Skip to main content

Cărțile de parenting ar trebui să fie o lectură plăcută pentru părinții care ne urmăresc. Indiferent de cât de multă experiență ai în domeniul parenting-ului, mereu ai ceva de învățat de la cărțile care te ajută să fii un părinte mai bun. Un copil fericit este un copil cu părinți bine educați, iar dacă faci parte din comunitatea părinților sau viitorilor mămici și tătici care doresc să dezvolte o relație părinte-copil bazată pe încredere, respect, iubire – adică o relație sănătoasă – îți propunem lista cu cele mai bune cărți de parenting, selectate minuțios și aranjate frumos.

Deci, noi îți propunem următoarele cărți de parenting:

Top 5 Cărți de Parenting

1. Părinți liniștiți, copii fericiți – Dr. Laura Markham

5/5

2. Parenting necondiționat – Alfie Kohn

5/5

3. Parenting. Cum să creștem copii inteligenți emotional – John Gottman, Joan DeClaire

5/5

4. Parenting pozitiv – Rebecca Eanes

5/5

5. Parenting conștient – Susan Stiffelman

5/5

Top 9 Cele Mai Bune Carti de Parenting

1. Părinți liniștiți, copii fericiți – Dr. Laura Markham

Parinti linistiti copii fericiti - Dr. Laura Markham

Dacă te-ai săturat de neînțelegerile dintre tine și copilul tău, care eventual nu duc la o comunicare sănătoasă, ci la crize de furie în care vă aruncați cuvinte rostite fără a vă gândi la posibilele efecte ale acestora, dacă relația dintre tine și copilul tău nu pare a fi tocmai ceea la ce ai visat, cartea de față, scrisă de o autoare care a analizat comportamentul clinic al părinților, dar și ultimele cercetări efectuate în domeniul neurologiei micuților, vine cu o metodă simplistă, dar eficace, care vă propune să întăriți cordonul ombilical afectiv dintre tine și copilul tău.

Este vorba despre abordarea unei sănătăți afective a copilului tău, bazată pe o relaționare sănătoasă, care nu va face doar pe copil mai fericit, dar și pe tine, ca părinte, mai calm și mai mulțumit de relația pe care o ai cu copilul tău. Dacă vei aplica metodele descrise în carte, copilul tău va ajunge să se comporte conștient și nu vei mai fi nevoit să îl cicălești, să îi arunci cu cuvinte “furioase” sau chiar să îl pedepsești, fiindcă vei deveni un părinte conștient. Cartea vine cu exemple deja testate și cu diferite fraze care te-ar putea ajuta să începi să comunici empatic cu copilul tău.

Aici merge vorba despre o carte care poate fi citită nu neapărat de către cei care sunt părinți, ci și de către cei ce doresc să își dezvolte comunicarea cu copiii.

2. Parenting necondiționat – Alfie Kohn

Carti Parenting neconditionat

Alfie Kohn este autorul a 14 cărți, sociolog American și are unele cărți care s-au tradus în peste 20 de limbi.

Parenting necondiționat, de la recompense și pedepse la iubire și înțelegere, este cartea care îți va schimba perspectiva asupra a ceea ce consideri că este normal, privind creșterea copiilor. Autorul acestei cărți se bazează pe faptul că nu există o tehnică anumită prin care ai putea să îți crești copilul, ci că ar trebui să te concentrezi mai mult pe o relație corectă cu micuțul. Ceea ce a scris Alfie Kohn în cartea de față a fost fundamentat ideologic de numeroase cercetări științifice, iar dacă doriți să învățați să vă iubiți necondiționat copilul, cartea vă vine în ajutor.

3. Parenting. Cum să creștem copii inteligenți emotional – John Gottman, Joan DeClaire

Carti de parenting

Psihologul și cercetătorul John Gottman, de-a lungul studiilor care au durat peste 40 de ani, a confirmat că antrenarea emoțiilor umane ale copiilor este o metodă foarte umană, vădit provenită din inteligența inimii, dar și demonstrată prin cercetări științifice. Gottman se bazează pe conceptul de sănătate emoțională, care susține că copiii care sunt sănătoși din acest punct de vedere, au o viață mai sănătoasă, cariere mai bune, relații sociale mai bune și chiar o perspectivă asupra eu-lui mai calitativă, toate acestea reprezentând fundamental fericirii.

Părinții se bazează foarte mult pe aspectul cantitativ în viața copiilor, și anume că părinții sunt înclinați spre dorința ca copilul lor să știe cât mai mult, să asimeleze cât mai bine informația. Mulți însă neglijează aspectul calitativ al vieții copiilor, adică sănătatea emoțională. Pentru a avea success în școală și în viață, copiii trebuie să învețe să-și stăpânească emoțiile, să controleze starea lor de spirit. Acest lucru este o provocare chiar și pentru mulți dintre adulți, de aceea este cel mai potrivit să vă învățați copilul să fie conștient de emoțiile lui și urmările pe care acestea le-ar putea avea, încă de la o vârstă fragedă, când modelarea se face cel mai ușor. Fie că copilul tău are 5 ani sau se află în pragul adolescenței, aceste cinci principia explicate detaliat de autorii cărții, sunt binevenite a le cunoaște:

  • Fii conștient de emoțiile copilului.
  • Recunoaște emoția ca pe o șansă de apropiere și învățare.
  • Ascultă empatic și apoi validează sentimentele copilului.
  • Ajută copilul să–și eticheteze verbal emoțiile.
  • Stabilește limite, în timp ce ajuți copilul să–și rezolve problemele.

Aplicarea acestor modele, astfel încât copilul să le deprindă, va necesita ceva timp și dedicare, dar rezultatul este pe măsură.

4. Parenting pozitiv – Rebecca Eanes

Parenting pozitiv

Bloggerul parental popular, Rebecca Eanes, consideră că sfatul părinților ar trebui să fie mai mult decât să-i faci pe copii să se comporte bine. Luptând să mențină o legătură semnificativă cu cei doi mici copii ai ei și frustrată de lipsa de cărți conștiente emoțional pentru părinți, ea a început să-și împărtășească propriile idei cu cititorii online. Urmările ei au devenit o comunitate înfloritoare – sute de mii de oameni puternici.

În acest ghid așteptat, Eanes împărtășește înțelepciunea greu câștigată pentru depășirea tiparelor de gândire limitate și recunoașterea declanșatorilor emoționali, precum și sfaturi pentru conectarea cu copiii la fiecare etapă, de la copilărie până la adolescență. Acest sfat inspirat din inimă nu vine de la un “expert”, ci de la un părinte care învață și se dezvoltă. Completate cu sfaturi practice și orientate spre rezolvare, acesta este un ghid puternic pentru orice părinte care dorește să înceteze strigătul, luptele de putere și spirala descendentă a acțiunii, pedepsirea, resentimentele și rușinea – și, în schimb, să încurajeze o legătură emoțională care să ajute copiii să învețe auto-disciplina, să se simtă încrezători și să creeze legături durabile și iubitoare.

5. Parenting conștient – Susan Stiffelman

Carti de parenting constient

Copiii noștri pot fi profesorii noștri cei mai buni. Părintele expert Susan Stiffelman scrie că comportamentele care ne deranjează la copii – refuzând să coopereze sau ignorând solicitările noastre – ne pot ajuta să construim conștiința și să vărsăm modele vechi, permițându-ne să ne ridicăm copiii cu mai multă ușurință și mai multă plăcere. Completate cu sfaturi practice, exerciții puternice și povestiri fascinante din activitatea ei clinică, Parenting with Presence ne învață cum să devenim părinții pe care noi mai dorim să îi învățăm în timp ce îi cresc pe copii încrezători și îngrijitori.

“Arată părinților cum pot transforma părinții într-o practică spirituală”


Eckhart Tolle, autorul Puterii Acum

“Clar, înțelept, sufletesc și poetic”.

Alanis Morissette

6. Empatia în parenting – Shauna Shapiro, Chris White

Empatia in parenting coperta

Creșterea copiilor fericiți, plini de compasiune și responsabili necesită atât iubire, cât și limite. În cartea de față, expertul în mindfulness recunoscut la nivel internațional – Shauna Shapiro și medicul pediatru Chris White, țes împreună înțelepciune antică și știința modernă pentru a oferi noi perspective cu privire la părinți și disciplină.

Fiind fundamentată pe mindfulness si neuroștiință, această carte de pionierat redefinește disciplina și prezintă cele cinci elemente esențiale necesare pentru ca copii să se dezvolte: iubirea necondiționată, spațiul pentru copii ca să fie ei înșiși, mentoratul, limitele sănătoase, și crearea oportunităților de învățare și de creștere. În această carte, veți descoperi și practici de părinți cum ar fi stabilirea limitelor cu dragoste, lucrul cu emoții dificile și meditațiile de iertare și compasiune care pun disciplina într-un context de mindfulness. Această abordare bazată pe relații va restabili încrederea dvs. ca părinte și vă va sprijini copiii dvs. în dezvoltarea inteligenței emoționale, a auto-disciplinei și a capacităților de rezistență de care au nevoie pentru a trăi o viață autentică și semnificativă.

7. Parenting cu calm – Emma Jenner

Carti de parenting cu calm

Emma Jenner trăiește, învață și dădează prin această filosofie: dacă părinții au control, își pot bucura mai mult copiii. Și ce ar putea fi mai plăcut decât copiii bine comportați, respectuoși, sănătoși și prosperi?

Emma vă ajută să vedeți comportamentul copilului dumneavoastră dintr-un punct de vedere obiectiv, care vă pune ferm în sarcină. Fiecare capitol se deschide cu o listă de întrebări pentru a vă pune întrebări atunci când vă confruntați cu o problemă specifică, fie că este vorba de somn, nutriție, comunicare, maniere, consecințele sau stima de sine.

Jenner rupe apoi fiecare listă de verificare, explicând cum comportamentul rău este într-adevăr doar un obicei care trebuie corectat. Prin conectarea punctelor în toate zonele vieții copilului, puteți înțelege de ce acesta anume astfel acționează și cum să remediați acest lucru. De exemplu, cele mai bune tehnici de disciplină din lume nu vor funcționa dacă un copil este lipsit de somn și un copil nu va demonstra bunele maniere dacă comunicarea este defectă și nu înțelege ce se așteaptă de la el. Fiecare capitol include, de asemenea, teste instructiv și notițe. Un susținător puternic al creșterii așteptărilor noastre, Jenner arată modul în care părinții pot face mai mult făcând mai puțin pentru copiii lor.

Cu un format interactiv și soluții simple, acest ghid de neprețuit este conceput pentru a oferi părinților o gamă largă de jocuri pe care le pot folosi imediat cu copiii lor. Jenner amestecă stilurile de creștere a părinților britanici și americani, ea dă mai mult decât un sfat; este dovada că toți copiii sunt capabili să se comporte – și că aveți cheile pentru a le debloca potențialul.

8. Riscurile parentingului competitiv – Tanith Carey

Riscurile parentingului competitiv – Tanith Carey

Din momentul în care cordonul ombilical este tăiat, părinții de astăzi se simt prinși într-o cursă fără sfârșit, pentru a se asigura că copilul lor este cel mai strălucitor și cel mai bun. Dar, deși este natural să ne dorim ca copiii noștri să-și atingă potențialul, în ce moment concurența prea mare devine dăunătoare?
În această carte inovatoare și provocatoare, autorul jurnalist și părintele câștigător, Tanith Carey, prezintă cele mai recente cercetări asupra a ceea ce face ar putea rezulta din acest concurs pentru generația următoare. Ea explică de ce, acțiunea de a îi face pe copiii noștri să devină mai activi și mai reușiți, poate să se reîntoarcă cu repercusiuni de lungă durată, să le deterioreze bunăstarea emoțională și să le rupă relațiile cu cei pe care îi iubesc cel mai mult: părinții lor.

În acest manual esențial pentru părinții moderni de astăzi, Tanith oferă părinților soluții practice și realiste care le vor da permisiunea de a lua piciorul de pe gaz și de a recupera o viață de familie mai relaxată. Împachetat cu informații, sfaturi oferite de experți, experiențe reale și resurse, această carte este un ghid în timp util pentru a vă proteja bunăstarea copiilor într-o lume competitivă – astfel încât aceștia să poată deveni fericiți și echilibrați din punct de vedere emoțional.

9. Când părintii se enervează – Carl Semmelroth

Carti de parenting - Cand parintii se enerveaza

Furia este cea mai dificilă problemă pentru părinți. De ce copilul tau e atât de furios? De ce te enervezi atât de mult pe un copil pe care-l iubești atât de mult? Și când furia și argumentele devin dăunătoare dezvoltării copilului tău?
Dacă părinții se înfurie mai tot timpul pe copiii lor, furia poate deveni un obicei. Răspunsul cu furie este un răspuns puternic care obține rezultate. Pentru mulți părinți și copii, acest instrument este atât de eficient încât încep să-l folosească subconștient sau în situații în care furia este nejustificată și/sau inutilă.
Dr. Semmelroth arată părinților cum să identifice și să treacă peste obiceiul furiei, construind relații mai puternice cu copiii lor.
Prin sfaturi de specialitate, împreună cu exerciții și povestiri despre familii reale, această carte vă arată cum să evitați:

  • Accesele de furie.
  • Sentimentul că îți pierzi controlul.
  • Argumentele explozive.
  • Conflictele familiale.

Fie că ești deseori în conflict cu copilul tău și, uneori poate că nu știi care este metoda cea mai bună de a îți educa copilul, fie că ești în căutarea noilor tehnici prin care poți asigura un climat de iubire în relația dintre tine și copil sau dacă pur și simplu dorești să îți dezolți abilitățile tale în calitate de părinte, cărțile de parenting de mai sus vin cu metode eficiente și cu teorii diverse care te vor ajuta să îți conștientizezi acțiunile și să îți diversifici facultatea în ceea ce privește parentingul.

Leave a Reply