Skip to main content

“Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunţa.”

Fernando Savater
O persoană citind

Cititul este o plăcere incomparabilă, iar fiecare carte este specială în felul său. Sunt o mulțime de motive de ce e bine să citim și multe argumente despre eficacitatea lecturii.

Cărțile, la momentul de față, sunt prietenii loiali al fiecărui cititor. Citind o carte, apuci să simți un amalgam de sentimente și stări, iar gândirea liberă pe care și-o formează o persoana care citește, este dovada că dezvoltarea personală începe acolo unde se deschide o carte.

Pentru a motiva oamenii să citească și pentru a promova lectura în societate, am pregătit 30 de motive de ce trebuie și e bine să citești.

30 de motive – De ce e bine să citim?

Dezvoltă imaginația

Citind cărți, mereu încerci să-ți imaginezi cum arată personajele, cum se întâmplă o situație, iar cu ajutorul amănuntelor și descrierii personajelor și situațiilor din carte, îți dezvolți imaginația.

Formează vocabularul

Cititul te face să cunoști lucruri noi, dar în special… cuvinte noi, cu care îți formezi un vocabular vast și de admirat, el fiind foarte important în conversațiile cu oamenii.

Descoperi istoria

O mulțime de cărți conțin o tentă istorică, fie că este vorba despre un om important din trecut, teorii istorice sau întâmplări de valoare. Asemenea cărți demonstrează că istoria poate fi interesantă și cât de important este să o cunoaștem.

Formează o gândire constructivă

O gândire constructivă ar însemna defapt analiza minuțioasă a lucrurilor, evenimentelor din viață, opinii, ș.a. Anume citind, îți poți forma idei clare despre viață, viitor, muncă, bani și toate lucrurile primordiale pentru tine.

Îți oferă cunoștințe

Omul cu un bagaj mare de cunoștințe este un om înarmat, asemenea oameni citesc și promovează cititul din tot sufletul. Cărțile sunt niște piloni ai cunoașterii, fiecare carte îți oferă cunoștințe noi și te ajută să crești intelectual.

Dezvoltă creativitatea

Un alt motiv de ce trebuie să citim, este că cititul te face, involuntar – mai creativ. Prinzi idei noi, cunoști
personaje care te inspiră și înveți lecții de viață, toate acestea împreuna formează un entuziasm care poate crea “magie”.

Îmbunătățește calitatea vieții

Cărțile ascund multe secrete, printre care și secretul de a avea o viață cât mai productivă, întâlnim noi personaje, întâmplări și vieți în fiecare carte, care oferă exemple și lecții de viață, ajutându-ne în prezent sau pe viitor. Pe lângă asta, dacă hobby- ul tău e cititul, calitatea vieții este sporită din multe puncte de vedere, din acestea făcând parte și motivele pe care ți le prezentăm.

Te face să dormi mai bine

La sigur ați auzit deseori sfatul “ citește câteva pagini dintr-o carte înainte de somn “. Cititul îmbunătățește somnul! Datorită senzației de relaxare pe care o simțim, lumii în care ne aflăm când citim și concentrației asupra cărții după o zi productivă ne aduce sentimentul de oboseală plăcută, făcându-ne să adormim ușor și să visăm frumos.

Ești protejat de lumea digitală

Pe lângă multitudinea de motive în favoarea intelectului uman, cititul cărților ne protejează de gadget-uri, tv și jocuri, care nu aduc nimic altceva decât lene, degradare și radiație. Nu ai putea face o alegere mai bună acum decât să te ridici din fața calculatorului sau tv-ului și sa iai o carte în mână, nu vei regreta!

Economisești bani

O carte este egală la cost cu un bilet de cinema și mai ieftină decât o ieșire în oraș, însă beneficiile aduse de o carte pe care o vei putea lua în mâna oricând ai nevoie, este incomparabilă. Astfel, poți cumpăra o carte, petrecându-ți timpul cu plăcere, productiv și cu minim cheltuieli.

Îmbunătățește memoria

Orice carte interesantă obligă creierul tău să o absoarbă ca un burete, ținând minte nume, orașe, întâmplări, lecții și fraze care te-au impresionat. Concluzia: mai multe cărți citești – mai bună devine memoria ta.

Te afli intr-o altă lume

Deseori ne ciocnim cu citatul “Cel care citește trăiește o mie de vieți înainte să moară, cel care nu citește, trăiește doar una.”. Lumea cărților e lumea în care nu te saturi să te cufunzi, iar senzația care ți-o oferă aceasta nu o găsești în viața reală. Devii concertat la carte și totul din jur devine inutil, sufletul și mintea ta sunt deja acolo, în lumea cărții din mâinile tale.

Reduce stresul

Cărțile și stresul sunt cei mai mari dușmani, nu au și nici nu vor avea niciodată nimic în comun. Stresul dispare odată cu începerea unei cărți, uitând de problemele cotidiene și griji, dedicând toată atenția ideilor transmise de carte.

Multitudinea de genuri și categorii

Crezi că cititul nu e pentru tine ? Înseamnă că nu ai găsit cartea potrivită, dar nu-ți fă griji, ai de unde alege ! De la literatura clasică până la cea modernă, de la romane până la cărți fantasy, din toate genurile și categoriile de cărți, cu siguranță găsești ceva apropiat sufletului. Sunt o mulțime de cărți în librării la momentul de față, printre care și cărțile care la sigur te vor fascina!

Eficacitatea sporită a timpului liber

Da, e posibil! Cititul îți permite să te odihnești și să te dezvolți în același timp, astfel timpul tău liber îl folosești, profiți de el, ci nu-l irosești. Scapi de stres, griji, probleme, dar în același timp oferi creierului tău informații utile.

Îmbunătățește concentrația

Concentrația este tot mai rar întâlnită în societate, din cauza haosului cotidian, stres și oboseală, dar și aici cărțile ne vin în ajutor. Atunci când citim o carte, suntem atenți și ne focusăm pe întâmplările sau ideile din carte, îmbunătățind simțul concentrației cu fiecare capitol citit. Astfel, cu timpul, vom deveni concentrați nu doar asupra unei cărți, dar și în viața de zi cu zi.

Te ajută să te relaxezi

Ce poate fi mai relaxant după o zi grea decât să îți petreci seară în pat, citind o carte? Cititul devine pentru tot mai multe persoane ritualul de relaxare înainte de somn, pentru că le oferă pace sufleteasca și liniște în gânduri.

Descoperirea mai multor viziuni

Cititul ajută să înțelegi viziunea, gândurile și opiniile a mai multor oameni, aceștia fiind des – autorii cărților. Analizând aceste lucruri și gândind pe mai multe fronturi, ajungem să ne formam o viziune proprie.

Afli mai multe despre psihologia oamenilor

Fie că alegi o carte despre psihologie, fie că citești romane sau alte genuri, citind, afli mai multe despre psihologie. Ajungi să faci cunoștință cu multe personaje, caractere și temperamente, care, analizându-le pe fiecare, ajungi să te înțelegi oamenii și psihologia lor chiar și în viața reală.

Poate fi soluția problemelor tale

Cărțile ne ajută să învățăm din greșelile sau lecțiile de viață a personajelor. Deseori, citind, vei găsi soluția problemelor tale, vei găsi un răspuns potrivit la timpul potrivit, iar când te vei ciocni cu unele situații grele în viață, îți vei aminti probabil de o situație similară dintr-o carte citită, analizând și procedând cum se cuvine.

Dezvoltă logica

Cel mai important din procesul citirii unei cărți, este să analizezi și să înțelegi ce ar fi vrut autorul să-ți transmită ție, ca cititorul acesteia, astfel, folosind logica ajungem la un răspuns pe măsura. Cititul devine ca un exercițiu de logică în aceste momente, dezvoltând-o.

Devii mai tolerant

Citind, afli despre oameni diferiți, viziuni și opinii cu care nu ești de-acord, religii și tradiții neînțelese de tine. Cu cât mai mult înțelegi că lumea e atât de diferită, cu atât mai mult devii tolerant și împăcat cu ideea că toți oamenii au părerile și viață lor.

Dezvolți abilitățile de comunicare

Fiind cititor, ești o persoană informată și cu un vocabular bogat, lucruri care te fac să te simți încrezut în tine și abilitățile tale, mai ales cele de comunicare, pe care le dezvolți datorită cititului.

Te motivează

Fie că citești cărți despre oamenii care au în spate o poveste motivantă, fie că apuci să citești cărți de dezvoltare personală, cititul se consideră a fi un foarte bun stimulator de motivație, ajutând oamenii să-și rezolve problemele și să-și trăiască viața așa cum și-o doresc.

Devii mai empatic

Citind o carte, începi să faci parte din poveste. Simți fericirea și durerea personajelor. Simți sentimentele și emoțiile, acest lucru acționează la nivelul minții, care te face să devii mai conștient de lucrurile care supără sau dor, care afectează într-un mod sau altul alte persoane. Astfel, devii mai empatic și o persoană mai bună la suflet.

Te formează ca personalitate

Unul din cel mai importante motive este că cititul îți construiește cu pași mici, personalitatea. Citind și informându-te despre moralitate, oameni, valori, o varietate mare de domenii, activități și arii ale vieții, începi să devii o persoană mai încrezută în sine și ai abilitatea de a analiza cunoștințele, a deveni mai productiv și a te forma ca personalitate.

Alină durerile sufletești

O carte bună la momentul potrivit este un prieten loial. Citind și intrând în esența cărții te poate ajuta să te simți mult mai bine sufletește și alungă sentimentul de singurătate.

Devii mai deștept

Scopul principal al cititul este să te dezvolte intelectual și să devii mai deștept. S-a demonstrat prin statistică și nu numai că oamenii care citesc sunt mai deștepți decât cei ce n-o fac. Ei au o gândire mai constructivă și un mod de viață mai productiv.

Descoperi noi pasiuni

Fie că pasiunea ta devine cititul, fie că ai citit cărți despre un domeniu sau hobby anume și te-a inspirat, cert e faptul că citind, descoperi pasiuni despre care nici nu știai până acum.

Îți aduce succes

Te motivează, devii mai deștept, îți dezvoltă o mulțime de abilități și toate motivele de mai sus aduce concluzia următoare: Cititul îți aduce succes!
O mulțime de oameni de succes citesc cărți și spun cu mândrie că anume cititul i-a format ca personalitate și anume datorită cititiului au succes în prezent.


Sper că te-am convins de ce e bine să citim. Ei bine, e timpul să începi s-o faci ! Dacă ești începător, uite aici câteva sfaturi :

Citeşte zilnic 40 de pagini

40 de pagini, în funcţie de carte, reprezintă echivalentul a 1h – 1h15′ de citit zilnic. Dacă reuşeşti să menţii acest ritm zilnic, într-o săptămână vei citi 280 de pagini. Poate nu pare mult, dar cu siguranţă este mai mult decât să citeşti o carte pe jumătate sau să nu citeşti deloc.

Citeşte până termini capitolul

Acest sfat merge pe principiul că odată început un lucru, este de recomandat să-l duci până la capăt, indiferent de cât de dureros ți se pare. Chiar dacă nu poți fi atent la tot textul pe care îl citești, îţi formezi obiceiul sănătos de a finaliza ceea ce ai început.

Citeşte la momentul potrivit

Degeaba vrei să citeşti dacă ai lucruri mai importante de făcut sau dacă starea ta psihică nu este cea mai potrivită la moment . Ai chestii pe cap, iar gândul nu îţi va sta la citit. Desigur, rişti să amâni cititul cu săptămânile, însă când simţi că e momentul potrivit, citește!

Citeşte o carte care îţi este utilă acum

Cititul trebuie să fie o activitate cumpătată, ca să ai timp să aplici ceea ce citeşti. Alege o carte care îţi este utilă acum şi care va creşte şansa ca tu să faci ceva practic, bazându-te pe ea. Eviți, în acest mod, să citești fără discernământ și să devii o persoană prea teoretică.

Citeşte o carte care este uşor de citit

E greu să termini o carte care este imposibilă de citit. Sau o carte pe care toţi ţi-au recomandat-o, dar care nu este total pe placul tău. Nu te forţa, din primele 50 de pagini îţi dai seama că o carte merită citită sau nu.

O carte este ușor de citit dacă o faci din plăcere și vrei să înveți ceva din ea. Cititul aduce o mulțime de beneficii, iar un cititor înrăit le simte pe propria-i piele.

Alege o atmosferă plăcută pentru a citi și începe să-ți antrenezi creierul. Folosește motivele drept motivație și sfaturile pentru a deveni o persoană și un cititor cât mai bun!

Leave a Reply