Skip to main content

Mulți dintre noi am crescut ascultând cel puțin câteva povești scrise de Ion Creangă. Acest mare scriitor avea un mod inedit de a transmite senzația de prezență și aventură prin poveștile și povestirile sale.

Pentru copii și părinți, am ales cele mai interesante cărți scrise de Ion Creangă în acest top.

Povești și povestiri de Ion Creangă

1. Capra cu trei iezi

Capra cu Trei Iezi de Ion Creangă

Una din cele mai renumite povești scrise de Ion Creangă. Cu siguranță mulți dintre voi țin minte și acum conținutul acestei povești și morala de la finalul acesteia.

2. Punguța cu doi bani

Punguța cu doi bani de Ion Creangă

O altă poveste pe care la siguranță mulți o cunosc. Povestea cucoșului năzdrăvan și aventurile acestuia. Poveștile lui Ion Creangă sunt atât de renumite nu doar pentru conținutul interesant și maniera de exprimare a scriitorului, ci și pentru morala la sfârșitul fiecărei povești și povestiri. Anume moralele permit părinților să-și învețe copii lecții de viață într-un mod distractiv pentru aceștia.

3. Ursul păcălit de vulpe

Ursul păcălit de vulpe de Ion Creangă

În poveștile sale, Ion Creangă deseori redă situații din viața cotidiană a oamenilor prin transpunerea acestora în lumea animală. Scriitorul știa că, pentru a preda o morală de viață copiilor printr-o poveste interesantă, lumea animalelor era scena perfectă.

Ursul păcălit de vulpe este o mică poveste în care vulpea, isteață și răutăcioasă, a lăsat ursul fără coadă. Copii dumneavoastră vor îndrăgi această poveste și vor învăța să nu creadă pe oricine.

4. Ivan Turbincă

Ivan Turbincă de Ion Creangă

O altă povestire haioasă scrisă de Ion Creangă. Citind aceasta, copiii vor afla nu doar despre aventurile personajului Ivan, dar vor face cunoștință și cu Dumnezeu, Sf. Petru. Vor afla ce înseamnă rai și iad.

Dacă vreți să-i faceți cunoștință copilului Dumneavoastră cu religia, prin această povestire o puteți începe.

5. Păcală și Tândală

Păcală și Tândală de Ion Creangă

Cu siguranță tuturor ne sunt cunoscute aceste două personaje, uneori naive, dar simple și interesante. Nu doar Ion Creangă a scris povești cu Păcală și Tândală, dar și alți scriitori renumiți.

Vă recomandăm o carte care include în sine povestire cu Păcală și Tândală scrise de Ion Creangă, Constantin Negruzzi, Ioan Slavici și Petre Dulfu. Copiii Dumneavoastră cu siguranță vor aprecia aceste povești.

6. Harap-Alb

Harap-Alb de Ion Creangă

Una dintre cele mai renumite povești ale lui Ion Creangă, cu un conținut mai lung. Conținutul de aproximativ 240 de pagini este destinat copiilor mai mari și adolescenților pasionați de citit. În această poveste veți face cunoștință cu personaje tipice din basmele românești, ex. Sfânta Duminică. dar și cu alte personaje eroice și nu chiar.

Personajul principal, este fiul cel mai mic al unui crai. Acesta este trimis într-o țară îndepărtată ca să devină moștenitor al împăratului, care nu avea copii. Pe drum, personajul principal întâlnește nenumărate dificultăți și încercări. La final însă, totul se termină cu bine și acesta reușește să moștenească averea împăratului.

7. Amintiri din copilărie

Amintiri din Copilărie de Ion Creangă

Era imposibil să nu includ în acest top și seria de povestiri autobiografice “Amintiri din copilărie”. În mai multe povestiri, cuprinse în această carte, Ion Creangă povestește peripețiile prin care a trecut, fiind un simplu copil de la țară.

La cireșe, La scăldat și multe alte povestiri din amintirile copilăriei lui Ion Creangă o să vă facă să râdeți și să simțiți atmosfera unui sat din timpurile copilăriei marelui scriitor.

Acestea sunt poveștile și povestirile scrise de Ion Creangă care merită citite, după părerea noastră. Pentru a vedea lista completă de cârți dă click aici.

Leave a Reply