Skip to main content

Cărțile polițiste sunt acum mai populare decât oricând înainte – de fapt, romanele polițiste aproape că depășesc acum toate celelalte genuri de ficțiune în ceea ce privește vânzările internaționale. Povestiri complexe care abundă de enigme și intrigi, romane polițiste se citesc cel mai bine în amurg, când bate un vânt de zguduie geamul aburit de atâta furtună și mister, iar tu aprinzi lampa și la lumina ei te delectezi cu vreo carte polițistă de-a celebrilor Agatha Christie, Arthur Conan Doyle sau Wilkie Collins. În continuare vom enumera câteva cărți polițiste bune care se citesc la o răsuflare și care te vor ține încordat ore întregi.

Top 5 Cărți Polițiste Internaționale

1. Femeia în alb (1854), Wilkie Collins

5/5

2. Sherlock Holmes – ultima reverență, Arthur Conan Doyle

5/5

3. Wilkie Collins, Piatra lunii.

5/5

4. Fergus Hume, Misterul unei cabine Hansom.

5/5

5. Câinele din Baskerville – Arthur Conan Doyle

5/5

Top 12 Cărți Polițiste Internaționale

1. Femeia în alb (1854), Wilkie Collins

Carti politiste - Femeia in alb

“Femeile pot rezista iubirea unui bărbat, faima unui bărbat, aspectul fizic al unui bărbat și banii unui bărbat, însă nu pot rezista limbajului unui bărbat care știe să vorbeasca cu ele”, a scris Collins în primul mare thriller victorian.

2. Sherlock Holmes – ultima reverență, Arthur Conan Doyle

Romane politiste - Sherlock Holmes

Cineva n-a auzit de Sherlock Holmes? Distribuitorul de droguri, dependent de droguri, este unicul mister care nu se rezolvă niciodată în această poveste de detectiv originală, delicios fabricată și atmosferică, amplasată în “acea groapă mare, în care toate șezlongurile și leagănele Imperiului sunt drenate iremediabil”.

3. Wilkie Collins, Piatra lunii.

Piatra Lunii de Wilkie Collins

T. S. Eliot, numit Wilkie Collins “The Moonstone” (1868) este primul și cel mai mare dintre romanele detective. Din punct de vedere tehnic nu a fost primul – această onoare ar trebui probabil să se îndrepte spre Traseul șarpelui (1860) al lui Mary Elizabeth Braddon – dar Moonstone, care se concentrează pe furtul pietrelor titulare, a fost unul dintre cele mai populare și influente romane de detectivi din epoca victoriană. Toate ingredientele sunt acolo: casa de la țară, mână de suspecți suspecți, imposibilitatea aparentă a crimei și cel care a căutat răspunsul (sergentul Cuff, deși investigarea reală a crimei este ceva de genul unui efort de echipă).

4. Fergus Hume, Misterul unei cabine Hansom.

The mistery of a Hansom Cab in romania

Publicat in acelasi an ca si dr. Jekyll si Hyde de Robert Louis Stevenson (care este o poveste de detectiv part si un roman roman de groaza gotica) si cu un an inainte de primul roman Sherlock Holmes, The Mystery of a Hansom Cab a fost un bestseller runaway 1886. După ce un corp a fost descoperit într-o cabină din Melbourne, detectivul Gorby se pregătește să rezolve misterul cadavrului și care a ucis victima. Cartea a fost un bestseller imens, vândut 300.000 de exemplare în primele șase luni numai în Marea Britanie.

5. Câinele din Baskerville – Arthur Conan Doyle

Cainele din Baskerville roman politist

Deși Sherlock Holmes a apărut în peste 50 de povestiri scurte, Sir Arthur Conan Doyle a scris doar patru romane întregi, care au avut rolul detectivului. Hound Baskervilles (1902) este cel mai faimos dintre aceste romane și a fost scris în perioada de zece ani când Holmes a fost ucis în mod efectiv de Doyle (îl va aduce înapoi de la moarte un an mai târziu, acest roman fiind vândut ca un caz vechi pe care Holmes l-a luat înainte de întâlnirea sa cu profesorul Moriarty pe Reichenbach Falls). Există într-adevăr un câine uriaș cu proprietăți supranaturale care terorizează oamenii pe Dartmoor? Cartea este o călătorie fantastică…

6. Agatha Christie, asasinarea lui Roger Ackroyd

asasinarea lui Roger Ackroyd

Nici o listă cu cele mai bune romane de detectiv nu ar fi completă, poate, fără ceva de la unul dintre cei mai prolifici și mai populari autori din acest gen (în acest caz, este un roman al lui Hercule Poirot). Dar uciderea lui Roger Ackroyd (1926) este demn de remarcat pentru că încalcă toate regulile și are un sfârșit remarcabil de răsturnare de situație. Este suficient să spunem că acest roman este considerat unul dintre cele mai bune romane ale lui Christie.

7. Colin Dexter, mortul din Jericho.

Colin Dexter - Mortul din Jericho

13 inspectori Morse revin la epoca de aur a ficțiunii detective englezești: în Oxfordul aparent confortabil și idilic, cu un detectiv foarte înalt literat, principalul detectiv, romanele – și adaptările ITV de mare succes realizate în 1987-2000 – evocă după-amieze însorite în gradinile pub-urilor engleze, în luptele dintre mănăstirile Universității din Oxford și oameni din clasa de vârf, din clasa mijlocie în case frumoase care adăpostesc secrete îngrijorătoare. Acest roman din 1981 a fost cel care a convins ITV să facă o serie de episoade, deși Morse și Lewis sunt personaje foarte diferite în romanele timpurii ale lui Dexter și sunt de aceeași vârstă. Dexter l-a numit pe Morse după Jeremy Morse, un bancher care a fost unul dintre rivalii lui Dexter în lumea cuvintelor încrucișate. Dexter a descoperit că primul nume al inspectorului Morse, Endeavour, a fost tipărit pe mașina lui Jeremy Morse, sub forma unui autocolant Endeavour Garage pe parbrizul din spate.)

8. Crima din Orient Express, Agatha Christie

Agatha Christie - Crima din Orient Expres

Un clasic palpitant de la dama misterului. Am fost tentat să aleg cartea: Și apoi nu au existat niciunul, care rămâne încă cel mai bine vândut roman de mister al tuturor timpurilor, dar Orientul nu este numai mai bun, ci și detectivul Hercule Poirot, cea mai faimoasă creație a lui Christie și singurul personaj ficțional de a avea a obținut un necrolog în The New York Times.

9. O lume dispărută – Arthur Conan Doyle

O lume disparuta coperta

Aceste povestiri științifico-fantastice pline de viață, variate și intrigante (din epoca lui Jules Verne și a lui H. G. Wells) sunt legate de caracterul lor central impunător, profesorul Challenger – pugnițios, aventuros și scandalos. Lumea pierdută (precursorul Parcului Jurasic) descrie viu o regiune periculoasă în care exploratorii se confruntă cu creaturi din epoca preistorică. “The Poison Belt” prezintă un scenariu ciudat, în timp ce “The Machine Disintegration” comentează satiric despre cinismul științific. Pe “Când Lumea țipa”, planeta răspunde violent la o incursiune experimentală. Cea mai ciudată piesă este “Țara Ceții”, care încearcă să împace știința cu spiritismul. Această colecție memorabilă oferă divertisment imaginativ, admirația escapismului și provocări îndrăznețe.

10. Araminta Hall, felul nostru de cruzime (Our kind of cruelty)

Araminta Hall - Our kind of cruelty coperta

Felul nostru de cruzime a inaugurat revenirea unei tendințe vechi în ficțiunea de crimă – naratorul nesigur de sex masculin. Protagonistul lui Hall descrie relația sa intensă cu o femeie numită “V”, cititorii simt imediat o prăpastie între prezentarea sa de poveste și realitatea motivațiilor lui V. Urmărim cu groază faptul că distruge numele și reputația lui V într-o căutare bizară și greșită de a-și recăpăta dragostea, chiar dacă ne descoperim în mod reticent, atrași de simpatia – și de complicitatea voyeuristică – cu acțiunile sale. Acest roman de crimă este gaz, distilat.

11. Sara Gran, The Infinite Blacktop

Sara Gran - the Blacktop Infinite

Sara Gran este cunoscută ca autorul autorului, iar întreaga comunitate de mister a aplaudat atunci când s-a întors la gen după o pauză ținută pentru prestigiul televiziunii. Infinitul Blacktop anunță întoarcerea detectivului lui Gran, Claire DeWitt, și, împreună cu alte lucrări de pe această listă, aduce și el o revenire la proeminența romanului privat de detectiv. Infinitul Blacktop duce detectivul în oraș spre LA și continuă flashback-urile din seria trecutului Brooklyn al lui DeWitt pentru a arăta cum a obținut licența PI de către Claire. Claire DeWitt este încă o mizerie, iar puterea scrisului lui Gran este să te scufunde în durerea lui DeWitt, precum și în investigațiile ei. Granul straluceste la stropirea referințelor culturale adecvate în cadrul operelor sale, iar fanii meta-fictionului se vor bucura de Blacktop-ul Infinit la fel de mult ca și de cariera sa anterioara.

12. Studiu în roșu aprins. Semnul celor patru – Arthur Conan Doyle

Romane politiste in romana

Cel mai faimos detectiv din lume folosește abilitățile de deducere sărbătorite în “Un studiu în Scarlet”, povestea care introduce pe Dr. John Watson. Recent eliberat de armată, Watson ia o cameră cu un tânăr uimitor – expertul în aroganță, Sherlock Holmes. Investigarea lor a unei crime bizare se dovedește a fi un început bun pentru unul dintre cele mai ilustre parteneriate de rezolvare a crimelor din toate timpurile. A doua poveste, Semnul celor patru, este o poveste incredibilă de lăcomie și răzbunare în care Holmes și Watson însoțesc o frumoasă tânără femeie într-o misiune care duce la un om teribil și cu un singur picioar în inima întunecată a Londrei. O experiență palpitantă pentru legionările fanilor Holmes, aceste povesti incitante vor servi, de asemenea, ca o introducere excelentă pentru cititorii care nu au cunoscut niciodată acest detectiv incomparabil și colegul său.

Deoarece și autorii români au scris cărți polițiste bune, vom propune câteva exemple de romane polițiste românești care, cu siguranță, merită a fi lecturate.

Cele mai bune romane polițiste românești

1. Atac în bibliotecă – George Arion

Atac in biblioteca - George Arion

Este una dintre narațiunile clasice ale ficțiunii populare românești. Scrisă în timpul dictaturii din anii ’80, ea împletește o narațiune captivantă din barurile, locuințele și restaurantele din București. Caracterele lui Arion fac rând pentru mâncare, pentru a face față pierderilor de putere, a transpira în căldură și a lupta cu privilegiile și influența elitelor” (Mike Phillips). George Arion și-a inceput cariera de romancier în 1983 cu “Atac în bibliotecă”, apreciat ca un punct de referință în ficțiunea româneasca. Doyenul scriitorilor români de ficțiune, Atacul în Bibliotecă este primul roman al lui George Arion tradus în limba engleză.

2. Un blestem cu domiciliu stabil – Rodica Ojog-Brașoveanu

Un blestem cu domiciliu stabil – Rodica Ojog-Brașoveanu

Rodica Ojog-Brașoveanu supranumită Agatha Christie de România, a publicat primul său roman la insistențele soțului ei. Mai târziu, a renunțat la carieră și s-a dedicat scrisului, publicând 35 de romane. Recomandarea mea este Un blestem cu domiciliu stabil ( unul dintre acele romane polițiste scrise de autori români care echivalează cu deliciul ) dar vă invit cu drag să încercați și seria Remember Melania. Prin intermediul acestui roman îl cunoaștem pe Dumitru Mihuț, un om șters și banal, un profesor ieșit la pensie a cărui viață nu este ieșită in comun. Viața lui se schimbă și oarecum se umple de acține când intră în posesia unei moșteniri neașteptate. Romanul este plin de personaje delicioase și de o goană nebună după comoară. Cum care comoară? Aaa nu știi? Ei bine, asta va trebui să descoperi tu, cititorule! Trădări, crimă, minciuni și acte de caritate, toate în romanul Un blestem cu domiciliu stabil.

3. Indicii anatomice – Oana Stoica

Indicii anatomice de Oana Stoica

Oana Stoica s-a apucat de scris din clasa a-V-a, iar la vârsta de 16 ani scria versuri fiind inspirată de operele lui Bacovia și ale lui Minulescu. Cel mai mare succes l-a dobândit prin intermediul romanelor polițiste care sunt construite pentru a transmite întru-un mod aparte și pentru a ne oferi doza optimă de suspans. Personajul principal este chiar Iolanda, un inspector la criminalistică care ajută la rezolvarea unei crime. Acțiunea se petrece în Satu-Mare, un oraș destul de păciuit, în care se descoperă o pereche de ochi și un bilet.

Criminalista, o fire rece și introvertită, reușește, doar cu ajutorul calculatorului și al ziaristei Crina Dunca, să înteleagă de unde trebuie pornită investigația. Cu ajutorul colegilor, aduce la dânsa fiecare suspect, reușind, astfel, să deznoade ițele unei afaceri dubioase.

“Pe voi nu vă enervează mobilele? Ce simplu era cu câțiva ani în urmă, te enervai și trânteai telefonul. Chiar dacă celălalt nu era impresionat, o jumătate de oră tot îi țiuia timpanul.”

4. Sânge și flori de portocal – Tessa Nadir

Sânge și flori de portocal – Tessa Nadir

Sânge și flori de portocal este un exemplu de roman polițist românesc foarte bun, care te va face să îți dorești să citești și alte romane polițiste. Tessa a desfășurat cu mare atenție o poveste incredibilă despre un Ucigaș cu Mască care are plăcerea de a omorâ tinere care urmează să se mărite. În paginile romanului găsim doze bune de acțiune, complexitate, mister și suspans.

Chiar mai mult, Tessa ne oferă și o doză potrivită de dragoste pentru a completa frumusețea romanului. Sunteți în căutare de romane polițiste românești? Dacă da, neapărat delectați-vă cu lectura romanului susnumit.


În lumea criminologiei, unde cărțile sunt abundente, cititorii sunt pasionați și se pare că în fiecare lună există o nouă carte care iese pe piață. V-am prezentat doar câteva dintre numeroasele romane polițiste. Sperăm că vei lectura vreunul, așa cum am menționat-o în inciput… pe timp de furtună și groază.

Spune-ne în comentarii care sunt preferatele tale cărți polițiste?

Leave a Reply