Skip to main content

Indiferent dacă abia acum te gândești să-ți cumperi primul ebook reader sau deja ai unul pe care vrei să-l schimbi, în acest articol îți prezentăm cele mai bune ebook reader-uri de pe piață.

Ce este un Ebook Reader?

Un e-book reader, sau prescurtat e-reader – este un dispozitiv portabil care îți permite să citești cărți în format digital pe un ecran care nu-ți obosește ochii.


Aceste dispozitive folosesc o tehnologie specială, numită e-ink display (ink – cerneală), care reproduce cerneala cu care ne-am obișnuit în cărțile obișnuite. Posibil că te-ai întrebat deja, la ce am nevoie de un ebook reader dacă am laptop / telefon / tabletă?


Problema constă în ecranele LCD și LED care sunt folosite în gadget-urile de zi cu zi. Acest tip de ecrane obosesc ochii după o perioadă lungă de folosire. În special, ochii obosesc atunci când citim cărți sau articole lungi. Citirea unui text lung timp de câteva ore necesită mai multă atenție și concentrare decât pozele din feed de pe Facebook.


Anume din această cauză au fost create e-reader-urile și ecranele cu tehnologie e-ink, care nu stresează ochii deloc.

Avantajele unui Ebook Reader

Portabilitatea

Cel mai bun eBook Reader

Majoritatea e-book reader-ilor nu cântăresc mai mult de 170-200 grame. Acesta este un avantaj enorm pentru iubitorii de a combina cititul și călătoriile. E cu mult mai ușor să iei cu tine în avion un e-book reader decât 2-3 cărți fizice. Pune micul dispozitiv în geantă și ia biblioteca de cărți preferate sau documente importante cu tine peste tot!

Capacitatea

În trecut, când mergeam la odihnă pe câteva săptămâni, luam cu mine 3-4 cărți, în caz că una sau câteva din ele ar fi plictisitoare sau nepotrivită pentru moment.


De când mi-am luat primul ebook reader, nu mai trebuie să rezervez loc în bagaj pentru cărți, în sfârșit pot să-mi mai iau și ceva haine 🙂


La moment, am peste 200 de cărți instalate pe dispozitivul meu pentru citit, și mai am loc cam tot pentru atâtea.

Învățarea limbilor străine

Am rămas plăcut surprins de cât de folositor poate fi un e-reader pentru învățarea sau perfecționarea unei limbi străine. Când citeam o carte într-o limbă străină înainte, trebuie să iau dicționarul la fiecare câteva minute. Acum trebuie doar să apăs pe cuvântul neînțeles ca să văd definiția acestuia în dicționarul incorporat.

Notițe și sublinieri

Toți iubitorii de citit știu că, pentru o lectură efectivă, e nevoie să subliniezi și să faci notițe. E-reader-urile oferă și această funcție, la finalul lecturii poți exporta toate notițele făcute pentru a salva un rezumat personalizat.

Cititul în timpul mâncării

E-book Reader și ceai

Cred că mulți dintre voi ați fost în situația când erați atât de cuprinși în cartea pe care o citiți, că nu o puteați lăsa din mână nici în timpul mâncării.


Mie mi se întâmpla asta destul de des, și era imposibil de citit și mâncat în același timp: ba se închide cartea, ba se schimbă pagina.
E-book reader-ul rămâne deschis la aceeași pagină, și nu e nevoie de mâini pentru asta. Perfect!

Nu mai uiți unde ai rămas

Uneori, în timpul lecturii, trebuie urgent să lași cartea și să pleci, uitând să marchezi pagina la care ai rămas. La revenire, trebuia să găsești capitolul și pagina la care ai rămas, recitind probabil câte ceva ce ai citit deja.


E-book reader-ul te ajută și aici, el ține minte la ce pagină ai rămas în fiecare carte pe care o ai download-ată.

Cărți gratuite

Pe internet sunt mii de e-cărți gratuite, și nu mă refer la versiunile piratate a cărților ce se vând în librării. Mulți autori începători, companii, universități și școli scriu cărți digitale care pot fi download-ate absolut gratuit.


Multe dintre acestea nu sunt best-sellere, însă am citit multe cărți profesionale anume în acest format.


Noi suntem împotriva piratării și te încurajăm să folosești doar produse licențiate!

Discreție

Citești o carte mai “specială” și nu ai vrea ca toți din jurul tău să vadă ce citești pe copertă?


E-book reader-ul îți păstrează discreția, acum poți citi “Fifty Shades of Gray” fără a te jena în public 🙂

Acestea au fost avantajele principale pe care le-am observat de când citesc folosind un Ebook reader.

Nu doar Kindle

Kindle de la Amazon, cu siguranță este cel mai popular e-book reader la moment. Cele trei ebook reader-uri care le-am avut, toate au fost Kindle.


Pe lângă Kindle, însă, mai există și alte modele și brand-uri de e-reader pe care ți le prezentăm mai departe în acest articol.

TOP 5 Cele mai bune eBook Readere in 2021

1. Kindle Paperwhite 2018

5/5

2. Kobo Clara HD

5/5

3. Amazon New Kindle Glare 6

5/5

4. Kobo Aura One

5/5

5. PocketBook Touch HD 2

5/5

Caracteristici importante

Pentru a te decide asupra cumpărării unui e-book reader, trebuie să decizi cele mai importante aspecte pentru tine personal.

Ce tip de ecran și ce dimensiuni?

Cele mai multe e-book reader-e folosesc ecrane monohrome cu ecrane E-ink. La modelele mai ieftine ecranele nu au iluminare integrată, deci poți citi doar la lumină, la fel ca o carte.


Modelele mai noi și mai scumpe au ecrane cu iluminare incorporată, care permit cititul la lumină slabă și chiar întuneric. La majoritatea modelelor poți schimba intensitatea iluminării ecranului în dependență de necesitate – de la iluminare slabă până la iluminare maximă, când e-readerul poate fi folosit și ca o lanternă. La iluminarea minimală, poți citi în întuneric fără a întrerupe somnul partenerului ce doarme lângă tine.
Ecranele e-ink permit o lectură mult mai confortabilă și într-o zi însorită, atunci când ecranele telefoanelor și a tabletelor reflectă razele solare.


Ce ține de mărimea ecranelor, depinde de model. Mărimea optimală este considerată a fi în jur de 15 cm. Majoritatea modelelor Amazon Kindle au ecranele de această mărime. Sunt și excepții, cum ar fi Kobo Aura One, cu un ecran mare de aproape 20 cm și o calitate mult mai bună cu 300 pixel / inch.


Producătorii de e-book readere, la fel, nu stau pe loc și continuă să îmbunătățească calitatea ecranelor E-ink. Cu câțiva ani în urmă, la fiecare pagină întoarsă, întregul ecran devenea negru pentru câteva clipe. Alte ebook readere mai vechi aveau probleme cu contrastul textului, ce făcea cititul mai greu și neplăcut în unele cazuri.


Aceste probleme au rămas în istorie. Cele mai noi readere propun un text clar și ușor de citit, folosesc tehnologii cache care fac schimbarea paginii mai rapidă, fără ecran negru. De cele mai multe ori, la schimbarea paginii acum, litere dispar și reapar în pagina nouă în mai puțin de o secundă.


Tehnologiile touch-screen, la fel, oferă unele avantaje pentru iubitorii cititului digital. Tastiera touch-screen oferă posibilitatea de a face notițe rapid și ușor, dar și să cauți cuvinte, fraze sau citate în cărți. Manevrarea unei biblioteci uriașe poate fi făcută în câteva click-uri cu cele mai bune e-book readere.

Ai de gând să citești pe plajă?

Ebook Reader la bazin

Dacă îți place să citești în cadă, lângă bazin sau pe malul mării sau oceanului, te-aș sfătui să te gândești la achiziționarea unui e-book reader rezistent la apă. Există câteva modele rezistente la apă: Amazon Kindle Oasis, Kindle Paperwhite, Kobo Aura și altele. Găsești descrierea detaliată a fiecăruia mai jos.

De ce tip de conexiune și memorie ai nevoie?

Majoritatea dizpozitivelor au Wi-Fi incorporat, chiar și la cele mai ieftine e-book readere. Dacă crezi că o să ai nevoie de conexiune permanent, ar trebuie să analizezi modelele cu conexiune 3G – care sunt mai scumpe.


Dacă nu faci călătorii lungi de 6-12 ore regulat și ai acces la Wi-Fi acasă, la lucru sau în spațiile publice în care te afli des – nu ai de ce să-ți iei un model cu 3G. Unii călători și iubitori de lectură ar putea prefer modelele 3G pentru a putea, de exemplu, să cumpere o carte fiind într-o călătorie lungă de tren, sau aflându-se pe malul mării.


Ce ține de memoria internă, aceasta nu este o problem. Cărțile în format digital rareori “cântăresc” mai mult de câteva zeci de MB. Majoritatea ebook reader-elor îți permit stocarea a mai mult de o mie de cărți. Modelele mai noi au o memorie mai mare, pe care poți stoca câteva mii de cărți digitale. Dacă și acest spațiu se dovedește a fi puțin pentru tine, cei mai mari producători de readere oferă și cloud storage.

Formate de cărți pentru ebook readere

Există mai multe formate de cărți digitale pentru e-book readere. Nu există un format universal, care ar merge pentru toate cărțile, magazinele online de cărți și readere.


Cele mai populare tipuri de fișiere în care se conțin cărțile digitale sunt:

  • Epub
  • MOBI
  • AZW și AZW3

Dacă nu ești familiar cu niciunul dintre ele, nu-ți fă griji, totul este foarte ușor. După 10 minute de citit și primele cărți instalate totul devine clar.

Alte aplicații pentru ebook readere?

Mulți dintre producătorii majori de readere au creat ecosisteme întregi care îți fac hobby-ul mai plăcut și ușor de cât a fost vreodată.


Spre exemplu, poți citi o carte pe Kindle Paperwhite acasă. Mai târziu, aflându-te în rând la magazin, poți să deschizi aplicația Kindle pe telefonul tău și să continui lectura exact de unde ai rămas fiind acasă, toate astea – deja pe telefonul tău.


Dacă vrei să citești nu doar pe un ebook reader, dar folosind și alte gadget-uri ale tale. Citește atent review-urile noastre și vezi lista dispozitivelor suportate de fiecare producător.

Cât costă un Ebook Reader bun?

La acest capitol lucrurile stau foarte bine, prețurile la readere au scăzut considerabil de-a lungul timpului. Acesta nu mai este un dispozitiv aproape de lux, destinat doar fanaticilor în lectură și tehnologii, ci un dispozitiv la un preț rezonabil care și-l poate permite fiecare iubitor de lectură.


Prețurile la un eBook Reader Kindle Glare 6 de ultima generație este în jur de 570 RON. Puteți găsi readere și la un preț, da de la producători necunoscuți sau noi pe piață. Pentru cei ce doresc modele mai noi și mai premium, unele versiuni Kobo și Kindle pot fi cumpărate la un preț de aproximativ 1500-2000 RON.


Pentru cei din voi care încă nu s-au decis de ce eBook Reader anume are nevoie, sau doar vor să compare caracteristicile, aveți un top de eReadere pregătit de noi mai jos cu caracteristicile fiecăruia.

Cele mai bune eBook Readere în 2021:

Kindle Paperwhite 2018

Ebook Reader Kindle Paperwhite

Caracteristici: 8 GB memorie, ecran 6 inch, impermeabil, depozitare dublă


Plusuri: Memorie de două ori mai multă ca la modelele precedente. Subțire și ușor. Rezistent la apă. Lumină incorporată. Posibilitatea de a asculta cărți audio prin Bluetooth.


Minusuri: Nu suportă tehnologia Immersion Reading.


Concluzie: Pentru prețul acestuia, Kindle Paperwhite oferă mai multe posibilități și calitate decât oricare alt ebook reader pe piață.

Kobo Clara HD

E-book Reader Kobo Clara HD

Caracteristici: 8 GB memorie, ecran 6 inch, Wi-Fi


Plusuri: Cel mai bun suport a bibliotecilor publice de cărți digitale și suportul tuturor formatelor de fișiere. Mic și ușor. Lumina inclusă își poate schimba culoarea.


Minusuri: Nu e impermeabil.


Concluzie: Cea mai bună achiziție pentru cei ce au de gând să împrumute cărți digitale din la biblioteci publice.

Amazon New Kindle Glare 6

eReader Kindle Glare 6

Caracteristici: 4 GB memorie, Wi-Fi, cu 11% mai ușor decât modelul din anul trecut


Plusuri: Compact, design frumos. Mai rapid și ușor decât modelele din anii trecuți. Suport Bluetooth audio.


Minusuri: Nu are intrare pentru căști și card de memorie externă. Nu suportă formatul EPUB. Nu este rezistent la apă.


Concluzie: La acest preț ieftin, Amazon Kindle este cea mai bună opțiune pentru cei ce caută un eBook reader ieftin și calitativ.

Kobo Aura One

E-book Reader Kobo Aura One

Caracteristici: 8 GB memorie, ecran 7.8 inch, impermeabil


Plusuri: Ecran mare și luminous. Rezistent la apă. Suportă fișiere EPUB.


Minusuri: Destul de scump.


Concluzie: Kobo Aura One este un eReader cu ecran mare și design solid, premium. Dacă mărimea ecranului e importantă pentru tine, și ești gata să plătești pentru asta – o alegere perfectă.

PocketBook Touch HD 2

Ebook Reader PocketBook Touch HD 2

Caracteristici: 8 GB memorie, ecran 6 inch, Wi-Fi, SmartLight


Plusuri: Ușor, doar 180g. Acceptă formatul Mp3. Are jack de 3,5 mm pentru căști. Poate transforma textul în voce, orice carte în audio-carte.


Minusuri: Nu e rezistent la apă.


Concluzie: Dacă popularitatea brandului producătorului nu contează pentru tine, acest ebook reader oferă cel mai bun raport preț-calitate.


Acesta a fost top-ul nostru cu cele mai bune e-readere pentru anul 2021. Sperăm că ți-am putut răspunde la întrebarea “Care este cel mai bun eBook Reader”.

Lasă un comentariu cu dispozitivul care ți-a plăcut cel mai mult sau ce e-reader ai acasă!

Leave a Reply