Skip to main content


“Contemplarea este singurul mod de a privi, care îţi permite să înţelegi cu adevărat.”

Marin Preda

Marin Preda a fost un scriitor de origine română, dar cu un renume mondial. Acesta merită a fi admirat de toți iubitorii de carte și proză în special. Scriitorul a avut o soartă grea, însă asta nu l-a încurcat să lase în urmă cârți cu adevărat interesante și importante, care trebuie citite și recitite.

Am ales aici, cele mai bune opere scrise de Marin Preda, care trebuie să le ai în biblioteca ta.

5 Cele mai importante opere scrise de Marin Preda

1. Moromeții

Romanul Moromeții de Marin Preda

Fără îndoială ,una din operele majore scrise de Marin Preda. “Moromeții” este un roman de tip frescă socială, care transmite realitatea unui sat românesc din perioada de dintre cele două războaie mondiale, și după acestea.

Opera a fost scrisă în două volume, și relatează o perioadă de douăzeci de ani. Se ating importante aspect sociale, familiale și spirituale din acea perioadă. “Moromeții” – una din cărțile pe care le citesc regulat o dată în câțiva ani, trebuie să o ai și tu în colecție obligatoriu.

2. Cel mai iubit dintre pământeni

Cel mai iubit dintre pamanteni - Marin Preda

O altă carte celebră, scrisă de Marin Preda. Mulți dintre noi au citit-o încă pe băncile liceului, iar pentru cei ce nu au făcut-o, v-aș sfătui să o citiți.

Romanul “Cel mai iubit dintre pământeni” povestește despre perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial (1945-1946). Personajul principal, Victor Petrini, îți va face o excursie imaginară în timpul României socialiste. Opera atacă esența acelei epoci, oferind detalii și relatând situații cotidiene din punctul de vedere a unui om ce condamnă regimul.

Pentru cei ce iubesc istoria, este o ocazie bună de a afla câte ceva citind acest roman minunat.

3. Marele Singuratic

Marele singuratic - Marin Preda

Această carte, la fel face parte din operele cele mai importante ale lui Marin Preda. Este un “Spin-off” a romanului “Moromeții”, în care se povestește istoria fiului lui Ilie Moromete.

Marin Preda a reușit, din nou, să creeze scene și situații excepționale. Prin cruzimea, personajele și peisajele din roman acesta te atrage și nu te lasă până la finalul operei.

Mie personal, Niculae îmi pare cel mai complex personaj creat de Marin Preda, care într-adevăr te face să-I retrăiești. Obligatoriu spre citire!

4. Delirul

Romanul "Delirul" de Marin Preda

Un roman multilateral, care povestește istoria unui băiat venit la București să-și încerce norocul în presă. În această opera întâlnim nume precum Hitler, Stalin și Antonescu. Deci iarăși o șansă bună de a umplea golurile în istorie.

O altă latură, mai importantă, este cea de dragoste. Unde se povestește cum personajul principal, ignoră fata care crede că o iubește. Din cauza evenimentelor istorice ce se petreceau parallel în țară și peste hotarele acesteia, personajul principal parcă este într-o stare de trans.

Opera îmbină perfect romanul istoric și de dragoste, creând la final o altă istorie minunată marca Marin Preda.

5. Viața ca o pradă

Viata ca o Prada de Marin Preda

Încheiem lista cu o operă autobiografică, unde Marin Preda își descrie drumul vieții. Dacă ai citit macar una dintre alte opere ale lui Preda și ți-ar fi interesant să afli mai multe detalii despre viața scriitorului, “Viața ca o pradă” e pentru tine.

E important să știi că opera reprezintă un roman autobiografic. Ca în alte cărți, este relatată o istorie, cu personaje și peisaje rurale – bucățele din amintirele lui Marin Preda. Merită citită de toți, în special de cei pasionați de creațiile scriitorului.


Aceste opere au fost alese după gusturile proprii, părerile prietenilor mei și a criticilor literari.

Marin Preda a scris și alte opere demne de citit care nu au intrat în listă, le găsești aici.

Leave a Reply