Skip to main content

Omul fără cunoștințe despre trecutul, originea și cultura lui este asemeni unui arbore fără rădăcini

Marcus Garvey

Istoria este o parte importantă a oricărei civilizații, și fiecare ar trebui să cunoască câte ceva nu doar din istoria țării lui, dar și despre istoria omenirii.

Pentru a afla mai multe despre trecutul nostru, am făcut acest top de cărți istorice, menite de a vă dezvolta și a vă face o persoană mai deșteaptă.

TOP 5 Cărți istorice care trebuie citite

1. Homo Deus. Scurta istorie a viitorului – Yuval Noah Harari

5/5

2. O istorie mondiala a comunismului – Thierry Wolton

5/5

3. Scurta istorie a betiei – Mark Forsyth

5/5

4. SPQR: O istorie a Romei antice – Mary Beard

5/5

5. Colectia Istorie – Civilizatia Persana

5/5

Top 13 cărți istorice care trebuie citite

1. Homo Deus. Scurta istorie a viitorului – Yuval Noah Harari

Cărți istorice - Homo Deus. Scurta istorie a viitorului

Yuval Noah Harari este profesor universitar la Ierusalim, și un istorian recunoscut în întreaga lume. Această carte de istorie, cât de paradoxal nu ar suna, ne propune să ne gândim la viitorul speciei umane.

Autorul abordează idei și probleme importante și neglijate astăzi, care mâine ar putea să ne schimbe viața de zi cu zi radical. Harari analizează istoria omenirii, războaiele, foametea și alte probleme cu care s-a confruntat civilizația umană de-a lungul istoriei , pentru a putea înțelege și “prezice” viitorul omenirii.

Recomand această carte tuturor celor interesați de istorie și sci-fi, o combinație inedită care în câțiva ani ar putea deveni realitate. Una dintre cele mai bune cărți de istorie pe care le-am citit vreodată.

2. O istorie mondiala a comunismului – Thierry Wolton

Cărți istorice - o istorie mondială a comunismului

Thierry Wolton este un jurnalist și eseist francez, interesat în domeniile: relații internaționale, istoria statelor comuniste și politica franceză.

Comunismul este o ideologie utopică care, la mijlocul secolului XX a cuprins Europa de Est, inclusiv România. Părerile noastre referitor la ideologia comunistă și dacă are sau nu dreptul la existență pot fi diferite, dar un lucru e sigur – nu ne putem forma o opinie realistică fără a cunoaște apariția și etapele de dezvoltare a comunismului.

Autorului i-a reușit să scrie una cele mai bune cărțo despre istorie, axată pe comunismul mondial, care te va ajuta să înțelegi mai bine această mișcare prin exemple și evenimente istorice.

3. Scurta istorie a betiei – Mark Forsyth

Cărți istorice - Scurta istorie a Beției

Scurta istorie a betiei. Cum, de ce, unde si cand s-au imbatat oamenii, din Epoca de Piatra pana in prezent – Mark Forsyth

Citind această carte, veți afla istoria apariției alcoolului și folosirea acestuia în diferite epoci și culturi. Pentru egipteni, alcoolul era o modalitate de a intra în transă și a comunica cu zeii. Pentru vikingi, alcoolul era sursa poeziilor. Pentru femeile tinere din America anilor ’20, întrebuințarea alcoolului în baruri însemna emanciparea de sub controlul bărbatului.

În această carte, care la sigur face parte din categoria “cărți de istorie bune”, autorul relatează și analizează cele mai semnificative episoade din istoria interacțiunii omului cu alcoolul și cele mai interesante încadrări a beției în diferite culturi. Dacă încă nu sunteți siguri de importanța alcoolui în istoria omenirii, această carte vă va demonstra acest lucru.

4. SPQR: O istorie a Romei antice – Mary Beard

Cărți istorice - SPQR

Wall Street Journal a inclus această carte în topul celor mai bune cărți a anului 2015. SPQR este bestseller New York Times și Sunday Times.

Mary Beard este profesoară la Universitatea din Cambridge, editor la câteva ziare și o renumită clasicistă din Marea Britanie. A devenit renumită publicului larg anume datorită acestei cărți remarcabile de istorie.

În această carte veți afla totul despre Imperiul Roman, de la bun început și până la destrămare. Veți afla cum un sătuc din centrul Italiei a putut ajunge să controleze o mare parte a continentului european. Imperiul roman a avut parte de talente și personalități remarcabile în toate domeniile, filozofie, război, artă, religie, știință.

Mary Beard analizează de ce până în ziua de azi fostul mare imperiu joacă un rol atât de important în istorie. De ce filozofii care au trăit cu peste 2000 de ani în urmă sunt citați și astăzi, și de ce generalii romani sunt și astăzi considerați genii.

Una din puținile cărți de istorie recomandate de mine oricărei persoane, indiferent de cunoștințe în domeniu, țara de origine și chiar interes în istorie însuși.

5. Colectia Istorie – Civilizatia Persana

Colecția Istorie - Civilizația Persană

Această carte face parte din colecția de atlase de istorie de la Libris. În această colecție găsiți cărți de istorie pentru copii și adulți care sunt interesați de subiect.

Civilizația Persană nu este un subiect istoric atât de popular ca, Imperiul Roman spre exemplu, însă merită și aceasta studiată. Fiecare civilizație a avut un impact asupra societății de azi și umanității la general. Civilizația Persană a influențat formarea Greciei, un alt mare imperiu antic.

O carte scurtă, dar care îți oferă destulă informație pentru a înțelege Imperiul Persan, formarea și destrămarea acestuia. Recomand tuturor, plus la asta costă doar 12 lei.

6. Pamantul negru. Holocaustul ca istorie si avertisment – Timothy Snyder

Holocaust - carte istorică de Timothy Snyder

Holocaustul, a fost cu siguranță unul dintre cele mai crude evenimente din istoria omenirii. În cadrul acestui genocid pornit de către Germania nazistă în 1941, au fost omorâți în jur de 6 milioane de evrei, și alte câteva milioane de persoane de alte naționalități.

Acest eveniment tragic, poate fi interpretat ca o lecție, și trebuie cu siguranță studiat de fiecare dintre noi. Un astfel de masacru nu va mai avea loc doar în cazul în care cu toții vom cunoaște câte ceva din istoria manipulărilor lui Hitler prin ideologia sa naționalistă.

Una din cele mai importante cărți de istorie pentru mine, o recomand tuturor celor care sunt interesați de istorie, naționalism și perioada celui De-al Doilea Război Mondial.

7. Aristocratia. Scurta istorie de la origini pana in prezent – William Doyle

Cărți istorice - Aristocrația

Aristocrația și nobilimea au dominat istoria socială, economică și instituțională a tuturor țărilor europene până acum doar câteva generații. Relicvele puterii lor, în tradiții și comportament, în arhitectură și artă, sunt încă în jurul nostru. Această introducere foarte scurtă a aristocrației ne arată cum au apărut ideile aristocrației din cele mai vechi timpuri, au fost transformate în Evul Mediu și au decăzut doar în ultimele două secole, ca urmare a izbucnirii revoluțiilor americane și franceze. Aristocrația, desigur face parte din un subiect pentru cărți de istorie interesante pentru noi toți.

William Doyle, o autoritate din istoria europeană a secolului al XVIII-lea, îndepărtează aici miturile în care aristocrațiile au riscat mereu să fie uciși, dar, de asemenea, el descrie cu adevărat adevăratele surse ale puterii lor de durată. Perspectiva și comportamentul lor au afectat restul societății în moduri nenumărate și uneori surprinzătoare, dar poate cel mai surprinzător a fost felul în care hegemonia aristocrată veche de secole s-a prăbușit. În această scurtă introducere William Doyle ia în considerare de ce s-a întâmplat acest lucru și ce a rămas astăzi din aristocrația de odinioară.

8. Portile Europei. O istorie a Ucrainei – Serhii Plokhy

Portile Europei. O istorie a Ucrainei - Serhii Plokhy

Istoricul premiat Serhii Plokhy prezintă istoria autoritară a Ucrainei și poporului său începând cu timpurile lui Herodot până la actuala criză cu Rusia. Întrucât Ucraina se regăsește din nou în centrul atenției globale, această carte oferă o perspectivă unică asupra originii celei mai periculoase crize internaționale de la sfârșitul Războiului Rece.

Ucraina ne este țară vecină, și instabilitățile de acolo ne-ar putea afecta atât indirect cât și direct. La moment, această carte nu e recomandată doar celor interesați de istorie, dar fiecărui cetățean interesat de ceea ce se petrece în jurul său. Serhii Plokhy explică nu doar conflictul curent, ci complicațiile istorice care ar putea fi dus la el, Ucraina fiind denumită “Porțile Europei” nu în zadar.

9. Cea mai mare zi din istorie – Nicholas Best

Cea mai mare zi din istorie - Nicholas Best

Citirea acestei cărți istorice este ca și cum ai privi un album de fotografie plin de imagini vii ale lumii, luate în timpul unei săptămâni de înaltă tensiune, criză, sărbătoare, tragedie și iluzie “
Daily Mail

Cartea prezintă evenimentele care au dus la Ziua Armistițiului din 1918, ziua în care Primul Război Mondial a ajuns în cele din urmă la sfârșit. Toți și-au amintit unde se aflau la 11 noiembrie 1918, de la Marlene Dietrich la Berlin și Gandhi pe patul bolnav lui Charles de Gaulle într-un lagăr de detenție german.

Eamon de Valera se afla în Lincoln Gaol. Kaiserul era în Olanda, înfruntând un asalt al soției ambasadorului britanic. Primarul Erich Maria Remarque se strângea în uniforma unui ofițer. Generalul Ludendorff fugea de Berlin în ochelari întunecați și o barbă falsă. În ceea ce-l privește pe Harry Truman, împușca rămășițile muniției înainte de a se alătura festivităților de pe prima linie.

10. Rusia, un mileniu de istorie – Martin Sixsmith

Rusia, un mileniu de istorie - Martin Sixsmith

George Martin Sixsmith, autor britanic și jurnalist.
Sixsmith s-a alăturat la BBC în 1980, unde a lucrat în calitate de corespondent extern, mai ales raportând de la Moscova la sfârșitul Războiului Rece. El a raportat, de asemenea, din Polonia în timpul revoltei de solidaritate și a fost corespondentul BBC în Washington în timpul alegerilor și primei președinții a lui Bill Clinton.

În această carte, autorul a avut ambiția să încadreze istoria unui mileniu a unui Imperiu Uriaș – Rusia. După părerea mea, i-a reușit destul de bine. Dacă vrei să afli mai multe despre istoria Rusiei, aceasta este cartea care te va face să înțelegi multe lucruri, inclusiv politica acestei țări.

11. Gulagul. O istorie – Anne Applebaum

Gulagul. O istorie - Anne Applebaum

În această istorie interesantă și apreciată de critici, Anne Applebaum oferă primul portret complet documentat a Gulag-ului, de la originea sa în Revoluția Rusă, prin expansiunea sa sub Stalin, până la prăbușirea sa în epoca glasnostului.

Gulag – o mulțime de tabere de concentrare sovietice care deținea milioane de prizonieri politici și criminali – a fost un sistem de represiune și pedeapsă care teroriza întreaga societate, încorporând cele mai grave tendințe ale comunismului sovietic. Applebaum recreează în mod intim viața ca în tabere și le leagă de istoria mai mare a Uniunii Sovietice. Recunoscut imediat ca un punct de reper și o activitate de învățământ prelungită, “Gulagul” este o carte esențială pentru oricine dorește să înțeleagă istoria secolului al XX-lea.

12. Istorie si cultura istorica in Occidentul medieval – Bernard Guenee

Carte de istorie - Bernard Guenee

Bernard Guenee – istoric și scriitor francez, renumit pentru studiile și cărțile sale referitor la evul mediu.

Dacă, la fel ca mine, ești interesat în istoria evului mediu, această carte te va impresiona prin bogăția de detalii pe care o oferă. Aici găsești nu doar informații despre evenimente, ci analiza modului de viață și a culturii medievale – asta face cartea cu mult mai interesantă.

13. Marea istorie ilustrata a lumii vol.3: Evul Mediu

Dacă te-ai săturat să citești cărți istorice, dar vrei să continui să înveți despre istorie, o poți face printr-o carte ilustrată ca aceasta. Cu ajutorul imaginilor, putem învăța uneori chiar mai mult decât citind, pentru că ele se întipăresc mai ușor în memorie.

E bine să ai o imagine sau o serie de imagini care îți apar în față atunci când te gândești la ceva anume. Această carte îți va umple memoria cu imagini de referință când te vei gândi la Evul Mediu.

Leave a Reply