Skip to main content

În luna dragostei, vă delectăm cu un top al celor mai frumoase, bune, faine cărți de dragoste. Unele cu personaje excentrice, altele cu un final pe măsură, toate așteaptă devorate. Scrise de scriitori români sau de peste hotarele țării, romanele reprezintă niște impresionante povești de iubire, în care extazul, drama și chiar erotica nu le lasă așteptate. Sunt cărți ce trezesc un amalgam de sentimente și te lasă cu gura căscată. Ce poate fi mai plăcut în această ultimă lună de iarnă decât o plăpumioară, un ceai fierbinte și o carte de calitate?

Ți-am pregătit o listă cu cele mai bune cărți de dragoste contemporane ce așteaptă să fie descoperite.

TOP 5 Cărți de dragoste contemporane

1. “Talismanul norocos” de Nicholas Sparks (2008)

5/5

2. “P.S. Te iubesc” de Cecelia Ahern (2004)

5/5

3. “Sub aceeași stea” de John Green (2012)

5/5

4. “Jurnalul unei iubiri” de Nicholas Sparks (1996)

5/5

5. “Fericirea începe azi” de Jamie McGuire (2013)

5/5

Cele mai bune cărți de dragoste contemporane

1. “Talismanul norocos” de Nicholas Sparks (2008)

Talismanul Norocos de Nicholas Sparks

Logan, un soldat din SUA, găsește în timpul unui război din deșertul din Irak fotografia unei tinere cu chip senin, ce deveni pentru el un talisman pe tot parcursul șederii în Irak. În curând, observă că are din ce în ce mai mult noroc: este unicul supraviețuitor în urma declanșării unei bombe, însă din păcate, își pierde cei doi tovarăși ai lui.

Întorcându-se acasă după finisarea conflictului armat, el poartă imaginea fetei în mintea lui pretutindeni, așa că pornește în căutarea ei. Odată cu întâlnirea celor doi, destinul își pune amprenta și între ei se leagă o sensibilă poveste de iubire ce atinge sufletele cititorilor. Astfel, cartea se situează în top 10 cărți de dragoste, datorită descrierii sentimentelor pure, ce se opun oricărui obstacol al vieții.

2. “P.S. Te iubesc” de Cecelia Ahern (2004)

P.S. Te iubesc de Cecelia Ahern

Romanul de debut al Ceciliei Ahern, cu o ecranizare pe măsură, a depășit așteptările tuturor și a fost tradus și publicat în peste 40 de țări, fiind bestseller în multe dintre acestea. După moartea soțului ei cu care a împărțit tot, Holly învață să meargă mai departe, cu ajutorul scrisorilor lăsate de Gerry, câte una pentru fiecare lună petrecută fără el. Treptat, pe măsură ce descoperă aceste scrisori, Holly învață să accepte schimbarea din viața ei, să îl lase pe Gerry să plece și-atunci înțelege cu adevărat profunzimea sentimentul de dragoste. Cu sprijinul familiei și prietenilor, Holly reușește să zâmbească din nou și își amintește că fericirea e o alegere pe care trebuie să o facem în fiecare zi, fiecare dintre noi, orice s-ar întâmpla.

3. “Sub aceeași stea” de John Green (2012)

Carti de dragoste - Sub aceeasi stea de John Green

Cu toate că limbajul autorului nu conține foarte multe epitete, iar stilul nu debordează de figuri de stil și descrieri, povestea este una emoționantă și captivantă. În plus, ilustrează o întâmplare care poate fi cât se poate de reală și devine o lecție de viață. Romanul descrie viața câtorva adolescenți care sfidează moarta încercând să mai câștige câștige câteva zile de viață. Deși ținta scriitorului sunt adolescenții, lectura poate fi parcursă și de către un adult romantic și empatic. Stilul se potrivește de minune generației “fulger”, deoarece este simplu, atrăgător, pe înțelesul lor și nu plictisește. Într-un cuvânt, este o carte care unește generații între care se afla o mare prăpastie.

Impresiile post-lecturale te fac să meditezi asupra cursului firesc și dureros al vieții, care nu alege pe cine și când, ci lovește la întâmplare, lăsându-ne apoi să ne confruntă așa cum putem cu acel dat. O carte despre maturizare și despre întunericul morții care nu face decât sa scoată în evidență frumusețea vieții, o carte despre care se poate afirma că e unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste.

4. “Jurnalul unei iubiri” de Nicholas Sparks (1996)

Jurnalul unei iubiri de Nicholas Sparks

Această carte are loc în fiecare top cărți de dragoste de citit la orice vârstă. Romanul ne demonstrează că minunile se pot întâmpla dacă credem cu adevărat în ele, că iubirea poate transforma complet destinul cuiva. Sparks era un maestru în alegerea cuvintelor potrivite, în redarea sentimentelor așa cum sunt ele, fără rezerve și ezitări.

Personalele – atât de diferite – dar ambii iubind natura, ne îndrăgostesc și trăiesc o impresionantă poveste de iubire, care fascinează necontenit. Romanul a fost ecranizat în 2004, cu Gena Rowlands și Jamesb Garner în rolurile principale, și s-a bucurat de un succes enorm. Aveți grijă, în timpul lecturii sau vizionării filmului, lacrimile sunt inevitabile!

5. “Fericirea începe azi” de Jamie McGuire (2013)

Fericirea incepe azi de Jamie McGuire

O carte de dragoste contemporană, potrivită adolescenţilor, ce începe cu situația inițială – Abby, o elevă exemplară, hotărăște să se schimbe. Astfel, devine o fată bravo, nu consumă alcool și nu face prostii, este cuminte și nu se lasă influențată de grupuri toxice. Reușește să renunțe la trecutul ei nu atat de plăcut, începând o viață într-un nou anturaj, alături ce prietena ei cea mai bună.

Pe de altă parte, Travis, un tânăr rebel, nonconformist și viclean întruchipează modelul ideal al iubitului în viziunea fetelor din școala în care învață și le seduce cu ușurință pe toate. Astfel, cei doi fac cunoștință în urma unui pariu, isr ce aici începe o adevărată aventură. Chiar dacă niciunul dintre ei nu își pune asta ca scop, se îndrăgostesc nebunește, iar soarta le pregătește multe peripeții.

6. “Înainte să te cunosc” de Jojo Moyes (2012)

Inainte sa te cunosc de Jojo Moyes

Povestea lui Lou începe cu adevărat când aceasta îl cunoaște pe Will Traynor. Lou a fost fericită până acum în viaţa ei liniștită și monotonă, ajutându-și familia, susţinându-și iubitul sportiv. Când aceasta este angajată să îi ţină companie lui Will, viaţa lui Lou începe treptat să se schimbe. Will, cândva un om plin de viaţă, este acum blocat într-un scaun cu rotile fără șanse de recuperare. Pentru el viaţa s-a sfârșit în momentul când nu a mai putut să se miște, dar frânturi de lumină își fac loc odată cu apariţia Louisei Clarke.

În mijlocul poveștii de dragoste ce se naște între Lou și Will, celelate personaje se confruntă și ele cu problemele lor. Familia lui Will trece prin greutăţi dincolo de problema sa evidentă. Putem vedea mai mult în vieţile lor prin capitolele narative ale doamnei Traynor și Katrinei. “Înainte să te cunosc” este o carte plină de emoţie. Îţi ridică spiritul și îţi frânge inima în același timp. La prima vedere, cartea lui Jojo Moyes prezintă o poveste ușoară, de dragoste…alta poveste de dragoste. Titlul sugerează poate un clișeu mult folosit în literatura romantică: cum era ea înainte sa îl cunoască și cum e acum mult mai bine datorită iubirii lui necondiționate, care-i induce fluturi în stomac și fără de care n-a știut cum a putut sa trăiască..

Urmează sa faci cunoștință cu personajele principale și iți dai seama că devin imprevizibile, concept care nu era deloc comun în alte cărți despre iubire. Egoism deghizat în iubire sau invers, obișnuință deghizată în acceptare, normalitate deghizată în extravaganță, dragoste deghizata în prietenie, final deghizat într-un nou început.

7. “Absolut tot” de Nicola Yoon (2015)

Cele mai bune carti de dragoste - Absolut tot de Nicola Yoon

Maddy este blocată în casa ei ca într-o fortăreaţă în care nici un microb nu poate intra. Mama ei este una din singurele persoane cu care poate lua contact, în afară de asistenta care o controlează în mod regulat pe fată. Olly este singurul care reușește să spargă barierele ‘turnului’ în care Maddy trăiește.

Acesta a înțeles din primele zile care e problema, dar nu a permis acestui fapt să devină un obstacol. Relația lor pornește ca o prietenie ce evoluează natural și treptat. Romanul accentuează foarte bine problemele de comunicare între oameni, relațiile ce se leagă și ce se ascunde în spatele unui suflet trist.

8. “Somerset” de Leila Meacham (2014)

Carti de iubire - Somerset de Leila Meacham

“Somerset” este povestea a trei femilia ce se întinde pe mai mult de 6 decenii, dar accentul este totuși pus pe familia Toliver. Jessica și Silas sunt nevoiți să se căsătorească, când Silas dorea să plece departe de familia lui, alături de femeia iubită pentru a-și întemeia propria creație de bumbac. Chiar dacă se căsătorește cu Jessica, el nu renunță la visul lui, nici măcar când mama lui îi spune că va fi blestemat.

9. “Eleonor și Park” de Rainbow Rowell (2012)

Eleanor si Park de Rainbow Rowell

Una dintre cele mai sensibile și frumoase cărți de dragoste, de o delicatețe aleasă și un stil deosebit. Cartea aceasta poate fi devorată într-o noapte, nu te poți opri până nu o termini. Romanul a câștigat premiul de cea mai bună carte pentru tânăra generație în 2013, după ce câteva mii de cititori au votat-o pe Goodreads. Romanul prezintă povestea a doi tineri de 16 ani ce descoperă pentru întâia oară iubirea.

Protagonista nu are însă înfățișarea obișnuită a unei fete din romane de dragoste celebre, ea este grăsuță, are păr roșcat și pistrui. A avut o copilărie marcată de starea materială mizeră. Pe când Park este un copil exotic, provenind dintr-o familie mixtă, ce are niște calități deosebite. Finalul cărții este cu totul diferit de cele din alte cărți și te lasă cu gura căscată.

10. “Amurg” de Stephenie Meyer (2005)

Cele mai bune carti de iubire - Amurg

Cartea este în general cunoscută datorită ecranizării ei în 2009 și se bucură de o popularitate enormă printre adolescenți. Protagoniștii sunt Edward și Bella, doi tineri extrem de diferiți, dar care totuși se îndrăgostesc după scurt timp de la cunoștință.

Momentul palpitant, condimentul principal este că Edward este vampir, deci ei nu pot fi împreună. Totuși, nici un obstacol nu poate sta în calea dragostei lor, ce devine o dependență.

11. “Mănâncă, roagă-te, iubește” de Elizabeth Gilbert (2006)

Mănâncă, roagă-te, iubește de Elizabeth Gilbert

Un roman sensibil despre dragoste, prietenie, soartă şi spiritualitate. Una dintre cele mai cunoscute, citite şi apreciate cărţi ale ultimilor ani, “Mănâncă, roagă-te, iubeşte” este de fapt drumul fiecăruia dintre noi, personalizat pe povestea lui Liz Gilbert, o scriitoare de succes, cu o viaţă interioară deloc satisfăcătoare. Astfel, ea îşi plănuieşte o călătorie de cunoaştere, creştere şi refacere sufletească, în Italia, India şi Indonezia.
Întâmplările comune sunt povestite simplu, însă cu puterea omului care – prin intermediul lor – se maturizează, se înţelege şi se deschide.

Înţeleasă de mulţi în “stricto sensu” pentru reechilibrarea vieţii sau găsirea împlinirii, cartea nu se vrea un ghid sau o reţetă pentru iluminare, nici un mijloc de reclamă pentru diverse destinaţii sau căi spirituale.

Este pur şi simplu o lectură aparent usoară, bogată însă în înţelesuri, aducându-le oamenilor dorinţa de a-şi regăsi micile plăceri şi vise care obişnuiau să-i facă fericiţi. Lectură obligatorie pentru cei cu inima uşoară, predispuşi la munca cu ei înşişi, dar care ştiu şi să se bucure din plin de recompensele unor asemenea eforturi.

12. “Mecanica inimii” de Mathias Malzieu

Mecanica inimii de Mathias Malzieu

O poveste suavă despre cel mai fragil puști din lume ce trece prin ,,chinurile dragostei” cu riscul chiar a pierderii propriei vieți. Așa se întâmplă când ai pe post de inimă o proteza făurită dintr-un ceas de lemn și în orice clipa poate ceda. Inevitabil, mecanismul cu tic-tac o ia razna în fața pasiunii pentru o tânără cântăreață andaluză și nimeni nu-l poate proteja de fiorii primei iubiri.

Cea mai simpatică poveste fantezistă despre iubire care ne amintește ca așa-s inimile, se frâng mereu, fără a putea împiedica mersul lucrurilor. Adevărul este ca toți suntem fragili și neputincioși în fata iubirii, indiferent de natura inimii noastre.

13. “Cincizeci de umbre ale lui Grey” de E. L. Games (2011)

Cincizeci de umbre ale lui Grey de E.L. Games

Cartea reprezintă o lectură aeriană, simplă, nepretențioasă și este scrisă din viziunea unei tinere, Anastasia Steele, o tânără de 21 de ani, ce trăiește împreună cu Kate – prietena sa cea mai bună. Aceasta din urmă visează să devină jurnalistă și reușește cu greu să obțină acordul pentru a-i lua un interviu lui Christian Grey, un tânăr bogat și atrăgător, care deține una dintre
cele mai mari companii din Seattle.

Înainte de marele interviu, aceasta se îmbolnăvește și o roagă pe Ana sa meargă în locul ei. Acela este momentul în care protagoniștii își încep rolurile. Christian este atras pe loc de frumusețea și inteligenta Anastasiei, iar aceasta este intrigată de personajul din spatele costumului. Povestea continuă cu scene erotice dintre cei doi: Christian – zeul grec – obsedatul și Anastasia – tânăra neinițiată – confuză. Cartea te ține în priză, dorind sa știi ce se va întâmpla în final și are un fir narativ surprinzător de interesant.

14. “O plimbare de neuitat” de Nicholas Sparks (1999)

O plimbare de neuitat de Nicholas Sparks

Majoritatea cunosc acest titlu din filmul cu același nume, ce reflectă perfect conținutul cărții, ambele fiind bine conturate. Romanul este bazat pe o situație care ar putea surveni în viața oricui. Viața celor doi prieteni și colegi de liceu s-a schimbat radical la doar 17 ani.

Deși este un fapt ce poate mira pe unii, e și cazul lui Landon și Jamie, ce se îndrăgostesc subit, chiar dacă se cunoșteau de o viață. Totuși, odată cu evaluarea sentimentelor, între cei doi apare un obstacol neprevăzut, ce se opune fericirii lor. Oare îl vor depăși împreună sau nu?

15. “O zi” de David Nicholls (2009)

O zi de David Nicholls

Cartea prezintă în prim plan pe Dex și Emma, care me relatează o poveste de dragoste inedită. De ce? Pentru că, deși știindu-se din facultate, cei doi își ascund sentimentele și rămân prieteni o viață întreagă.

Romanul este special și din cauza laitmotivul său – ziua de 15 Iulie – astfel încât fiecare capitol are loc în aceasta zi, dar în ani diferiți. Dex este tipologia unui burlac tipic, ce se bucură de succes la femei, pe când Emma îl iubește în taină, dar totuși încearcă să se realizeze pe plan personal și profesional. Vor reuși oare sa-și unească destinele cei doi?

16. “Jurnalul lui Bridget Jones” de Helen Fielding (1996)

Jurnalul lui Bridget Jones de Helen Fielding

Vândut în număr de milioane de exemplare în lume și ecranizat în 2001, “jurnalul” îi aparține lui Bridget, o tânără ce duce o viață activă, încercând să și-o diversifice. Ea luptă cu viciile și încearcă să se iubească pe sine, ipostază în care orice fată s-ar putea regăsi pe sine. Zi de zi, încearcă să-și găsească sufletul pereche, dar dă mereu peste persoanele nepotrivite.

17. “Momentul nostru infinit” de Lauren Myracle (2013)

Momentul nostru infinit de Lauren Myracle

Romanul are în prim plan viața lui Wren Gray, o tânără absolventă ce nu știe cu ce să se ocupe în viitor. Este sigură doar de faptul că vrea să iasă din tipare și să nu facă toată viața ceea ce îi dictează părinții.

Totodată, personajul masculin, Charlie, este orfan și a trăit în mai multe familii adoptive. Destinul face posibilă dragostea dintre cei doi și ei sunt fericiți.

18. “Vocea lui Archer” de Mia Sheridan (2014)

Vocea lui Archer de Mia Sheridan

Un roman nu atât de cunoscut, dar intrigant. Bree este personajul principal, care caută liniștea și echilibrul sufletesc și emoțional de mult timp. Se mută într-o localitate mică cu speranța că i se va îndeplini dorința.

Aici îl cunoaște pe Archer, misterul în persoană, ce duce în suflet secrete sfâșietoare. Este povestea de dragoste a doi tineri care speră să-și găsească scăparea și împlinirea în compania celuilalt.

19. “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” de Agnes Martin-Lugand (2013)

Oamenii fericiți citesc și beau cafea coperta

Devenit rapid bestseller, romanul este o lectură plăcută, dar care după primele pagini smulge câteva lacrimi celor sensibili. Modul în care autoarea poveștește despre tragedia prin care a trecut te face să reflectezi la cât de repede se poate schimba viața liniștită a unei persoane.

Însă puterea pe care Diane a găsit-o pentru a se agăța de viață, ar trebui să o avem cu toții în momentele grele. Călătoria pe care o face în Irlanda cu gândul la soțul ei, va fi cea care o va întări. Aici va lega prietenii noi, dar îl va întâlni și pe Edward. Experiența irlandeză îi va schimba viața, dar o va face să se reîntoarcă în cafeneaua ei inedită.

20. “Îmi pare rău, sunt așteptată” de Agnes Martin-Lugand (2014)

Îmi pare rău, sunt așteptată coperta cartii de dragoste

De la autoarea romanului prezentat anterior, acesta de faţă împărtăşeşte acelaşi aer bonom al călătoriei către fericire şi împlinirea de sine. Personajul personal este prototipul unei femei de afaceri de succes din zilele noastre care gândeşte ca succesul pe plan profesional înseamnă sacrificarea liniştii pe plan personal.

Dar trecutul o prinde din urmă pe Yael care e nevoită să facă alegeri dificile. Un roman interesant, scris cu pasiune pentru viaţă şi pentru fericire, o lecţie actuală despre ce înseamnă viaţa în toate aspectele ei frumoase şi mai puţin frumoase, pentru oameni ocupaţi şi pentru oameni visători.

21. “Viața e ușoară, nu-ți face griji” de Agnes Martin-Lugand (2014)

Carte de dragoste - Viața e ușoară, nu-ți face griji

Continuarea primului volum scris de Agnes Martin-Lugand a avut un mare succes asemenea primului volum. O redescoperim pe protagonistă, Diane, ca fiind de data aceasta stăpână pe viața ei, ocupându-se mai mult de cafeneaua sa literară împreună cu Felix, și având din nou succes. Deschisă unei noi relații ,îl întâlnește pe Oliver, cu care formează un cuplu frumos, sudat, însă trecutul o urmărește. Este nevoită să se întoarcă în Irlanda, unde l-a lăsat pe Edward , bărbatul de care este îndrăgostită, dar care acum are o familie.

Din nou, este pusă să aleagă între trecut și prezent. Edward o va face să capete curaj , și să pășească spre o nouă etapă în care își va întemeia din nou o familie cu copii.Reușește să-și vândă cafeneaua lăsând-o în schimb pe mâini bune, și se mută în Irlanda, unde este fericirea ei. Deși primul volum a fost trist, acesta emană o notă de liniște și speranță, deoarece personajul principal trece la un alt nivel, cel de acceptare și astfel decide să-și trăiască viața în continuare, purtându-și în suflet trecutul.

22. “Totul se termină cu noi” de Colleen Hoover (2016)

Totul se termină cu noi de Colleen Hoover

Personajul central – Lily – a avut o viață destul se complicată, dar totodată a muncit mult pentru a-și atinge scopurile, fondând propria afacere după liceu. Ryle este tipul de om încrezut și arogant, dar nu și incapabil de iubire.

Aceștia se îndrăgostesc la prima vedere, însă el refuză categoric să aibă o relație serioasă. Cu timpul, Lily începe sa răscolească amintirile și trecutul ei. Un roman teribil de profund, despre dragoste și sacrificiu.

23. “Trei metri deasupra cerului” de Federico Moccia (2010)

Trei metri deasupra cerului de Federico Moccia

Bestseller-ul a fost tradus recent și în limba română, bucurându-se deja de o popularitate mare, mai ales datorită ecranizării de succes. Protagonista – Bibi – este o studentă ca toate celelalte, iar Step e personajul principal ce are calitățile unui “băiat rău”.

Deși la început Bibi nu acorda atenția avansurilor lui Step, pe parcurs se îndrăgostește și ea, astfel legând o relație bazată pe aventură, dedicație, amor, pasiune și risc. Totuși, cea dintâi dragoste pentru ambii le va influența substanțial viața și caracterele, finalul fiind nu din cele mai fericite.

24. “E ușor să te iubesc” de Tammara Webber (2012)

E ușor să te iubesc de Tammara Webber

Deşi o urmăreşte de mult timp, o întâmplare neprevăzută îl transformă pe Lucas în salvatorul lui Jaqueline. În ciuda faptului că atracţia dintre cei doi este incontestabilă, secretele din trecutul lui devin un adevărat obstacol în povestea lor de dragoste. Tammara Webber ne demonstrează încă o dată că extremele se atrag. Deşi sunt caractere total diferite, eroii noştri decid să-şi apere sentimentele şi să lupte pentru a rămâne împreună, chiar dacă sunt ameninţaţi de unele umbre din trecut.


În momentul în care pătrunzi în lumea lui Jaqueline, îţi vei da seama că o prezenţă ca a lui Lucas este binevenită chiar şi în viaţa ta. Pentru mine, “E uşor să te iubesc” nu a reprezentat doar o simplă carte pe care am citit-o şi am aşezat-o mai apoi pe rafturile bibliotecii. E o carte de care m-am ataşat, care am parcurs-o trăind parcă alături de personajele ei. M-am simţit implicată în povestea lor, am plâns şi m-am bucurat pentru Jaqueline şi Lucas şi nu în ultimul rând, am învăţat că atât timp cât îţi doreşti ceva cu adevărat, totul este posibil şi… uşor.

25. “Fluturi” de Irina Binder (2012)

Cele mai bune carti de dragoste - Fluturi

Autoarea cărții, originară din Brașov, a devenit cunoscută după ce a publicat acest roman, ce a luat naștere pe blogul ei personal – “Insomnii”. După spusele autoarei, relatările se bazează pe fapte reale și anume cele personale, personajul principal fiind chiar Irina.

Acesta face cunoștință cu doi bărbați într-un club de noapte, unul de care se îndrăgostește și este tratată cu ignoranță, și celălalt ce o alintă cu mai multă atenție. În esență, firea Irinei e de luptătoare, de o putere imensă și un caracter pe măsură. Părerile asupra romanului au fost mereu împărțite, însă cert e că are de toate – și dramă, și mister, și ură, și iertare.

Cu toate că romanele contemporane sunt în topul vânzărilor în majoritatea librăriilor, nu uităm nici de cele clasice. Dragostea ca stare sufletească complexă a fost întotdeauna o inspirație pentru scriitorii universali și români.

Te invităm să descoperi cele mai reprezentative cărți de dragoste celebre, ce marchează cititorii pasionați și dedicați din secolul XVI încoace.

Cele mai frumoase cărți de dragoste clasice

26. “Mândrie și prejudecată” de Jane Austen (1813)

Mândrie și prejudecată de Jane Austen

Cartea întruchipează poate cea mai clasică poveste de dragoste scrisă vreodată. Acțiunea din “Mândrie și prejudecată” se petrece într-un secol în care țelul principal al sexului frumos era să găsească un bărbat bogat și să îi devină soție. Iar când începe să umble vestea că atrăgătorul și deloc săracul domn Darcy caută să se căsătorească, fetele nu contenesc să își facă simțită prezența.

Care mai de care mai frumoase, mai dichisite și mai potrivite să ocupe rolul de viitoare doamna Darcy. Iar când mândrul domn Darcy o întâlnește pe Elizabeth cea plină de prejudecăți, nașterea unei povești de dragoste e inevitabilă. O poveste de dragoste care prin umor și parodierea personajelor tipologice ale vremii nu putea să sfârșească altfel decât prin a face istorie.

27. “Anna Karenina” de Lev Tolstoi (1877)

Carti de dragoste - Anna Karenina de Lev Tolstoi

Lev Tolstoi este considerat unul dintre cei mai mari romancieri ai literaturii și asta pe bună dreptate. Cea de-a doua capodopera a sa, după “Război și Pace”, Anna Karenina este dominată de un sentiment tragic. Romanul descrie un adulter în înalta societate, cel mai probabil o idee inspirat– din evenimentele care se petreceau în jurul lui. Așadar a transformat această femeie vinovată în una de care să iți fie milă. Întregul roman emană pesimismul pe care îl simte autorul în viața reală, deși motivele sunt greu de înțeles.

Anna, o tânără frumoasă, căsătorită, cu un soț bogat, parte din înalta societate, este nefericită. Nefericită din dragoste, pentru că nu-și iubește soțul, ca mai târziu, ce paradox, nefericită din dragoste, pentru ca-și iubește amantul și-și înșeală soțul. Mustrările de conștiință și bârfele societății o aduc în pragul delirului și geloziei, fiind incapabilă să suporte prețul fericirii ei, se sinucide.

Interesant este prezentată fața nobilimii ruse, capabilă să ucidă un om cinstit și indulgent cu înșelătorii. Înțelegerea cruzimii sistemului te îndreaptă către alegerea corecta, deci și către fericire. Anna Karenina, fiind, deci, încă o victima a sistemului rusesc, refuzând să se încadreze și să accepte mecanismul acestui sistem.

28. “Maitreyi” de Mircea Eliade (1933)

Maitreyi de Mircea Eliade - cea mai buna carte de dragoste

Romanul de față reprezintă o reinterpretare a poveştii tragice de iubire dintre doi eroi shakespearieni. Numai că de această dată, nepotrivirea celor doi nu vine din cauză că aparțin unor familii rivale, ci unor culturi aproape antinomice, cea vest-europeană şi cea asiatică. Apartenența religioasă diferită a celor doi îndrăgostiți – Maiteyi este o tânără crescută în spiritul cutumelor hinduismului, pe când Allan este un englez care experimentează libertinajul religios – devine un obstacol în împlinirea acestora și, implicit, un filtru în alegerea partenerului.

Tatăl lui Maitreyi, inginerul-șef care îi oferise cazare lui Allan, nu acceptă legătura celor doi, motiv pentru care îl gonește pe acesta din casa sa, împingând-o, fără să vrea, pe fiica sa în brațele unuia din etnia lor. Elementele autobiografice amplifică tragismul acestei iubiri, conferindu-i autenticitate. Povestea lui Allan, un inginer de 30 de ani, invitat de șeful său în casa acestuia pentru a-i prezenta cultura hindusă, și a lui Maitreyi, o tânără indiancă de 17 ani e, de fapt, eșecul unei iubiri adevărate dintre Eliade și această tânără.

Aflat în vizită în India cu scopul de a se documenta pentru una dintre scrierile sale – Istoria religiilor -, Eliade se va lăsa prins în mrejele lui Maitreyi, dar dezamăgit și sfâșiat de perisabilitatea acestei iubiri va transforma acestă experiența într-un roman. În fond, dincolo de povestea a doi îndrăgostiți, romanul de față e o mărturie a luptei dintre două culturi – dintre occident și orient -, dintre două religii – creștinismul şi hinduismul -, în care respectarea cutumelor este stringentă.

29. “La răscruce de vânturi” de Emily Bronte (1847)

La răscruce de vânturi de Emily Bronte

Acest roman gotic e scris de una dintre surorile Bronte – Emily, ce ne descrie povestea tragică a unei iubiri dintre două suflete neîmblânzite și sălbatice. Asemenea personajelor din “Romeo și Julieta”, și aici protagoniștii mor și lasă o impresie amară. Acțiunea este destul de violentă, însă se știe că surorile Bronte au trăit într-o perioadă în care se răspândea feminismul, iar asta în literatură avea sa aibă urmări drastice. Totuși, se putea scrie despre dragoste, așa cum era ea în acele vremuri și despre societatea care nu sacraliza căsătoria, totul fiind ceva formal, pe bază de materie financiară.

Povestea celor doi șochează în acea vreme, de aceea Emily Bronte a fost foarte criticată, însă, genialitatea sa a trecut de barierele cenzurii, dovadă fiind faptul că și astăzi este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste, un roman clasic al literaturii engleze. “La răscruce de vânturi” este teatrul războiului dus de Heathcliff împotriva persoanelor ce nu i-au acordat dreptate, este frontul pasiunii dintre el și Catherine, dar este și întruchiparea focului iubirii, care, indiferent cât de mistuitor e, chiar de distruge totul în urma lui, la final tot se stinge.

O iubire aproape diabolică prin pasiunea ei, romanul tronează asupra altor cărți de dragoste, datorită portretizării realiste a personajelor, abordării excepționale a subiectului cu o tehnică narativă originală și dramatismului care guvernează opera.

30. “Curcubeul” de D. H. Lawrence (1915)

Cele mai bune carti de iubire - Curcubeul

În 2005 apare prima ediție necenzurată publicată în Români, fiind până atunci catalogat drept pornografic. Cartea are ca eroi principali trei cupluri, urmașii familiei Brangwen.

Acțiunea se desfășoară pe parcursul a tot secolul XIX și este o capodoperă inedită. Este o carte deosebită, ce ar trebui sa-și găsească locul în biblioteca iubitorilor de artă de calitate. Personajul lui Lawrence dă dovadă de o reziliență deosebită, trecând de toate obstacolele vieții.

31. “Doamna Bovary” de Gustave Flaubert (1856)

Doamna Bovary de Gustave Flaubert

“Madame Bovary” este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate romane clasice ale literaturii universale. Firul narativ ne prezintă viața, aspirațiile și dezamăgirile Emmei Bovary. Aceasta, fiind prinsă într-un mariaj care nu o împlinește, este indusă în eroare de lecturile mult prea romantice avute și încearcă să-și găsească fericirea în relații extraconjugale și extravaganțe vestimentare.

Urmările acestor acțiuni nu sunt deloc cele închipuite, iar finalul este tragic. Deși putem arunca o judecată simplă asupra acestui personaj, am pierde astfel complexitatea și amalgamul năzuințelor și situațiilor prin care trece. Cartea lui Flaubert analizează, printr-un stil rece și ironic, pericolele cititului ca singură experiență de viață și ce se poate întâmpla atunci când o femeie încearcă să-și asume un rol masculin într-o societate patriarhala.

32. “Dragostea în vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez (1985)

Dragostea în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez

Este mare lucru să fii într-o relație timp de 50 de ani. Dar să păstrezi gândul și iubirea nestinsă pentru cineva care nu este lângă tine timp de jumătate de secol? Este de admirat. Sau este un act prostesc, fiecare privește romanul din perspectiva sa. Cu siguranță Florentino ar fi indiferent părerile celorlalți, întrucât dragostea (sau obsesia) lui pentru Fermina nu poate fi înlăturată ușor.

Deși Fermina e căsătorită cu doctorul Juvenal Urbino, Florentino încearcă sa își construiască o mică avere pentru a demonstra că o merită pe aleasa inimii sale. Părerile suntde împărțite, fiind că adesea cititorii încearcă sa înțeleagă personajul și dacă nu acționează cum ar face-o ei.. se rupe filmul.

Este o carte pe care trebuie sa o simți, narațiunea amplă a lui Marquez este plina de descrieri și evocări ale orașului natal, ale oamenilor și a schimbărilor care apar în decursul a 50 de ani.

33. “Pânza de păianjen” de Cella Serghi (1938)

Pânza de păianjen de Cella Serghi

În caietele cu amintiri primite de Ilinca, Diana îşi plânge povestea. Foarte frumoasă, inteligentă, sensibilă și de o feminitate uşor scoasă din contextul acelor ani și veselă, ea se luptă cu nedreptățile de zi cu zi. Tatăl ei este o figură importantă din viața fete, influențând-o. Prea curajos pentru mediul auster în care trăiește și, pe alocuri, prea cinstit.

Figura paternă o absoarbe cu totul pe Diana, ea dorind să îi semene cât mai mult cu putință ,deoarece tatăl este singurul om cu adevărat sincer în toate aspectele referitoare la viață. Dragostea față de mare este resimțită de către protagonista romanului. Diana se simte reîntregită când este pe plajă, tot acolo cunoscându-şi și prima iubire sub numele de Petre Barbu.

Bărbatul care doar târziu, recunoaște că, atunci, demult a iubit-o. În final sacrifică tot. Se sacrifică pe sine până la ultima bucățică. Numai așa află scăparea din mediul care până acum a “îngenunchiat-o”. Dezamăgirile, sărăcia materială compensată totuși de bogăția sufletească, moartea unora și insistențele lipsite de tact ale altora sunt uriașul păianjen negru, iar Diana insecta care scapă cu viață din capcana prădătorului.

34. “Rivalitate” de Edith Wharton (1912)

Carte de dragoste - Rivalitate de Edith Wharton

Edith Wharton este foarte cunoscută pentru Vârsta Inocenţei, dar şi acest roman, printre foarte multe altele îi întăresc reputaţia. Rivalitate esteo carte ce ibundă în dramă, acțiunea petrecându-se în perioada interbelică, iar protagonista, Kate, o femeie independentă, puternică, dar şi nepricepută, ce sfidează normele societăţii pentru o fericire derizorie.

Totuși, circumstanțele tind să o ierte şi în acelaşi timp să îi dea o lecţie despre cum toate deciziile vieţii sunt interconectate şi afectează oameni în mod intenţionat şi cu un anume scop. Răsturnările de situaţie, precum şi improbabilitatea unor evenimente oferă acestui roman o energie literară cum puţin se mai regăseşte în altele de acest gen.

35. “Roșu și negru” de Stendhal (1830)

Roșu și negru de Stendhal

Cu un gust desăvârșit pentru analize și în special pentru analize filozofice asupra destinului uman, Stehdhal publica în 1830 cel mai important roman al său. Acesta este inspirat dintr-o întâmplare adevărată a acelei epoci pe care autorul o citește în “Gazette des tribunaux” și poate parțial din viața sa tumultuoasă.

Gustul său pentru idei și pentru plăceri este ilustrat în întregul roman. Tânărul Julien Sorel cu dorințele și trăirile specifice vârstei este pus într-o situație fără ieșire și în cele din urmă plătește aceste fapte cu viața. Sorel nu este Stendhal, dar autorul și-a înfățișat toate slăbiciunile în acest tânăr.

36. “Rațiune și simțire” de Jane Austen (1811)

Rațiune și simțire de Jane Austen

Deși este considerat de mulți critici inferior romanului “Mândrie și prejudecată”, stilul lui Austen este totuși remarcat și în “Rațiune și simțire”. Acesta a avut un rol important în remarcarea autoarei de către societatea înaltă. Romanul pune punctul pe i și scoate în evidență slăbiciunile și viciile aristocrației din acea perioadă.

Titlul face referință la cele două surori – Marianne și Elionor și evidențiază diferențele între ele – una fiind rațională și calculată, cealalta bazându-se doar pe sentimente și reacții de moment. Prin intermediul întâmplărilor prin care trec surorile, putem deduce regulile și normele sociale ale vremii. Romanul este de o simplitate inedită, caracteristică lui Jane Austen.

37. “Jane Eyre” de Charlotte Bronte (1847)

Jane Eyre de Charlotte Bronte

Romanul ilustrează viața eroinei cu același nume – Jane Eyre – ce a fost marcată de o copilărie ostilă, lipsuri, sărăcie și a dus un stil viață auster. După ce absolvește școala în care domnește violența, ea devine guvernantă la castelul unui gentleman orgolios și putred de bogat – Rochester.

Ea predând lecții unei mici fetițe, cei doi protagoniști încep să se apropie și se înfiripă între ei sentimentul dragostei. Cu timpul, ei încep să creadă în posibilitatea de a avea o viață fericită și liniștită, dar un secret cumplit iese la suprafață. Acest fapt teribil reprezintă un obstacol al fericirii lor, iar Jane devine extrem de nefericită. Un roman fenomenal, cu un final neașteptat. Must read!

38. “Cartea nunții” de George Călinescu (1933)

Cartea nunții de George Calinescu

Romanul este unul de debut al lui Călinescu – un scriitor de o luciditate deosebită și de o integritate evidentă. Cartea în sine este o operă epică impresionantă, ce contravine afirmației lui Titu Maiorescu, cum că un critic nu este capabil să scrie proză de calitate. Putem spune că romanul “Cartea nunții” poate fi considerat unul autobiografic, deoarece relația de dragoste din carte este asemănătoare relației autorului cu soția sa.

În această lucrare, Călinescu își portretizează familia și în general anturajul familial într-o societate burgheză. Titlul oferă romanului o nuanță subtilă, lirică, romantică scrierii ce are ca temă sentimentul sfânt și etern al dragostei. În roman, acest sentiment ia naștere între Jim și Vera, care se căsătoresc. De asemenea, Călinescu infiltrează elemente ce fac referință la societatea modernă și evoluția ei.

39. “Bel-ami” de Guy de Maupassant (1885)

Bel-ami de Guy de Maupassant

Un roman ce în cele peste 300 de pagini ale sale reușește să redea reușit o îmbinare între erotică și moravuri ale societății din acea perioadă. Acțiunea face referință la viața politică a Franței după războiul din 1870, adică în timpul celei de-a treia Republică Franceză, o perioadă în care corupția se răspândește considerabil și înflorește burghezia din punct de vedere financiar.

Subiectul este actual până în zilele noastre, întrucât prezintă o Europă cu tendințe anti-clericale, nihilistă, dominată de o criză a valorilor evidentă. Toate acestea contravin tuturor principiilor pe care se bazează, conform Constituției, Republica Franceză. Situațiile prezentate în “Bel-ami” fascinează cititorii din toată lumea inclusiv și cei români, deoarece observăm numeroase lucruri comune între societatea de atunci și cea de astăzi.

40. “Noapte și zi” de Virginia Woolf (1919)

Noapte si zi de Virginia Woolf

Virginia Woolf este considerată una dintre reprezentanții modernismului în literatură și a expresionismului. Romanul îmbină mai multe stiluri și specii și se remarcă printr-o expesivitate deosebită. Romanul îmbină intr-o manieră interesantă două elemente de bază – o poveste de iubire autentică și o comedie asupra societății.

Autoarea dă dovadă de o irone subtilă și situează personajele în niște tipare haioase, ce atrag cititorul. Atmosfera redată în roman este autentic engleză, londoneză chiar, și este meticulos analizată atat poziția femeii în societate,cât și a bărbatului. O lectură delicioasă!

41. “Povestea unei pasiuni” de Ford Madox Ford (1915)

Povestea unei pasiuni de Ford Madox Ford

Povestea scoate în prim plan întâlnirea între două perechi, în contextul Primului Război Mondial. Acești 4 tineri se întâlnesc într-o zonă a Germaniei și pun bazele unei legături de prietenie. Aparent, cuplurile par diferite, însă se confruntă cu probleme asemănătoare din punct de vedere al fidelității partenerilor.

Pe când soții Edward și Eleonora reprezintă clasica căsnicie în care se strecoară adulterul și survine nefericirea, soții John și Florence sunt și ei pe termen lung marcați de infidelitate și șubrezime a relației. Totuși, acest roman nu este doar o intrigă amoroasă, nu este un roman bazat doar pe analiză psihologică a personajelor, și este și un roman cu adevărat social, despre care se poate spune că e un roman de dragoste celebru.

42. “Iluzii pierdute” de Honore de Balzac (1837)

Iluzii Pierdute de Honore de Balzac

Considerat cel mai reprezentativ roman al operei balzaciene, “Iluzii pierdute” prezintă viața unui tânăr talentat, dotat și atrăgător – Lucien – ce este în căutarea fericirii absolute și a creșterii atât în rang, cât și pe scara socială.

Acesta face cunoștință cu doamne de Bargeton, o distinsă personalitate, reprezentant al nobilimii locale. În pofida diferenței de vârstă, Lucien fuge cu ea la Paris, în speranța unui viitor mai bun și a posibilității de afirmare.

43. “Toamnă timpurie” de Louis Bromfield (1926)

Toamna timpurie de Louis Bromfield

Acesta este unul dintre romanele de dragoste celebre ce s-a evidențiat prin mediocritatea anturajului. Asemenea ca în “Madame Bovary”, avem o tânără supusă, aflată într-o căsnicie fără de dragoste și pasiune. Olivia disprețuiești normele pe care le impune societatea.

Astfel, ea se îndrăgostește și descoperă sentimentul iubirii datorită unui irlandez ce îi sucește mințile, iar această idilă are multe consecințe negative pentru familia Oliviei. Romanul are în palmares Premiul Pulitzer.

44. “Idilă pe un turn” de Thomas Hardy (1882)

Idilă pe un turn de Tomas Hardy

Thomas Hardy are un stil de scriere de care e greu să nu te îndrăgostești, deoarece evocările îi sunt reușite și expresive, iar protagoniștii sunt demni de admirația noastră.

În esență, aceasta este una dintre cărțile de dragoste ce reprezintă o poveste de iubire, de amor tipică, familiară, ce pare imposibilă în contextul secolului al XIX. Totuși, aceștia fac parte din clase sociale diferite, acesta fiind și principalul impediment al desăvârșirii sentimentului nobil.

45. “Climate” de Andre Maurois (1928)

Carte de dragoste - Climate de Andre Maurois

Un roman de dragoste diferit prin abordarea individuală a personajelor – Philippe și Odile. Aceștia se indragostesc și se căsătoresc în pofida opunerii părinților lor. Romanul aduce o așa-zisă inovație, întrucât de-obicei toate personajele îndrăgostite puternic nu putea trăi unul fără altul, aici totuși mariajul este un eșec.

Astfel, Philippe se recăsătorește și o dă din nou în bară, lăsându-se dominat de chinurile ce le-a avut de suferit cândva. Romanul se bucură de aprecierea cititorul anume din cauza fineței și eleganței sale, scris într-o manieră admirabilă și romantică.

46. “Lolita” de Vladimir Nabokov (1955)

Carte de iubire - Lolita de Vladimir Nabokov

Suculența romanului constă în afinitățile decadente și telurice manifestate de tânăra de 13 ani, ce provine dintr-o familie problemă, cu o educație discutabilă, ce-și proiectează stilul de viață în funcție de membrii familiei și cercul vicios de care se înconjoară. Vicky, precum orice adolescent, își definește personalitatea (derizorie, în cazul de față) în funcție de experiențele la care se expune și/sau pe care i le dezvăluie hazardul vieții.

Emanand un sex-appeal atipic pentru vârsta ei, Humbert Humbert, personajul masculin, de vârstă medie, dezvoltă o obsesie patologică pentru tânără nonconformistă, compromițându-se într-atât încât decidă să se apropie de fată prin intermediul mamei, cu care se căsătorește.

Pasiune, amor pana la desfrâu, interdicții, prejudecăți, contraste, viclenie, disperare, promiscuitate, sunt doar câteva caracteristici ale cărții ce incită la consumarea acesteia de către orice public. Întrebarea ce gravitează în final este următoarea: oamenii, ca și particularități, sau societatea generează astfel de situații?

47. “Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald (1925)

“Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald

Mare roman despre prăbușirea visului american, „Marele Gatsby“ a marcat atmosfera unei epoci. Totodată e și un document sociologic al unei etape istorice depășite, dar care continuă să suscite interes și fascinație. Anii nebuni ai prosperității „țării tuturor posibilităților“ în care lumea, în special tineretul, era ahtiată după câștig masiv rapid, parvenire, hedonism grosso modo și nopți alb-etilice.

Privit în ansamblu, romanul e un anti-basm în care Făt Frumos are mulți bani, dar degeaba, fiindcă Zâna e inaccesibilă, iar sentimentele nu îi pot fi împrumutate, cumpărate sau furate. E tragedia potentatului care descoperă că are lumea la picioare, mai puțin ceea ce-și dorește cu adevărat și, totodată, tragedia celui care e martor la acest fenomen și își dorește poziția celui pe care îl invidiază.

Dincolo de fast, de jazz, recepții opulente și prosperitate ostentativă, se ascunde anxietatea celui care își presimte colapsul și încearcă o elevare spirituală prin iubire, deși tocmai eșecul acestei inițiative îi va aduce, de fapt, și disoluția socială și personală.

48. “Romeo și Julieta” de William Shakespeare (1597)

Romeo și Julieta de William Shakespeare

O carte ce nu lipsește din niciun top al cărților de citit de dragoste, o operă clasică de o pondere intelectuală imensă. Cunoscută la nivel internațional și studiată în școli, opera întruchipează o tragedie între cei doi îndrăgostiți – personaje tipic shakespeariene.

Sfidând orice regulă și orice dușmănie între familiile lor, tinerii trăiesc sentimentul iubirii ca un foc mistuitor, însă le stau în cale o serie de dușmani din trecut și circumstanțe nefericite ce nu pot duce în nici un caz la un final fericit. În final, aceștia se sinucid din pură iubire și stârnesc cititorului sentimente de revoltă și extaz post-lectural.

49. “Mic dejun la Tiffany” de Truman Capote (1961)

Mic dejun la Tiffany de Truman Capote

Misterul ce o învăluie pe Holly Goligtly este irezistibil. Plina de viață, cu un simț al umorului bine dezvoltat, dar naiva și copilăroasă, Holly îi schimbă viața lui Paul, supranumit Fred de aceasta din pricina asemănării sale cu fratele ei, ajutându-l să iasă din monotonia de zi cu zi și din “writer’s block”, ambiționându-l să scrie din nou.

Holly este un personaj pe cât de bine structurat pe atât de ambiguu, adoră sa meargă la Tiffany pentru a admira diamantele, lucru care o liniștește în momentele de “inimă roșie”, dar refuză să le poarte invocând motivul vârstei încă prea fragede pentru expunerea unor astfel de pietre.


Întrucât creierul omului este “proiectat” în așa fel încât să fie atras de necunoscut, Fred, este captivat de personalitatea explosivă a fetei dorindu-și să o cunoască mai bine cultivând sentimente de empatie și chiar dragoste.


O vizită neașteptată dezvăluie cine este cu adevărat Holly, spulberând imaginea de fată cochetă de la oraș. Capote reușește sa creeze prin această carte un fenomen mondial, vândut în mii de exemplare și ecranizat prin filmul omonim ce o are în rol principal pe Aubrey Hepburn, o actriță foarte talentată care pare să se potrivească rolului ca o mânușă.

50. “Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell (1936)

Pe aripile vântului de Margaret Mitchell

Această carte este una memorabilă anume din considerentul unicității ei, astfel reușește să se imprime în memoria cititorului. Nu ai cum să nu te îndrăgostești de personaje, de stilul viu și zglobiu al autoarei. Acțiunea se petrece în 1836, perioada Războiului Civil ce urma să lase consecințe specifice în una dintre cele mai puternice națiuni.

În acele timpuri confuze și haotice, Scarlett, o adolescentă rebelă și independentă, este marcată de niște lecții de viață tranșante privind greutățile și suferințele. Totuși, când îl cunoaște pe Rhett Butler, gândirea ei se schimbă definitiv. O carte minunată, una dintre cele mai bune cărți de dragoste ne face să medităm asupra transformării sufletești sub influența celor pe care îi iubim.

Fie că sunt scrise în ultimii 20 de ani sau datează de câteva secole, romanele te vor impresiona și vor rămâne în mintea și inima ta o viață întreagă, pentru că iubirea e veșnică, ea nu moare niciodată. Deci, cu care carte de dragoste începi?

Leave a Reply