Multitudinea de cărţi fantasy de pe piaţa literară ne spune foarte clar că cerinţa de o astfel de literatură este una destul de mare, pentru că toți avem nevoie de momentele noastre de “magie”, în care descoperim o lume practic inexistentă.
Cărțile fantasy ne ajută să evadăm din lumea cotidiană și din realitate. Locuri şi timpuri care nu au existat, personaje înzestrate cu abilităţi şi aptitudini neobişnuite, situaţii diverse, dar şi magie capabilă de a transforma imposibilul în posibil – toate sunt elemente care ne ajută să ne teleportăm într-un alt univers.
Un alt motiv de ce cărțile fantasy sunt atât de populare, este faptul că ele sunt o provocare pentru imaginația și creativitatea noastră. Ne imaginăm întâmplări, personaje, acțiuni și tărâmuri, dezvoltându-ne imaginația.
Dacă te-am convins că merită să oferi atenție cărților de fantezie, am pregătit pentru tine Top 9 cele mai bune cărți fantasy, iar dacă ești deja fanul lor, la sigur găsești ceva nou în acest top.
9 Cele mai bune cărți de Fantezie
1. Harry Potter și Piatra Filosofală – J. K. Rowling
Probabil nu a fost de mirare faptul că Harry Potter își va avea locul în acest top, fiind cea mai populară serie de cărți fantasy. Cărțile din seria Harry Potter au atras atenția întregii lumi, câștigând mai multe premii și vânzându-se în mai mult de 400 de milioane de exemplare.
Prima dintre ele fiind anume “Harry Potter și Piatra filozofală”, care reprezintă un mijloc magnific pentru a pătrunde într-un univers plin de magie, în care binele înfruntă răul și în care întâmplări extraordinare au loc la tot pasul. Harry este un băiat aparent obișnuit, dar cu un trecut tumultuos (el fiind singurul care a supraviețuit vreodată atacului lui Cap-de-Mort) care află abia la 11 ani de la naștere cine este el cu adevărat. Și de aici începe aventura.
Mai întâi, Hagrid îl poartă în lumea vrăjitorilor, explicându-i sistemul magic de funcționare, apoi Harry își face doi prieteni de nădejde, Ron și Hermione, care-l vor însoți pe tot parcursul seriei. La școala de magie, Hogwarts, Harry se află în centrul atenției, atrăgându-și prieteni și dușmani care, de asemenea, îl vor însoți pe parcursul aventurilor pline de vrăji.
Dincolo de experiențele primului an de studii la Hogwarts, subiectul principal al primului volum îl reprezintă, așa cum sugerează și titlul, Piatra Filozofală pe care o râvnește de atâta timp Cap-de-Mort. Însă, pentru a afla care e rolul Pietrei Filozofale, de ce o dorește Lordul Întunecat cu atâta ardoare și cine o va obține până la urmă, vă recomand să lecturați această carte deosebită, pentru că la sigur v-am trezit interesul.
2. Cum să oprești timpul – Matt Haig
Hai să facem un exercițiu de imaginație. Închidem ochii și ne imaginăm că un om a trecut prin război, prin lupta cu lepra, a fost contemporan cu Ceaikovski, a asistat la inventarea telefonului, apoi a fost martorul înlocuirii scrisorilor cu emailuri și dezvoltări în întregul sens al cuvântului.
Prima reacție? Nu are cum.
Nimeni nu trăiește 439 de ani, însă Thomas avea 439 de ani.
Thomas arată de vârsta de 40+ de ani, însă avea o boală foarte rară care-l făcea să trăiască câteva secole.
Era un albatros. Așa se numeau cei ca el și cota lui de îmbătrânire era de 15 la 1. Nu putea sta prea mult timp într-un loc, ar fi atras atenția asupra lui.
Regula societății care îl cooptase în sânul ei era „regula de opt simplă”, așa am denumit-o eu. Opt ani putea să stea într-un loc, opt ani ar fi fost în siguranță. Apoi trebuia să se mute și să adopte o altă identitate. Avea privilegiul de a-și putea alege o identitate, o locație sau o profesie.
S-ar fi bucurat de ce ar fi primit de la viața asta prea lungă, dar șirul pierderilor era uriaș. Durerile de cap pricinuite de numărul prea mare de amintiri și de oameni care se perindaseră prin viața lui erau chinuitoare și își pierduse busola propriei identități.
Cartea subliniază importanța trăirii momentului. Ne dorim mereu mai mult timp, dar ajungem să îl risipim fără sens. Ar trebui să oprim timpul astăzi sau măcar să îl facem să conteze. Este o carte fantasy care transmite emoții și care are câte un mesaj ascuns pe oriunde.
3. O mie nouă sute optzeci și patru – George Orwell
“O mie nouă sute optzeci și patru” este o carte marcantă și puternică, bine scrisă și contruită într-un mod în care fiecare pagină ascunde mistere și semne de întrebare.
Personajul principal este Winston Smith, prin prisma căruia ne transpunem într-o lume a ignoranței și puterii, aflăm cu adevărat ce înseamnă totalitarismul, în care societatea prefăcută este aburită de concepții și principii.
Tacticile politice sunt bine evidențiate și te lasă fără suflare. Cei din politică promovează o imagine falsă, în fiecare moment luptă pentru a face uitat trecutul, ba chiar pentru a-l schimba, astfel încât oamenii să creadă că totul a fost roz și că nimic nu a fost greșit.
Oamenii sunt vrăjiți: unii dintre ei știu ce se întâmplă, însă, cu toate acestea, se supun, alții sunt victime ale unui regim politic menit să le umple capul cu concepții bine stabilite și să nu le permită să gândească cu propria lor minte.
Winston Smith este unul dintre oamenii care își dau seama de gravitatea lucrurilor din jur, de faptul că cei din politică nu fac din oameni decât niște roboți care în fiecare moment trebuie să-l slujeacă pe conducătorul lor.
Acesta încearcă din răsputeri să schimbe ceva în societate, luptă pentru libertatea propriei gândiri, luptă pentru o lume egală și corectă.
Însă la ce poate ajunge lupta cu acel conducator, al cărui deviză este: “războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranța este putere” ?
Ce se poate întâmpla cu minoritatea ce se opune unui regim politic care monitorizează fiecare pas al oamenilor, cărora le era frică până și să gândească, căci cei din partid ajungeau imediat în mintea lor ?
Aflați în cartea “O mie nouă sute optzeci și patru”!
4. Cronicile din Narnia Vol. 1: Nepotul Magicianului – C.S. Lewis
În acest prim volum al seriei, ne este prezentată scena creării Narniei, lucru rar întâlnit în cărțile fantasy, în care la fel călătorim prin lumi fantastice dar nu ajungem să le cunoaștem din momentul creării lor.
Cartea îi urmărește pe Polly și Digory, începând cu momentul în care se cunosc și decid că vor să fie prieteni și continuând cu aventurile magice care au avut loc în întreaga carte.
Explorând cotloane uitate ale caselor lor, cei doi plânuiau să ajungă în casa părăsită de alături, însă nimeresc în biroul unghiului lui Digory, Andrew, pretinsul magician din titlul volumului. Ce se întâmplă mai departe implică inele magice, o pădure dintre lumi, un clopoțel, un felinar, un leu, un vizitiu și-un cal pe nume Căpșunel – și asta este doar începutul, mai departe vă lăsăm să descoperiți singuri.
Cartea este calaogată drept carte fantasy pentru copii, dar la sigur va trezi interesul persoanelor de orice vârstă, fiind o artă a literaturii. C.S. Lewis creionează un adevărat basm, o capodoperă care te învață ce e curajul, ce e frica și, mai presus de orice, ce e iubirea.
5. Endgame. Jocul final: Convocarea – James Frey, Nils Johnson-Shelton
Doisprezece meteoriţi spulberă mai multe locuri de pe suprafaţa planetei, lăsând în urma moarte şi distrugere. În marea de teroare şi chin, doisprezece adolescenţi se desprind dintre oamenii înspăimântaţi şi neştiutori.
Doisprezece tineri siliţi de o profeţie antică să înfrunte un destin crunt, nemilos şi brutal şi să lupte într-un joc sinistru cu o miză uriaşă.
Un trecut învăluit în mister, doisprezece războinici antrenaţi să lupte, să ucidă şi să moară pentru a-şi salva seminţia, un secret înfiorător şi un deznodământ şocant, transforma primul volum din seria Jocul Final într-o lectură năucitoare şi halucinantă, care vă va tăia respiraţia şi vă va ţine cu sufletul la gura de la început până la final.
Naraţiunea volumului alternează la fiecare capitol între cei doisprezece jucători, dezvăluind treptat trecutul şi planurile acestora şi prezentându-ne modul în care fiecare dintre ei percepe jocul şi întâmplările prin care trec.
Portretul fiecărui personaj este detaliat şi unic, scoţând în evidenţă atât trăsăturile fizice ale acestora, cât şi caracterul, personalitatea şi trăsăturile comportamentale ale fiecăruia dintre ei.
Toţi sunt inteligenţi, abili, buni strategi şi analişti, toţi au fost antrenaţi şi pregătiţi întreaga viaţă pentru lupta care îi aşteaptă, toţi au deprins încă din copilărie cele mai brutale metode de apărare şi atac, toţi sunt capabili să mânuiască orice tip de armă, să se descurce în cele mai dificile situaţii şi să înfrunte mai mulţi oponenţi în acelaşi timp.
Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu este asemănător cu celălalt, niciunul dintre ei nu este ghidat de aceleaşi principii, dar toţi luptă pentru supravieţuire, pentru şansa de a schimba şi influenţa soarta şi viitorul seminţiei din care provin, ştiind că la final doar unul dintre ei va învinge.
Un volum despre dragoste, alegeri dureroase, înfrângere şi supravieţuire, un volum care îmbina istoria, ştiinţa şi misterele universului, un volum despre secrete, evoluţie, civilizaţii străvechi şi conspiraţii, Endgame este o poveste fascinantă, întunecată şi tulburătoare, un roman emoţionant, palpitant şi plin de acţiune.
6. Să nu mă părăsești – Kazuo Ishiguro
„Nici unul nu va fi star de cinema. Şi nici unul nu va lucra la supermarket, aşa cum i-am auzit pe unii dintre voi făcându-şi planuri zilele trecute. Vieţile voastre au fost planificate de alţii. Veţi deveni adulţi şi la un moment dat, (…) veţi începe să vă donaţi organele vitale. Ăsta este motivul pentru care aţi fost creaţi.”
Cum ar fi să trăieşti cu certitudinea că nu eşti o creaţie a naturii, ci o creaţie de laborator? Un experiment al omului care încearcă să fie Creator şi cu putere absolută de decizie asupra celor ca tine, cei creaţi. Să exişti pentru a dona. Şi atât!
Kathy H. este o îngrijitoare dedicată. O fiinţă clonată care îşi acceptă soarta fără să împotrivească. Cu toate acestea, nu a oprit-o nimeni din a-şi pune întrebări, din a căuta şi din a simţi toate trăirile sufleteşti pe care le avem fiecare dintre noi. Iubire, furie, tristeţe, bucurie… O poveste şi o imagine care ridică multe semne de întrebare.
Să nu mă părăseşti prezintă nu numai povestea dramatică a unor oameni clonaţi, a căror menire este programată şi limitată în alegeri, ci ne introduce foarte subtil şi în vieţile noastre, ale oamenilor reali şi naturali, cum ne place să credem că suntem. Oameni simpli care, totuşi, ne trăim vieţile într-un mod la fel de limitat… cu bariere create de minţile noastre, la fel de naturale.
7. Fata care a băut luna – Kelly Barnhill
Deși ne este prezentată ca fiind o lume fantastică, se aseamănă izbitor de mult în unele aspecte cu realitatea în care trăim, contrariul multor cărți fantasy, în care găsim lumi și personaje ireale.
”Fata care a băut luna” este o poveste, și teoretic ar trebui să ne îndrepte atenția către o lume fantastică în care se împletesc detalii magice la tot pasul, însă Kelly Barnhill construiește o lume foarte apropiată de realitatea zilelor noastre.
Oamenii locuiesc într-o cetate plină de spaimă și de frici, unde soarele apare pentru câteva ore și este necesar să-și sacrifice copilașii pentru echilibrul precar al nefericirii lor.
Dincolo de zidul cetății se întinde o pădure periculoasă, în care domnește o vrăjitoare ce le cere tributul anual pentru a nu curma existența tuturor.
Personajul principal al poveștii, unul dintre copiii sacrificați, este Luna. Ea ajunge să trăiască într-o lume plină de magie, mai întâi îngrădită de bunica Xan, pentru ca apoi să-și dezlănțuie puterile albastre-argintii.
Oamenii care își puneau întrebări erau marginalizați și în pericol de moarte, căci casta Surorilor Stelei, alcătuită din femei erudite și războinice, avea grijă ca locuitorii cetății să nu ajungă să descopere adevărul despre viața lor.
Aceasta este doar o parte a lumii în care s-a născut Luna, plină de minciuni, de manipulare, de înșelătorie, de restricții, de prizonieri, de oameni adormiți, dar mai există și o lume a oamenilor liberi, a copiilor stelari, a frumuseții, a vieții, a iubirii, iar Luna este speranța pentru aceia care au nevoie de salvare, cum face acest lucru merită să aflați.
8. Poveste de Crăciun – Charles Dickens
Cartea „Poveste de Crăciun” este o poveste despre un bătrân ursuz, neprietenos, pe nume Ebenezer Scrooge. Acesta se poartă urât cu toată lumea, urăște pe toată lumea, dă replici tăioase, are un caracter josnic și… urăște Crăciunul din toată inima.
E Ajunul Crăciunului. Scrooge își amintește că acum 7 ani a murit colegul său de afaceri, Marley. Acesta e ocupat doar cu lucrurile materiale. Banii sunt lumea lui. Banii îl înconjoară. Îi iubește, îi slăvește. Era lipsit de orice sentiment moral, acest lucru a fost accentuat atunci când nepotul lui, Fred, i-a urat un “Crăciun Fericit”, Scrooge enervându-se spunându-i că-s niște prostii, făcându-l pe micuț să plângă.
Tot în această zi, pe Scrooge îl vizitează Fantoma lui Marley, care-i aduce 3 spirite: spiritul Crăciunului – Trecut, al Crăciunului – Prezent și al Crăciunului – Viitor. Fiecare dintre acestea i-au arătat lui Scrooge adevărul izbitor și l-au făcut să-și amintească atât de clipe minunate, de neuitat, cât și de momente pe care nu mai voia să le vadă.
Aceste spirite l-au schimbat complet. L-au condus spre propriul său trecut, i-au arătat prezentul, sentimentele pe care le trăiau persoanele mai apropiate inimii lui, dar i-au arătat și viitorul, în caz că acesta nu se va schimba și va rămâne un bătrân neprietenos, urâcios, nesuferit, zgârcit.
Această carte de fantezie învață un copil, dar și un matur, importanța binelui în sufletul nostru și cum acesta ne poate schimba viața.
9. Animale fantastice și unde le poți găsi, Scenariu original – J. K. Rowling
Celebra autoare de romane fantastice J. K. Rowling nu ne lasă să-i ducem prea mult dorul lui Harry Potter,
O serie de evenimente misterioase vor produce haos pe străzile New York-ului în anul 1926. Comunitatea vrăjitorească este pe punctul de a fi deconspirată.
Newt Scamander, magizoolog englez, ajunge în oraș la capătul unei excursii lungi în care a cercetat și salvat mai multe creaturi magice, care le adăpostește în servieta sa. Atunci când Jacob Kowalski, un Nu-Mag naiv, eliberează din neatenție unele dintre bestiile lui Newt, o trupă formată din cei mai atipici eroi va trebui să le recupereze înainte ca acestea să poată face vreun rău, aceștia fiind Newt și noii lui prieteni americani, care pornesc în căutarea lor. Misiunea lor însă, îi va pune într-un conflict neprevăzut cu Forțele Întunericului.
Întâmplările din carte sunt o adevărată magie imprevizibilă, pe care simți că le trăiești alături de personaje, în timpul lecturii.
Acestea sunt Top 9 cele mai bune cărți fantasy pe care le recomandăm. La sigur ai adăugat măcar o carte în “wish list”, pentru a evada din lumea cotidiană. Cititorii de cărți de fantezie pe lângă faptul că-și dezvolta imaginația, nu uită să creadă în magie. Trezește copilul din tine!