Skip to main content

Filozofia este o lume aparte, care necesită mult timp pentru a fi descoperită, înțeleasă și îndrăgită la justa sa valoare. Cărțile de filozofie devin tot mai apreciate în întreaga lume, oferind lecții de viață neînlocuite, secretele armoniei și păcii interioare.

Am pregătit pentru tine Top 10 cele mai bune cărți de filosofie, care cu siguranță le vei îndrăgi și îți va schimba viață într-un mod pozitiv!

TOP 5 cărți de filosofie

1. Lumea Sofiei – Jostein Gaarder

5/5

2. Zen și arta reparării motocicletei -Robert M. Pirsig

5/5

3. Omul în căutarea sensului vieții – Viktor Frankl

5/5

4. Sapiens. Scurtă istorie a omenirii -Yuval Noah Harari

5/5

5. Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului – Yuval Noah Harari

5/5

Top 10 cele mai bune cărți de filosofie

1. Lumea Sofiei – Jostein Gaarder

Cârți de filosofie - Lumea Sofiei

Un roman care se citește dintr-o răsuflare. Roman, care este, de asemenea, o explorare a marilor concepte filozofice ale gândirii occidentale, “Lumea lui Sophie” a atras imaginația cititorilor din întreaga lume, cu mai mult de douăzeci de milioane de exemplare tipărite.

Într-o zi, Sophie Amundsen, în vârstă de paisprezece ani, se întoarce acasă de la școală pentru a găsi în cutia sa poștală două scrisori, cu o singură întrebare: “Cine ești tu?” și “De unde vine lumea?”

De la acel început irezistibil, Sophie devine obsedată de întrebări care o iau cu mult peste ceea ce știe despre satul ei norvegian. Prin aceste scrisori, se înscrie într-un fel de curs de corespondență, descoperindu-l pe Socrate și Sartre, cu un filozof misterios, primind scrisori adresate unei alte fete.

Cine este Hilde? Și de ce se întoarce corespondența ei? Pentru a dezvălui această ghicitoare, Sophie trebuie să folosească filosofia pe care o învață – dar adevărul se dovedește a fi mult mai complicat decât ar fi putut să-și imagineze.
Această carte taie răsuflarea, te face să meditezi și sa analizezi niște lucruri foarte importante.

2. Zen și arta reparării motocicletei -Robert M. Pirsig

Zen și arta reparării motocicletei - Cele mai bune cărți filosofice

Una dintre cele mai importante și influente cărți scrise în ultima jumătate de secol, “Zen și arta reparării motocicletei “ de Robert M. Pirsing este o examinare puternică, mișcătoare și pătrunzătoare a modului în care trăim.

O meditație uluitoare despre cum să trăiești mai bine. Este cartea care a transformat o generație: o poveste de neuitat a unei excursii de vară cu motocicletă pe nord-vestul Americii, întreprinsă de un tată și fiul său mic.

O poveste a dragostei și a fricii – despre creștere, descoperire și acceptare – care devine o odisee profundă personală și filosofică în întrebările fundamentale ale vieții, acest clasic modern, atrăgător, este atât de emoționant și transcendent, rezonant cu nenumăratele confuzii de existență și triumful mic, esențial care ne propulsează înainte.

3. Omul în căutarea sensului vieții – Viktor Frankl

Omul în căutarea sensului vieții - Viktor Frankl

Afirmând teoria “logoterapiei” lui Frankl, el susține că ființele umane nu pot să evite suferința în viață, dar are puterea de a le da înțelege și, astfel, de a le îndura cu un scop anumit.

El susține că obiectivul nostru principal în viață nu este plăcerea, așa cum a susținut Freud, ci descoperirea și urmărirea a ceea ce noi înșine le vedem ca pe lucruri importante, le apreciem în mod semnificativ.

O altă idee din această carte cu un impact major, este despre timpul petrecut în taberele de exterminare naziste, inclusiv Auschwitz, în timp ce părinții, fratele și soția gravidă au murit.

Biblioteca Congresului a declarat că “ Omul în căutarea sensului vieții” se află printre cele mai importante și influente zece cărți din America.

4. Sapiens. Scurtă istorie a omenirii -Yuval Noah Harari

Sapiens. Scurtă istorie a omenirii -Yuval Noah Harari

De la un istoric renumit vine o narațiune inovatoare a creației și evoluției omenirii, un bestseller internațional, care explorează modurile în care ne-au definit biologia și istoria și am îmbunătățit înțelegerea noastră a ceea ce înseamnă a fi “uman”.

Cu sute de mii de ani în urmă, cel puțin șase specii diferite de oameni au locuit pe Pământ. Cu toate acestea, astăzi există doar un homo sapiens. Ce s-a întâmplat cu ceilalți? Și ce se poate întâmpla cu noi?

Majoritatea cărților despre istoria omenirii folosesc fie o abordare istorică, fie o abordare biologică, dar dr. Yuval Noah Harari sparge gheața cu această carte extrem de originală, care începe cu aproximativ 70.000 de ani în urmă, cu apariția cunoașterii moderne.

De la examinarea rolului pe care evoluția umană îl joacă în ecosistemul global pentru a evidenția creșterea imperiilor, Sapiens integrează istoria și știința pentru a reconsidera narațiunile acceptate, pentru a conecta evoluțiile trecute cu preocupările contemporane și pentru a examina evenimente specifice în contextul ideilor mai mari.

Dr. Harari ne obligă să privim înainte, pentru că în ultimele decenii oamenii au început să aplice legile selecției naturale care au guvernat viața în ultimii patru miliarde de ani. Obținem abilitatea de a proiecta nu numai lumea din jurul nostru, ci și noi înșine.

Unde ne conduce noi și ce vrem să devenim? Află istoria omenirii, așa cum nu ai mai descoperit-o până acum.

5. Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului – Yuval Noah Harari

Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului - Yuval Noah Harari

De-a lungul secolului trecut, omenirea a reușit să facă imposibilul și să oprească foametea, ciuma și războiul. Acest lucru poate părea greu de acceptat, dar, așa cum explică Harari în stilul său bine-cunoscut, stilul-foame, foametea și războiul au fost transformate din forțele inconfundabile și incontrolabile ale naturii în provocări controlabile.

Pentru prima dată, mai mulți oameni mor de la a mânca prea mult decât de a mânca prea puțin; mai mulți oameni mor de la bătrânețe decât de boli infecțioase; și mai mulți oameni se sinucid, iar mai puțin sunt uciși de soldați, teroriști și infractori.

Ce va înlocui apoi foametea, ciuma și războiul în lista agendei umane? Ce destinuri ne vom stabili și ce misiuni vom întreprinde?

Homo Deus explorează proiectele, visele și coșmarurile care vor forma secolul al XXI-lea – de la depășirea morții până la crearea unei vieți artificiale.

Se întreabă întrebările fundamentale: De unde mergem de aici? Cum vom proteja această lume fragilă de puterile noastre distrugătoare?
Aceasta este următoarea etapă a evoluției. Acesta este Homo Deus.

6. De la idee la bani – Napoleon Hill

De la idee la bani - Napoleon Hill

Dacă industria de dezvoltare personală ar fi un ocean, ,,De la idee la bani” ar fi perla de pe fundul acestui ocean.

,,De la idee la bani” nu te învață să faci bani, ci te învață să devii bogat. Îți cultivă ceea ce oamenilor săraci (cu bani sau fără) le lipsește – mentalitatea.

Cartea lui Napoleon Hill e un ghid indispensabil pentru orice dorește să atingă fericirea și bunăstarea financiară și emoțională. Pas cu pas vei descoperi că ai mai mult potențial decât ai crezut vreodată și că ,,Mai mult aur a fost extras din mințile oamenilor decât din orice mină”.

Dacă dorești să evoluezi, să reușești, să percepi banii din punct de vedere psihologic și filozofic, citește cartea asta. Simte-o, las-o să te ghideze înspre comoara ta interioară așa cum a făcut cu mulți alții, fiind un bestseller și nu numai la categoria filozofie!

7. Creierul. Povestea noastră – David Eagleman

Creierul. Povestea noastră - David Eagleman

Încântat în liniștea și întunericul craniului, creierul tău folosește narațiunile bogate ale realității și identității tale.

Alăturați-vă de renumitul neurolog David Eagleman pentru o călătorie în întrebările din inima misterioasă a existenței noastre.

Ce este realitatea? Cine ești tu? Cum iai deciziile? De ce creierul are nevoie de alți oameni? Cum este tehnologia gata să schimbe ceea ce înseamnă a fi om?

În cursul investigațiilor sale, Eagleman ne dirijează prin lumea sporturilor extreme, a justiției penale, a expresiilor faciale, a genocidului, a intervențiilor chirurgicale cerebrale, a sentimentelor intestinale, a roboticii și a căutării nemuririi.

Trageți-vă aer pentru un tur de oprire a fluierului în cosmosul interior. În încurcatura infinit de densă de miliarde de celule ale creierului și trilioanele de conexiuni, se pare că nu ați fi așteptat să vedeți acolo: pe voi înși-vă.

Aceasta este povestea modului în care viața noastră formează creierul și modul în care creierul formează viața.

8. Privind soarele în față – Irvin D. Yalom

Privind soarele în față - Irvin D. Yalom

În” Privind soarele în față”, autorul Irvin D. Yalom pornește de la o foarte interesantă paralelă, și anume că moartea și soarele nu pot fi privite direct în față. Și așa este.

Câți dintre noi au tăria și puterea necesară sa se confrunte cu propria finititudine?

Daca în copilărie suntem fascinați, speriați și avem o mulțime de întrebări referitoare la moartea care ne înconjoară și pe care o personificăm în diferite moduri, odată cu creșterea pierdem voit contactul cu această realitate, printr-o ancorare disperată în existența noastră și printr-o negare a faptului ca suntem muritori, iar înaintarea în vârstă este generatoare de angoasă a sfârșitului.

Teama există și, chiar dacă este refulată, intensitatea ei este atât de mare încât se manifestă în diferite alte moduri.

Irvin D. Yalom are curaj să abordeze subiectul în această carte, pornind de la propria experiență, atât personală cât și cea de psihoterapeut, susținând că acceptarea morții și confruntarea cu ea ne ajută să eliminăm o parte din anxietatea existentă, să o facem să devină mult mai suportabilă și să avem o viață autentică, printr-o rearanjare a adevaratelor priorități și pe centrarea în prezent.

9. În căutarea fericirii – Bertrand Russell

In căutarea fericirii - Bertrand Russell

“În căutarea fericirii”, publicată inițial de Liveright în 1930, filozoful iconoclast Bertrand Russell a încercat să diagnosticheze nenumăratele cauze de nefericire în viața modernă și să traseze o cale din indiferența aparent inevitabilă, atât de răspândită, chiar și în societățile occidentale sigure și prosperătoare.

Mai mult de optzeci de ani mai tarziu, înțelepciunea lui Russell rămâne la fel de adevărată ca și în cazul eliberării sale initiale. Evitând moralitatea bazată pe vină, Russell stabilește o “rețetă” raționalistă pentru a trăi o viață fericită, care includea inclusiv și importanța cultivării intereselor în afară de sine și pericolele plăcerii pasive.

O carte ce conține răspunsul la multe întrebări filozoficei Russell abordează ideea de fericire din mai multe perspective și incearca să schițeze exact lucrurile care ne împiedică să atingem și să păstrăm acea fericire.

Este o carte ușor de citit. Argumentele lui Russell sunt susținute de multe exemple și rămâi cu sentimentul că până la urma fericirea nu este chiar așa o enigmă și că poate fi construită de fiecare dintre noi.

10. Sfântul, surferul și CEO-ul – Robin S. Sharma

Sfântul, surferul și CEO-ul - Robin S. Sharma

“Când ești pregătit să înveți o lecție, profesorul apare”


Robin Sharma

Așa se întâmplă și cu Jack, personajul central al cărții, care întâlnește trei profesori sprirituali – un preot, un surfer și un CEO – care îi schimba viata prin învățăturile lor.

Ca și în unele cărți ale lui Robin Sharma, schimbarea nu vine decât în urma unei crize profunde: un accident, o pierdere, o boală, care îl rupe pe om din rutina sa, îl face să-și reevalueze viața.

Am trăit cu ințelepciune? Am iubit bine? Am servit cum se cuvine? Iată marile intrebari care bântuie inima și mintea oricărui om pe patul de moarte.

Jack învață cum să trăiască astfel încât să răspundă DA la fiecare din aceste intrebari.

Calea nu este ușoară, și presupune a-ți înfrunta cele mai mari frici și a scoate la lumina monștrii din colturile întunecate ale conștiinței si trecutului pentru a te elibera de ei.

Presupune a deveni conștient de tiparele mentale care te limitează, a te accepta în totalitate și a te iubi, căci doar astfel vei putea face acelasi lucru și fața de ceilalti oameni. Ce mi-a plăcut mult în această carte este ideea că trebuie sa ne asumăm responsabilitatea pentru propriile noastre vieți, și ca trebuie sa incetam să acuzăm pe ceilalți sau să ne victimizăm pentru a vedea ce lecții trebuie de fapt să învățăm în aceasta viață și astfel sa trecem la nivelul următor al evoluției noastre spirituale.

Încă o idee interesantă ar fi, de asemenea, ideea că toți oamenii care apar în viața noastră, cu atat mai mult cei care ne rănesc, ne apără în cale doar pentru a ne învăța ceva.
Sunt sigură că toți sunteți preocupați de evoluția Dvs. ca om , ce va găsi în această carte multe idei care ii vor lumina sufletul și mintea.

Cărțile de filozofie trebuie neapărat citite, din acest motiv, am decis să îți facem misiunea mai ușoară și să îți recomandăm 10 cărți filozofice, scrise de oameni de la care ai ce învăța.

Leave a Reply