierdut de-a lungul timpului din imaginația și inocența copilului din tine, care este cheia cu care deschidem alte lumi, cartea va rămâne la fel de captivantă. Vei înțelege, de ce defapt Micul Prinț spunea că “oamenii mari” nu mai înțeleg copiii și s-au îndepărtat de anumite valori morale cu adevărat importante.
O altă lecție de care trebuie să ținem cont este cea a vulpii, animal sălbatic, ce stă pe lângă Micul Prinț și cere a fi îmblânzită. Aceasta este atrasă în special de puritatea personajului, motiv pentru care își caută companie prin acesta. De aici tragem concluzia că sufletele nevinovate atrag numai lucruri bune și îmblânzesc până și cele mai sălbatice fiare.
Dacă încă nu ai citit-o, ar trebui s-o faci chiar acum!
4. Hobbitul – J.R.R. Tolkien
Această carte îl are drept personaj principal pe Bilbo Baggins, care la început trăia o viață liniștită și calmă, până în momentul în care a apărut vrăjitorul Gandalf și 13 gnomi, care vor să-l ia pe Bilbo într-o aventură în care să fure comoara dragonului Smaug.
Lucrul cel mai interesant la acestă carte este că reuşeşte să placă şi în adolescentă dar şi la maturitate.
Tolkien este cu adevărat făuritor de lume, asemenea creatorilor de mituri sau de sisteme metafizice, deoarece acesta impresionează atât prin imaginile desfăşurate cât şi prin forţa de seducţie a acestora.
Iată de ce “Hobbitul” poate fi carte pentru copii dar nu numai. Aventura propusă de scriitor este compactă, lipsit de fisură, maiestrioasă. “Hobbitul”, precum şi celelalte lucrări ale lui Tolkien de după, va prinde atâta timp cât setea de aventură şi de povestea a omului va fi vie.
Călătoria către comoara lui Smaug, pe care hobbiţii o întreprind pentru a-şi recăpăta ceea ce este al lor de drept, are rol iniţiatic, atât pentru personaje, cât şi pentru cititor deoarece acesta din urmă se simte mai bogat după o astfel de lectură.
5. Hoțul de cărți – Markus Zusak
“Hoțul de cărți” a lui Markus Zusak este o poveste captivantă despre Liesel Meminger, o tânără hoață, pentru care furtul cărților devine mai târziu un act nobil.
Acțiunea are loc la sfârșitul anilor 1930 și începutul anilor 1940, când Liesel, împreună cu fratele ei sunt dați spre adopție unei familii din afara orașului Munchen. În drum spre noua familie, fratele ei moare, iar la înmormântarea acestuia, groparul scapă accidental ghidul groparului, carte care a desemnat-o pe Liesel Meminger ca un hoț de cărți.
„Când moartea spune o poveste, chiar trebuie să o asculți”
Este interesant modul în care moartea narează povestea. De fapt, nu este doar interesant, este minunat pentru că astfel putem înțelege că moartea are și ea o inimă.
Pe măsură ce citești mai mult această carte, simți cum se naște o simpatie față de moarte. Fără moarte, această poveste și-ar pierde din originalitate. De reținut, este faptul că nu oamenii sunt bântuiți de moarte, ci moartea este bântuită de oameni.
Hoțul de cărți este mai mult decât o poveste de război, este o poveste de dragoste și umanitate. Legăturile puternice care s-au format la subsolul casei între Liesel, tatăl ei adoptiv, Hans Hubermann și Max, duc la o dragoste dezinteresată, la o prietenie pe viață.
Pentru a vă putea bucura pe deplin de lectura acestei cărți, trebuie să aveți răbdare și mult timp, timp în care să savurați fiecare cuvânt.
6. O buclă în timp – Madeleine L’engle
O carte de-a dreptul fascinantă, care te prinde în vraja stelelor transformate în zâne sau în ceea ce doresc ele, în cei 2 379 152 de ani, opt luni și trei zile pe care Doamna “Ce” îi are, fiind cea mai tânără dintre toate și a felului în care Madeleine L’engle dimensionează spațiul și timpul creând o carte de aventură minunată pentru copii (dar la sigur nu doar copii sunt impresionați de ea) dintr-o buclă a timpului.
O carte în care descoperi cât de greu este de explicat lucrurile cărora omenirea nu le-a atribuit cuvinte, cum e să călătorești în a cincea dimensiune cu sufletul la gură. O poveste cu multe noțiuni elementare de fizică și cu joc de expresii pe care personajele din carte le folosesc împrumutând citate biblice sau ale unor oameni celebrii, astfel dezvoltând cititorul, mai ales dacă este copil.
Misterul ce învăluie povestea încă de la primele pagini este ușor de descoperit prin intermediul micuței Margaret Murry, a frățiorului ei, pe nume Chearles Walle care are puterea de a citi gândurile oamenilor, a prietenului lor pământean ce simte când ceva e bine sau nu și a celor trei personaje fantastice cu numele de Doamna Ce, Doamna Cine și Doamna Care, care împreună au plecat într-o aventură în spațiu și timp, pe urmele tatălui dispărut.
7. Prietena mea genială – Elena Ferrante
“Prietena mea genială” este primul volum dintr-o tetralogie ce urmărește viața celor două personaje care sunt cele mai bune prietene – Lila și Lenu. Acest prim volum acoperă primii 16 ani din viața celor două eroine.
Cadrul în care este situată povestea este Napoli-ul anilor ’50. Resturile celui de-al doilea război sunt puternic resimțite în cartierul de unde provin personajele și plutesc deasupra vieților lor și a părinților acestora. Sărăcia, violența și relațiile sociale dintre oameni sunt abil legate de viețile celor doua prietene.
Prietenia celor doua fete apare însă ca o floare într-un desert arid și luminează totul. Cele două se împrietenesc din clasa a doua. Lenu își continuă studiile pe când Lila, din cauza părinților, nu. Dorința ei de învățare este mare și o impulsionează și pe Lenu să continuie. Printre acestea, după jocurile de păpuși și dorința de libertate își face loc adolescența, băieții, și toate trăirile care decurg de aici. Vedem lucrurile povestite doar din punctul de vedere al lui Lenu iar totul este extraordinar de…sensibil, de aproape de om.
Capacitatea autoarei de a nara din perspectiva unei fete de 6, 10, 15 ani face cartea și mai captivantă și reală. Modul în care exprima trăirile unui copil de-a lungul dezvoltării sale intelectuale și fizice, a fricilor și emoțiilor, a speranțelor și dezamăgirilor este de o claritate lipsită de generalități.
Elena Ferrante a descris cu adevărat viaţa dificilă dar plină de speranţe. Este o scriere simplă, dar foarte evocatoare, nu ascunde nimic, nu catifelează povestea pe care ne-o spune fără demonstraţii pompoase, nu are nevoie de ele. Interesant este cum unele episoade şi descrieri se conturează mai târziu în timp, iar toate aceste lucruri laolaltă, demonstrează că această carte de aventură pentru adolescenți, merită citită!
8. Iubire amară – Elena Ferrante
Roman de debut al Elenei Ferrante, acesta te prinde încă de la început datorită stilului liric al autoarei. Subiectul este unul dureros, moartea mamei Deliei, iar acțiunea se plimbă între trecut și prezent, punându-ne în față relația Deliei cu tatăl ei, amintiri cu surorile ei și relația acesteia cu mama sa.
Delia este mezina familiei și în urma morții neașteptate și premature a mamei sale, pornește într-o călătorie care să o ajute să descopere și să înțeleagă diversele evenimente ce au avut loc de-a lungul vieții ei, evocând amintiri din copilarie și momente dificile în viata ei și a mamei sale.
Cartea, totuși nu îți dă nimic de-a gata, te lasă cu multe idei deschise pe care poți să le interpretezi după bunul plac. Actiunea se petrece pe străduțele bine-cunoscutului Napoli, același background ca în tetralogia napolitană. Capacitatea autoarei de a relata condiția femeii și raportarea acesteia în societate, de a pătrunde și diseca gândurile și obsesiile ei, mai ascunse sau mai bizare.
Cititorii acestei autoare vor recunoaște teme recurente în opera ei, ca relația mamă-fiica, violenta familială, sărăcia, teme pe care le va dezvolta mai bine în operele ulterioare.
9. Pasagera – Alexandra Bracken
Călătoria în timp a devenit un subiect destul de popular în rândul autorilor cărților de aventură. Chiar dacă “Pasagera” are același subiect, se deosebește de orice altă carte.
Personajul principal, care este “pasagera” din carte, se numește Etta, o fată foarte talentată care are un vis măreț : să ajungă o violonistă de succes. După unul din concertele ei, este răpită de o doamnă din familia Ironwood, una dintre familiile călătoare prin timp, aceștia afirmând, că mama Ettei – Rose, a furat un artefact valoros acum 17 ani în urmă, iar din această cauză o țin pe Rose captivă până nu li se întoarce artefactul.
Astfel, începându-se un război pentru putere între aceste 2 familii. Etta pornește într-o aventura pentru a-și salva mama, având ca indicii doar câteva picturi și scrisori.
Etta îl întâlnește pe Nicholas Carter, un sclav din secolul 18, cu care se îndrăgostesc reciproc, însă le e greu să aibă încredere unul în altul.
Cum o salvează Etta pe mama ei, aflați în această carte grozavă!
Cartea “Pasagera” te ține cu sufletul la gură până la ultima pagină. Este o carte specială și un “must-read” pentru absolut toți!
10. Fata din tren – Paula Hawkins
Această carte pur și simplu nu trebuie ratată…de nimeni!
Are suspans, mister, surprize, tot ce are nevoie o carte de aventură. Ai impresia că îți ții respirația vreo 400 de pagini și apoi expiri. Nu e deloc previzibilă, habar nu ai ce va fi pe pagina următoarea, iar sfârșitul e nemaipomenit.
Rachel, personajul principal, face naveta cu trenul către locul de muncă, încercând să îşi reclădească viaţa în jurul golurilor inerente existenţei sale.
Uitându-se pe fereasta trenului, dezvoltă un ciudat sentiment de pace văzând străinii în siguranţa la casele lor, dar acest lucru se schimbă în momentul în care în casa unui cuplu pe care îl vedea zilnic se întâmplă ceva. Dacă până acum era doar un spectator al vieţilor străinilor, acum Rachel face parte activă din ele. Cum se întâmplă acest lucru ? Te lăsăm să descoperi singur!
O carte impresionantă , care nu îţi permite să o laşi până ce nu vei fi ajunge la sfârşit.
Cam astea au fost Top 10 cele mai bune cărți de aventură, pe care trebuie numaidecât să le citești, dacă încă nu ai făcut-o.
Cărțile de aventură te ajută să-ți dezvolți imaginația și creativitatea într-un mod interesant și captivant. Ele au darul de a te face să evadezi din lumea reală și să te pornești la o călătorie de neuitat.
Astfel, de câte ori vei avea poftă de aventură, acest top cu cele mai frumoase cărți de aventură te va ajuta!